Google Pixel XL review: prijzige smartphone weet veel te bieden

Thomas Haenen
1 november 2016, 20:55
12 min leestijd

Reviewscore

9

De Google Pixel XL is voorlopig nog niet in Nederland te koop, maar wij konden niet wachten en haalden hem toch al in huis. We hebben het toestel uitgebreid getest en onze bevindingen lees je in deze Google Pixel XL review.

Lees verder na de advertentie.

Check onze Google Pixel XL review

Al sinds de introductie van Android krijgen we jaarlijks een nieuw vlaggenschip dat het mobiele besturingssysteem moet vertegenwoordigen. Dat waren echter Nexus-toestellen, ontwikkeld in samenwerking met andere fabrikanten die slechts deels de visie van Google toonden. Dit jaar gooit het bedrijf het over een andere boeg. Begin oktober werden de Google Pixel en Pixel XL geïntroduceerd, een toestel waarop enkel Googles merknaam pronkt. Dit keer geen partners, want dit is een vlaggenschip zoals Google het graag ziet.

google-pixel-preview3

Google trekt dan ook alles uit de kast voor de twee smartphones. De toestellen beschikken op het schermformaat na over identieke, zeer krachtige hardware. Achterop zit een 12,3 megapixel-camera, die volgens de eerste reviews uitzonderlijk goede foto’s schiet. En op softwaregebied zijn er verschillende Pixel-exclusieve foefjes toegevoegd, zoals de stemgestuurde Google Assistant en een aangepaste Pixel Launcher. Android Planet haalde de Pixel XL op in Duitsland, waar deze al verkocht wordt, en heeft het toestel de voorbije weken uitgebreid kunnen testen.

Design: stijlvol en functioneel, niet origineel

Het design is misschien wel het zwakste punt van de Google Pixel. Niet omdat het slecht is, want dat is het zeker niet. De metalen behuizing voelt stevig aan en is uitstekend afgewerkt. Het scherm lijkt vrij dicht op het glas te zitten, waardoor het beeld erg mooi oogt. Hoewel de Pixel XL met zijn 5,5 inch-scherm tot de grotere smartphones van dit moment behoort, voelt het toestel zeker niet lomp aan. Dat komt deels door de schuin aflopende achterkant: de onderkant is net een millimeter dunner dan de bovenkant. Daardoor steekt de camera niet uit, waardoor de Pixel plat op tafel kan liggen. Ook is het toestel met 168 gram verrassend licht.

Origineel oogt het ontwerp niet

Erg origineel oogt het ontwerp echter niet. Fabrikanten als Samsung, Apple en Sony hebben in de afgelopen jaren een duidelijke eigen designtaal ontwikkeld. Zo kun je een Sony Xperia bijvoorbeeld al vanaf een flinke afstand herkennen, dankzij de platte zijkanten en het rechthoekige design. Dat gevoel hebben we met de Pixel nog niet echt. Het toestel lijkt een beetje op een iPhone voorzien van een half-glazen achterkant.

Google Pixel XL review

Die glazen achterkant is onderscheidend, maar had wat ons betreft niet gehoeven. Het is een echte magneet voor vingerafdrukken en oogt binnen no-time vettig. Een groot minpunt is het niet, maar een onderscheidend design hoort er wat ons betreft wel een beetje bij voor een smartphone in deze prijsklasse. Op functioneel gebied is het design overigens dik in orde. De powerknop en volumeknop voelen stevig aan én er is een aansluiting voor koptelefoons – take that, Apple!

Vingerafdrukscanner

De vingerafdrukscanner aan de achterkant werkt uitstekend. Door zijn locatie is het makkelijk de Pixel met één hand te ontgrendelen. Het is wat minder praktisch als het toestel plat op tafel ligt thuis of op het werk, maar met Google’s Smart Lock-functie kun je ervoor zorgen dat de Pixel op deze plekken automatisch ontgrendeld wordt. De scanner werkt snel en vrijwel foutloos – zelfs als je vinger zelfs deels op de scanner ligt verschijnt het scherm in een fractie van een seconde in beeld.

