Moto E3 review: budgettoestel heeft wat van zijn magie verloren

Wouter Nijsen
20 oktober 2016, 15:45
6 min leestijd
Moto E3 review: budgettoestel heeft wat van zijn magie verloren

Reviewscore

7,5

We noemden de Motorola Moto E 2015 vorig jaar de ultieme budgetsmartphone. De nieuwe Moto E3 moet dus van goeden huize komen om te overtuigen. Is het toestel net zo goed als zijn voorganger?

Lees verder na de advertentie.

Het testmodel van deze Moto E3 review is ter beschikking gesteld door Coolblue.

Motorola toonde twee jaar geleden aan dat je voor 100 euro een prima Android-smartphone in huis haalt, en wist zichzelf een jaar later echt te overtreffen. Na de overname van Motorola door Lenovo hebben er een aantal veranderingen plaatsgevonden binnen de Moto-lijn, maar gelukkig gaat het bedrijf wel door met de Moto E. De nieuwste Moto E verschilt nogal van zijn voorgangers, maar weet helaas niet hetzelfde niveau te halen.

Nieuw en moderner design

Wat opvalt wanneer je de Moto E3 voor het eerst vasthoudt, is dat het design flink is veranderd. Waar de Moto E 2015 nog een compact en behoorlijk dik toestel was, is de Moto E3 met afmetingen van 143,8 bij 71,6 bij 8,5 millimeter een stukje groter én dunner. Ook is het toestel ietsjes lichter, al is het verschil in de praktijk amper te merken.

De Moto E3 lijkt sprekend op de Moto G4 en kenmerkt zich door de wat saai ogende behuizing, al voelt het geheel wel stevig aan. Het achterkantje is verwijderbaar, waardoor je toegang krijgt tot de simkaart- en micro-sd-slot en de accu. Laatstgenoemde is verwisselbaar; iets wat we niet vaak meer zien bij smartphones. Is de accu na een tijdje versleten, dan kun je ‘m dus gemakkelijk vervangen.

moto e3 review

Aan de rechterkant vinden we de power- en volumeknoppen, terwijl zich aan de boven- en onderkant respectievelijk de koptelefoon- en micro-usb-aansluiting bevinden. De schermranden zijn nog steeds vrij breed, al valt dit bij het zwarte model iets meer op dan bij de witte. Wel fijn is dat het Moto-logo aan de achterkant in een gleufje is geplaatst, waar je wijsvinger in rust als je de Moto E3 vasthoudt.

Scherm en hardware: gemengde gevoelens

Een grote verbetering van de Moto E3 is het scherm. Dat is niet alleen groter geworden (5 inch in plaats van 4,5 inch), maar heeft ook een hogere resolutie van 1280 bij 720 pixels. Hierdoor ogen beelden een stuk scherper, terwijl het scherm ook wat helderder is en kleuren accurater worden getoond.

Omdat het beeld minder korrelig oogt, zien websites, apps en games er goed uit; iets wat bij de Moto E 2015 soms wat te wensen overliet. Het scherm is behoorlijk helder, al hebben we soms wel wat moeite om in fel zonlicht te zien wat er op het scherm wordt getoond. Desondanks is met het scherm in deze prijsklasse niets mis.

moto e3 review

Kijken we onder de motorkap, dan valt op dat er niet zo heel veel is veranderd. Nog steeds is er 8GB opslag en 1GB RAM aanwezig, wel is de Snapdragon 410-chip vervangen door de MediaTek MT6735P-chip (1GHz quadcore-processor). Die is niet veel sneller of langzamer dan de chip in de vorige Moto E, maar eigenlijk wel behoorlijk traag.

Het toestel is snel genoeg voor de meeste gebruikers, al zien we bij het openen van apps en navigeren door de interface regelmatig wat haperingen. Ook de Chrome-browser en andere Google-apps draaien niet altijd helemaal soepel. De Moto G4 en Moto G4 Plus, die wel een stukje duurder zijn, zijn beduidend sneller dan de Moto E3.

moto e3 review

We raden dan ook niet aan om veel spelletjes op de smartphone te spelen. De grafische chip weet simpele games redelijk vloeiend af te spelen, maar er treden al gauw frequente haperingen op als je nieuwere spelletjes opstart. Dit is geen enorm probleem, maar we vinden het wel jammer dat de prestaties van de Moto E3 niet of nauwelijks zijn verbeterd.

