Na een teleurstellend 2016 is LG dit jaar op het oorlogspad. Het bedrijf neemt revanche met de LG G6, een beeldschone smartphone met voorkantvullend scherm. In deze LG G6 preview bespreken we onze eerste ervaringen.
Lees verder na de advertentie.
LG G6 preview
We kennen LG al jaren als een kwalitatief goede Android-fabrikant. Het Koreaanse bedrijf weet al jaren prima smartphones in vrijwel elke prijsklasse te bieden. Hoewel ze het qua succes doorgaans moeten afleggen tegen gevestigde namen als Huawei en Samsung, staan ze qua kwaliteit en hardware doorgaans wél aan de top. Tot vorig jaar dan, want toen sloeg het bedrijf de plank mis met de LG G5. De modulaire smartphone was een innovatief idee verpakt in een wat saai design, met modules die in de werkelijkheid weinig nut hadden.
De verkopen van de LG G5 vielen zo tegen dat het bedrijf het dit jaar over een compleet andere boeg gooit. De modules zijn weer geschrapt, met in plaats daarvan een focus op fratsen die gebruikers waarschijnlijk wél aanspreken. Het design, de camera en gebruiksvriendelijke software zouden dit jaar centraal staan.
Voorkantvullend, breed scherm
Schermtechnologie wordt één van de belangrijkste innovatiegebieden van 2017, en LG loopt voorop. Het toestel is voorzien van een 5,7 inch-scherm dat ruim 80 procent van de voorkant inneemt. Ter vergelijking: bij de meeste vlaggenschepen van voorgaande jaren ligt dat percentage op zo’n 65 tot 75 procent. Daardoor kan LG een vrij fors scherm in een compacte behuizing stoppen. De G6 is in de praktijk nauwelijks groter dan bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S7.
Het scherm heeft bovendien een opvallende beeldverhouding van 18 bij 9, iets breder dan de gemiddelde smartphone. Wij merkten de voordelen daarvan nog niet direct, maar in theorie moet het multitasken aangenamer maken. Je kunt immers net iets meer van de twee apps tegelijk in beeld brengen. Ook in andere apps zie je dat terug: het toetsenbord is wat breder en in de camera-app kan extra info getoond worden.
Voor een 5,7 inch-smartphone is de G6 ontzettend handzaam. Het toestel was eigenlijk met één hand nog goed te bedienen. Bovendien voelt de G6 verrassend vederlicht. De glazen achterkant is helaas een magneet voor vieze vingerafdrukken.
Aangepaste software
LG heeft zijn Android-interface uitvoerig aangepast om deze geschikt te maken voor het bredere scherm. Dat zie je in allerlei meegeleverde apps terug. Zo kun je in de agenda-app een maandview naast je individuele afspraken zien, terwijl de galerij-app extra ruimte biedt voor het bewerken van je foto’s. LG wijkt helaas redelijk veel af van stock-Android qua design, maar de vele pastelkleuren van de software kunnen we dan weer wel waarderen. Standaard draait de G6 op Android 7.0 (Nougat).
De LG G6 is bovendien voorzien van de Google Assistant, de stemgestuurde assistent die vorig jaar werd geïntroduceerd. De G6 heeft daarmee de primeur: het is de eerste niet Google-smartphone met deze software. Helaas is er nog geen Nederlandstalige versie van Assistant, dus je zult het toestel volledig op Engels moeten zetten om deze te proberen. Of en wanneer die Nederlandse versie ooit verschijnt, is onbekend.
Dubbele cameralens voor bredere beelden
Achterop de LG G6 zit zoals vorig jaar weer een dubbele 13 megapixel-camera. De ene lens gebruik je voor gewone foto’s, de andere heeft een extra brede kijkhoek. De foto’s die we maakten zagen er goed uit, maar niet merkbaar beter dan vorig jaar. Schiet je met de bredere lens dan zijn de proporties van het gefotografeerde bovendien wat raar tegen de randen. De selfiecamera voorop schiet met een hoek van 100 graden, wat meer dan genoeg was voor een groepsportret van vier man. Dat scheelt in ieder geval veel gedoe met gestrekte armen en selfiesticks.
‘Oude’ hardware
Tijdens onze korte test leek de LG G6 meer dan krachtig genoeg. De camera-app verschijnt bijvoorbeeld vlot in beeld en foto’s schiet je in een fractie van een seconde. Apps starten snel op, webpagina’s laden vloeiend; al met al zul je met het overgrote deel van de apps zelden tot nooit haperingen zien.
Dat terwijl de G6 helaas niet van de krachtigste hardware voorzien is. De Snapdragon 821-chip van Qualcomm die LG gebruikt is alweer een half jaar oud, en we verwachten dat de eerste smartphones met de krachtigere Snapdragon 835-chip (zoals de Samsung Galaxy S8) binnen enkele dagen tot weken aangekondigd worden. In de praktijk maakt het niet heel veel uit, want het verschil in kracht is minimaal genoeg dat je het met de meeste apps niet merkt. Desalniettemin steekt het een beetje dat je met de LG G6 de hoofdprijs betaalt maar nét niet het nieuwste van het nieuwste hebt.
De LG G6 is waarschijnlijk vanaf maart in Nederland te koop. Een precieze releasedatum en adviesprijs zijn op dit moment nog onbekend. Ongeacht de prijs is het zeker een toestel om in de gaten te houden. Qua design, software en camera lijkt LG weer een voortrekkersrol op zich te nemen. Het voorkantvullende scherm en de ingebouwde Google Assistant maken de G6 onderscheidender dan ooit.