De vingerafdrukscanner kan bovendien nu ook voor andere zaken gebruikt worden. Door omlaag te vegen terwijl het toestel ontgrendeld is breng je de notificaties in beeld, in de camera-app start je er de timer mee. Deze functie zit al jaren op Huawei-smartphones als de P9, maar het blijft een leuk handigheidje.

Minder geslaagd zijn de speakers. Aan de onderkant zit namelijk slechts een enkele luidspreker. Die produceert prima geluid – lekker hard, lekker helder. Maar door de plaatsing  blokkeer je hem al snel. Hou je het toestel met één hand vast dan komt er slechts wat weggemoffeld geluid uit de onderkant.

Pixel Launcher: stock-Android, maar dan beter

Het echte pronkstukje van de Google Pixel XL is duidelijk de software. Nexus-smartphones liepen altijd op stock-Android, een onaangepaste versie van het besturingssysteem die ook aan fabrikanten werden geleverd. Ze kregen snelle updates, maar echt unieke functies wisten ze niet te bieden.

Dat is met de Pixel en Pixel XL wel anders. Dat begint al met de Pixel Launcher, die speciaal voor deze toestellen ontwikkeld is. De prominente zoekbalk die bovenaan in beeld wordt getoond bij vrijwel elke Android-smartphone, is vervangen door een zwevende ‘G’-knop. Druk je daarop, dan krijg je een zoekveld in beeld. Het overzicht van alle geïnstalleerde apps open je niet met een knop onderaan in beeld, maar door omhoog te vegen. Het zijn kleine aanpassingen die er desalniettemin voor zorgen dat de Pixel XL ook op softwaregebied wat exclusiever aanvoelt dan de Nexus-toestellen van voorheen.

App shortcuts

Iets functioneler is de toevoeging van ‘app shortcuts’: snelkoppelingen naar specifieke functies in een app. Je opent deze door een snelkoppeling voor een app een paar seconden ingedrukt te houden. Zo kun je bijvoorbeeld direct de incognitomodus openen in Chrome of navigatie naar huis starten in Google Maps vanaf de snelkoppeling, zonder dat je de app zelf hoeft te openen. Het lijkt op de 3D Touch-functie van Apple’s iPhone, maar omdat de Pixel het zonder drukgevoelig scherm moet doen, is het voorlopig nog even wennen. Je moet de snelkoppeling ingedrukt houden, dan loslaten, dan een optie selecteren. Probeer je het vanaf het ingedrukte icoontje direct omhoog te vegen naar de optie die je wil selecteren, dan denkt Android namelijk dat je het icoontje wil verplaatsen.

De app shortcuts voegen nog niet veel toe

Vooralsnog worden deze snelkoppelingen alleen ondersteund door een handjevol apps van Google. Met Android 7.1 kunnen ontwikkelaars ook app shortcuts toevoegen aan hun apps, maar het is de vraag hoe snel en hoe uitgebreid de adoptie daarvan zal gaan. Apple heeft vooralsnog bijvoorbeeld weinig succes met 3D Touch. Na de introductie van de nieuwe technologie met de iPhone 6S werd de optie snel toegevoegd aan veel populaire apps, maar inmiddels lijken de meeste ontwikkelaars het drukgevoelige scherm alweer vergeten te zijn. Wij worden er voorlopig nog niet warm van.

Wel leuk is de Achtergronden-app, aangezien die bomvol achtergronden voor de Pixel zit. De app is ook los te vinden in de Play Store, maar op de Pixel is je keuze in achtergronden een stuk uitgebreider. Onze favorieten zijn de ‘Live Earth’-foto’s, waarbij grote steden van bovenaf getoond worden en licht bewegen als je het toestel ontgrendelt. Heb je liever een familielid of partner op de achtergrond dan zal het je weinig boeien, maar Google maakt het Pixel-gebruikers makkelijk om hun toestel een stijlvol homescreen te geven.