Software: simpel en vloeiend

Een onderscheidende feature van de Moto E-lijn (en Moto-toestellen in het algemeen) is het feit dat de smartphones op een vrijwel kale versie van Android draaien. Bij de Moto E3 is dit gelukkig niet anders. Standaard wordt alleen de Bestandsbeheerder-app en een widget meegeleverd, voor de rest is de software zoals je die op een Nexus-toestel terug zou vinden. En dat is een groot pluspunt.

De Moto E3 draait op Android 6.0 (Marshmallow) en biedt daarom functies als Google Now on Tap, de optie om afzonderlijke app-permissies te beheren en de energiebesparende functie Doze. Helaas heeft Lenovo aangekondigd dat de telefoon geen Android 7.0-update krijgt, terwijl hij pas net verkrijgbaar is. Voor de Moto E 2015 werd vorig jaar ook geen update belooft, maar die werd later alsnog beschikbaar. Mogelijk wordt de Moto E3 dus alsnog bijgewerkt.

Camera: redelijk, maar meer niet

Lenovo heeft de camera’s van de nieuwe Moto E een upgrade gegeven. Waar de Moto E 2015 het moest doen met een 5 megapixel-camera aan de achterkant en vga-frontcamera, is de Moto E3 voorzien van een 8 en 5 megapixel-camera aan respectievelijk de achter- en voorzijde. Die maken betere foto’s dan zijn voorgangers, al moet je nog steeds geen wonderen verwachten van het toestel.

moto e3 review

Bij de juiste belichting en flink wat zon zien foto’s er best goed uit, al wordt de kwaliteit minder als je je binnen fotografeert. Fijn is dat de Moto E3 door de aanwezige led-flitser ook fatsoenlijke kiekjes in het donker maakt. Bij zijn voorganger was die gewoonweg niet aanwezig.

Zoals we van de Moto-lijn gewend zijn, is de camera-app lekker eenvoudig en fijn is gebruik. Wel zijn de mogelijkheden wat uitgebreider en kun je aan de slag met verschillende effecten. Met het knopje aan de rechteronderkant schakel je van modus, ook kun je vlot schakelen naar de videocamera. Daarnaast is het mogelijk om de witbalans, iso-waarde en beeldverhouding te wijzigen.

Video’s worden geschoten in 720p en zien er wat flets en onscherp uit. Een full-hd-optie ontbreekt helaas. De 5 megapixel-frontcamera is ook niet bijzonder, al voldoet hij prima voor de vlugge selfie of videobel-apps als Skype en Google Duo.

Uitstekende accuduur

Een goede eigenschap die de Moto E3 niet heeft verloren is de uitstekende accuduur. De 2800 mAh-accu gaat op een volle lading namelijk gemakkelijk anderhalve dag mee, wat te danken is aan de minder krachtige hardware. Tijdens de testperiode wisten we zelfs de twee dagen aan te tikken, al moest het toestel dan wel echt aan het stroom. Overigens laadt de Moto E3 – in tegenstelling tot de Moto G4 – wel redelijk vlot op en hoef je niet uren te wachten voordat hij weer vol zit.

Handig is dat er ook een accubesparende modus aanwezig is, waarmee je de accuduur verder kunt oprekken als je bijvoorbeeld een tijdje niet in de buurt komt van een stopcontact. Houd er dan wel rekening mee dat de prestaties worden teruggeschroefd en de Moto E3 het dan echt moeilijk krijgt om Android vloeiend te draaien.

Conclusie Moto E3 review

De Moto E3 van Lenovo is een interessante optie voor gebruikers met een klein budget, maar is wel wat minder baanbrekend dan zijn voorgangers. Dit komt mede door de nauwelijks verbeterde prestaties, maar ook door de concurrentie die inmiddels uitstekende budgettoestellen biedt. Redelijk uniek blijft de kale software en prima accuduur, al maakt de Moto E3 op andere fronten wat minder indruk. Voor deze adviesprijs blijft de smartphone echter een goede koop.

Motorola Moto E3 kopen

In het overzicht hieronder vind je de beste aanbiedingen voor een Motorola Moto E3 met abonnement. Ook is het natuurlijk mogelijk om de Moto E3 los te kopen. Bij Coolblue betaal je 129 euro voor het toestel.

Motorola Moto E3

Motorola Moto E3 prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Motorola Moto E3 prijzen. Bekijk alle Motorola smartphones.

Alle Motorola smartphones met prijzen
Advertisement
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Motorola Moto E3
Motorola Moto E3

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu