Nokia G20

Nokia G20

1/4

Pluspunten

  • Android One, oftewel kale software
  • Lange ondersteuning qua updates
  • Grote accu van 5050 mAh

Minpunten

  • Relatief trage hardware
  • Opladen gaat langzaam met 10 Watt

Prijzen vergelijken

Abonnement v.a.

€ 12,- p/m

Met abo

Los nieuw v.a.

€ 158,95

Los toestel

Lees verder na de advertentie.

De Nokia G20 is met zijn adviesprijs van 169 euro een lekker betaalbare smartphone en valt ook op met de Android One-software. Die verzekert je van stock-Android met drie jaar updates. Op deze pagina lees je meer over de hard- en software van de Nokia G20.

Nokia G20 specificaties

De behuizing van de Nokia G20 is van kunststof en weegt 197 gram. Het toestel is hiermee best zwaar en niet ideaal om met één hand te bedienen. Dit komt ook door het grote 6,5 inch-scherm. Het scherm is daarom wel duidelijk afleesbaar, ook met een groter lettertype. Door de hd-resolutie oogt het beeld scherp genoeg, maar niet haarscherp. Als je dat belangrijk vindt, kun je in dit prijssegment beter een smartphone met een full-hd-scherm kopen. Onder meer Xiaomi en Poco verkopen dergelijke toestellen.

Nokia G20

De Nokia G20 draait op een simpele MediaTek G35-chip. Die is niet heel krachtig, maar vlot genoeg voor WhatsApp, Facebook en het schieten van foto’s. Het werkgeheugen is met 4GB groot genoeg om snel te wisselen tussen apps. Het opslaggeheugen meet 64GB, een gebruikelijke capaciteit voor een budgetsmartphone. Je kunt hier veel media op kwijt. Als je toch meer ruimte nodig hebt, kun je een micro-sd-kaartje in de telefoon stoppen.

De Nokia-smartphone heeft een usb-c-poort en een 8 megapixel-selfiecamera. Op de achterkant zitten vier camera’s. De hoofdcamera heeft een resolutie van 48 megapixel. Extra wijde foto’s maak je met de 5 megapixel-groothoeklens. Je kunt ook fotograferen met een 2 megapixel-macrolens, die je plaatjes van heel dichtbij laat schieten. Vanwege de lage resolutie kun je helaas weinig met die foto’s. Tot slot is er een 2 megapixel-dieptesensor aanwezig om de afstand tot een object te meten en de achtergrond te vervagen.

Accuduur tot drie dagen

In de Nokia G20 zit een grote accu met een capaciteit van 5050 mAh. Dat is bovengemiddeld en betekent dat de accu langer meegaat. Het energiezuinige scherm met hd-resolutie helpt hierbij. Nokia claimt dat de accu tot drie dagen meegaat. Hoewel we die claim nogal enthousiast vinden, is het wel aannemelijk dat de accu het twee lange dagen volhoudt. Dat is een prettige gedachte.

Opladen doe je het beste ‘s nachts, want de Nokia G20 heeft een paar uur nodig om helemaal op te laden. Dat komt omdat Nokia een trage 10 Watt-oplader in de doos stopt. Bij veel alternatieve smartphones krijg je een 15, 18 of 20 Watt-oplader. Die toestellen zijn dus sneller weer vol. Nokia bezuinigt op dit punt en hoewel dat jammer is, stoort het minder omdat de accuduur van de Nokia G20 dik in orde is.

Android One: stock-Android en drie jaar updates

nokia g20

Als de Nokia G20 uitkomt, draait hij op Android 11, op dat moment de nieuwste versie voor fabrikanten. Nokia gebruikt de software via het Android One-programma. Dit betekent dat het merk stock-Android van Google gebruikt en alleen kleine aanpassingen mag doorvoeren. Zo blijft Android bij de basis, wat Google graag ziet. Als gebruiker profiteer je hier ook van, want de software kampt niet met extra apps, reclames of onnodige visuele wijzigingen.

Het updatebeleid is een ander sterk punt van het Android One-programma. Nokia heeft zich als gebruiker van het Android One-programma vastgelegd aan twee versie-updates voor de Nokia G20. Je kunt dus rekenen op Android 12 en 13, versies die respectievelijk in 2021 en 2022 verschijnen. Ook ontvangt de smartphone drie jaar elke maand een beveiligingsupdate. Tot juni 2024 ben je dus beschermd tegen opgeloste kwetsbaarheden in het Android-besturingssysteem. Veel concurrerende toestellen krijgen maar twee jaar updates. Samsung vormt een positieve uitzondering en geeft zijn (budget)smartphones vier jaar updates.

Vergelijk de Nokia G10 met de Nokia G20

Nokia G10

Nokia G10

vanaf € 137,-

6,52

Mediatek Helio G25

3 GB

13 MP

32 GB

5050 mAh

Nokia G20

Nokia G20

vanaf € 158,95

6,52

MediaTek Helio G35

4 GB

48 MP

64 GB

5050 mAh

Nokia G20 kopen en prijs

De Nokia G20 is in april 2021 gepresenteerd en verschijn in de tweede helft van juni in Nederland. De adviesprijs van de budgetsmartphone is 169 euro. Je kunt het toestel zowel los als in combinatie met een (sim-only)abonnement in huis halen. Als de basis van de Nokia G20 je aanspreekt, kun je ook kijken naar de 139 euro kostende Nokia G10. Die draait op een iets minder krachtige processor, heeft minder werk- en opslaggeheugen en heeft minder (goede) camera’s.

Nokia G20

Nokia G20 prijzen vergelijken

Bekijk product

Abonnement v.a.

€ 12,- p/m

Met abo

Los nieuw v.a.

€ 158,95

Los toestel

Lees verder na de advertentie.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's