Google Assistant

Het echte pronkstuk is echter de stemgestuurde Google Assistant. Deze virtuele assistent maakte onlangs zijn introductie in Allo, de nieuwe chat-app van Google. Op de Pixel zit de Assistant echter op elk moment binnen handbereik. Met een iets langere druk op de homeknop, of door ‘OK Google’ te roepen verschijnt deze direct in beeld.

De Assistant werkt helaas alleen in het Engels, maar zelfs dan is direct duidelijk dat deze flink voorloopt op andere virtuele assistenten. Wat vooral indruk maakt is hoe goed de Assistant de context van je vraag begrijpt. Als je vraagt naar het weer, krijg je een voorspelling voor de rest van de dag. Stel je vervolgens “What about tomorrow?”, dan begrijpt Google dat je verder wil praten over het weer en krijg je de verwachtingen voor morgen. Daardoor voelt een gesprek een stuk natuurlijk en menselijker aan. Met alternatieven als Siri moet je je vragen al gauw aanpassen om ze begrijpelijk te maken voor Apple’s virtuele assistent. Daar hebben we vooralsnog geen last van bij de Assistant. Zelfs bij de meest complexe vragen weet Google de juiste context te vinden.

Assistant is het pronkstukje onder de pronkstukjes

Nuttig en leuk

Ook heeft Google verschillende leuke functies ingebouwd die de Assistant nuttiger én leuker maken. Zeg je ‘Good afternoon’, dan krijg je automatisch een briefing over alles dat relevant voor je kan zijn op dat moment. Niet alleen het weer en je aankomende afspraken, maar ook eventuele files die je op weg naar huis kan tegenkomen. Je kunt zelfs automatisch een korte audio-update van de BBC of verschillende Amerikaanse radiozenders krijgen, zodat je van het laatste nieuws voorzien bent. De Assistant is zelfs voorzien van verschillende spelletjes. Door ‘I’m Feeling Lucky’ te roepen open je een heuse triviaquiz voor meerdere spelers, met de Assistant als presentator.

Google heeft met afstand de beste virtuele assistent van dit moment gebouwd. Het feit dat de Assistant vrijwel elke vraag begrijpt zorgt ervoor dat je zelden gefrustreerd raakt. Daardoor ontstaat er geen twijfel en blijf je de functie gebruiken. De kans is groot dat je met een verzoek aan de Assistant vrijwel direct het gewenste resultaat krijgt.

Wel blijft het jammer dat de Assistant alleen in het Engels werkt, want we kunnen ons voorstellen dat niet elke Nederlander daar zin in heeft. Bovendien is het maar de vraag hoe lang deze Assistant-integratie exclusief op de Pixel te vinden is. Het lijkt ons waarschijnlijk dat deze functie in 2017 opduikt in verschillende andere Android-smartphones, waarmee de Pixel een van zijn grootste pluspunten verliest.

Hardware: vlot als verwacht

De Pixel XL is de allereerste smartphone met Qualcomm’s nieuwe Snapdragon 821-chip en behoort daarmee tot de krachtigste smartphones van het moment. Leggen we het toestel naast de Nexus 6P, dan hebben we het idee dat apps net iets sneller in beeld verschijnen, maar echt groot is het verschil niet. Dat komt deels omdat vrijwel alle moderne smartphones al aardig snel zijn. Wel lijkt de Pixel XL net wat vloeiender te reageren op aanrakingen.

Veel andere Android-smartphones hebben een fractie van een seconde vertraging tussen een veeg en wanneer het toestel reageert, maar dat merken we op de Pixel XL een stuk minder of zelfs niet. Echt iets wat waarschijnlijk alleen veeleisende gebruikers merken, maar dat neemt niet weg dat het mooi meegenomen is.

Google Pixel XL review

Accuduur: anderhalve dag of langer

Ook op accugebied scoort de Pixel XL net iets beter dan we van Android gewend zijn. Dat komt deels door de forse capaciteit, van 3450 mAh. Maar dat lijkt niet de enige verklaring, want het toestel is ook een stukje zuiniger dan andere smartphones met vergelijkbare capaciteit.

