Realme

Realme

Realme is een smartphonemerk dat zich vooral wil onderscheiden met de prijs-kwaliteitsverhouding van zijn toestellen. Realme telefoons bieden doorgaans krachtige hardware en toffe features voor een scherpe prijs. Realme is een zustermerk van Oppo, OnePlus en Vivo. Op Realme toestellen is Android met de Realme UI-softwareschil geïnstalleerd.

Een Realme telefoon kopen? Dat kan gewoon in Nederland, maar vooralsnog op kleinere schaal. Het is daarom lastiger om een Realme telefoon in combinatie met een abonnement aan te schaffen. Lees verder

Laatste Realme reviews

Realme nieuws

Realme UI

Realme UI

De smartphones van Realme draaien op Android – welke versie verschilt per toestel. Realme hoort niet bij de merken die hun toestellen snel updaten. De fabrikant neemt hier doorgaans langer de tijd voor dan concurrenten als Samsung, OnePlus en Xiaomi. Dat is jammer omdat je met een Realme smartphone dus langer moet wachten op nieuwe features en verbeteringen. Een punt waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een Realme telefoon.

Een ander aandachtspunt is het updatebeleid in algemene zin. Realme adverteert niet met een duidelijk updatebeleid, waardoor je niet weet hoe vaak en hoe lang een smartphone softwareondersteuning krijgt. De Realme UI-schil past het Android-besturingssysteem nauwelijks aan. Je hebt dus geen last van overbodige apps en features.

Alle Realme smartphones met prijzen

Realme telefoon kopen

Realme is in 2018 van start gegaan in Azië als een dochtermerk van Oppo. Oppo is één van de grootste smartphonemerken ter wereld. Na een enorme groei in korte tijd opereert Realme naar eigen zeggen inmiddels grotendeels zelfstandig. Het is nu meer een zustermerk van Oppo, en hiermee ook een zustermerk van OnePlus en Vivo. De bedrijven kopen samen onderdelen in voor meer volumekorting, bijvoorbeeld. Uit een vraaggesprek met Realme werd wel duidelijk dat de fabrikant een eigen fabriek, ontwikkelingsafdeling en verkoopteams heeft. Het merk richt zich onder meer op het snel opladen van de accu’s, soepele schermen en veel werk- en opslaggeheugen.

Geen updatebeleid

Ook gebruikt Realme een eigen softwareschil genaamd Realme UI. Die is anders dan de ColorOS-schil van Oppo en OxygenOS-schil van OnePlus. De Realme UI-schil is wat anders dan stock-Android, maar voert minder veranderingen door dan de ColorOS-schil van Oppo. Als gezegd is het updatebeleid van Realme onduidelijk en dat is een aandachtspunt van het merk. Zustermerken garanderen wel een bepaalde periode Android-versie-updates en beveiligingsupdates. Dit wil niet zeggen dat Realme-smartphones geen updates krijgen, want dat gebeurt wel degelijk. Bij aanschaf van een toestel weet je echter niet op hoeveel updates je kunt rekenen. Bij een smartphone van Oppo en OnePlus, maar ook Samsung en Nokia, is dat wel duidelijk.

Verkrijgbaarheid

Realme is sinds 2019 ook in Nederland actief en op kleine schaal begonnen. Zo kon je de eerste tijd een Realme telefoon alleen via de eigen webwinkel kopen. Eind 2020 sloot Realme een samenwerking met Belsimpel, waardoor de smartphones ook bij de (web)winkel beschikbaar zijn. Sindsdien kun je een Realme toestel ook in combinatie met een abonnement kopen. De smartphones zijn op dit moment nog niet bij andere (web)winkels of providers te koop. De verkrijgbaarheid is dus minder goed dan andere merken. Als je een Realme smartphone wil kopen, ben je dus aangewezen op selecte verkoopkanalen.

Interessant is dat Realme niet alleen smartphones verkoopt. Het merk biedt ook andere slimme apparatuur aan, van draadloze oordopjes en smartwatches tot fitnesstrackers en beveiligingscamera’s. Ook deze producten willen zich onderscheiden met een scherpe prijs-kwaliteitsverhouding.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's