Zelfs na een relatief drukke dag was er vaak nog zo’n 40 procent van de acculading over. Gingen we er iets zuiniger mee om, met gedurende de dag regelmatig WhatsApp en andere social media, dan hielden we zelfs nog meer dan 50 procent over. De Pixel XL zou het in principe dus nét twee dagen zonder opladen vol moeten houden, al raden we aan gewoon tussentijds op te laden. Door de ondersteuning van Quick Charge zit de accu bovendien toch zo vol.

Camera

De Google Pixel XL-camera gooit hoge ogen. Zelfs in situaties met weinig licht weet het toestel scherpe, kleurechte beelden te schieten.De kleinste details worden in volle scherpte vastgelegd, terwijl bij een wijder tableau de foto’s levendig en kleurrijk overkomen. Ook video’s zijn van uitstekende kwaliteit.

Wat vooral opvalt is hoe snel de foto’s gemaakt worden. Traditionele smartphonecamera’s hebben vaak net iets te lang nodig om een foto met hdr te schieten. Bij de Google Pixel gebeurt het echter binnen een fractie van een seconde, waardoor je geen moment hoeft te missen.

In het verleden was de camera altijd een beetje het ondergeschoven kindje bij Google’s smartphones. Goed, maar niet geweldig, en zeker niet indrukwekkend. Dat is met de Pixel XL wel anders. Het toestel kan zich uitstekend meten met de beste smartphones van het moment. Zeker op het gebied van licht en contrast weet Google zelfs toppers als de iPhone 7 en Galaxy S7 te overtreffen.

Het gebrek aan optische beeldstabilisatie is wel wat jammer. De Pixel XL-camera weet niet altijd raad met druk bewegende beelden, hoewel Google claimt dat de ingebouwde elektronische beeldstabilisatie dat kan ondervangen. Dat valt in de praktijk echter tegen.

Conclusie Google Pixel XL review

De Google Pixel XL is een ontzettend indrukwekkend toestel. De Google Assistant is slim, snel en handig, de camera zet zeer kekke kiekjes neer en de hardware weet ons te verrassen door Android vlotter dan ooit te laten lopen. Het design spreekt wat minder tot de verbeelding en de accu is slechts een tikkeltje bovengemiddeld, maar we durven de Pixel XL nog altijd vrij overtuigd tot de beste Android-smartphone van dit moment uit te roepen. Minpunten zijn eigenlijk niet of nauwelijks te benoemen.

Nou ja, behalve dan de prijs. De Google Pixel is één van de duurste smartphones die dit jaar verschijnt en de Pixel XL doet daar nog een schepje bovenop. In Duitsland wordt het toestel voor zo’n 900 euro verkocht en vermoedelijk wordt de Nederlandse versie niet veel goedkoper. Dat terwijl sterk vergelijkbare vlaggenschepen als de Samsung Galaxy S7 Edge en de OnePlus 3 voor honderden euro’s minder verkrijgbaar zijn. Dat terwijl de verbeteringen ten opzichte van die alternatieven relatief klein zijn.

Zoek je het beste op het gebied van Android en is geld geen probleem, dan kunnen we je de Google Pixel XL van harte aanraden. Heb je geen behoefte aan de Google Assistant zolang deze alleen in het Engels werkt, of spreekt de Pixel Launcher je niet aan? Hou die honderden euro’s dan nog maar even op zak en ga voor één van de goedkopere alternatieven.

Google Pixel XL kopen

Officieel worden de Google Pixel en Pixel XL nog niet in Nederland verkocht. Het is nog onbekend of en wanneer de smartphones hier verschijnen. Toch zijn er sommige webwinkels die de toestellen nu al aanbieden. In het overzicht hieronder vind je de beste aanbiedingen voor een losse Google Pixel of een losse Google Pixel XL. Desgewenst kun je ook een Google Pixel met abonnement kopen.

Google Pixel

Google Pixel prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Google Pixel prijzen. Bekijk alle Google smartphones.

Alle Google smartphones met prijzen
Google Pixel XL

Google Pixel XL prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Google Pixel XL prijzen. Bekijk alle Google smartphones.

Alle Google smartphones met prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Google Pixel
Google Pixel

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu