Download de Android Planet app

Android Planet

Gratis - Google Play
Download

Google Pixel XL

Google Pixel XL
9,0
Scherm 5.5 inch
Camera 12 megapixel

Google Pixel XL: grote versie van de eerste Google-telefoon

De Google Pixel XL beschikt over alles wat je van een echt Android-vlaggenschip zou verwachten. Deze smartphone is uitgerust met de beste hardware van het moment, een vlotte chip en goede camera’s. Ook ben je direct voorzien van de laatste software. Het toestel wordt geleverd met Android Nougat en krijgt in de toekomst als eerste updates naar nieuwe versies van Android. Heb je liever een kleinere variant, dan kun je ook voor de Google Pixel kiezen.

→ Ontdek ook de Google Pixel 2 en Pixel 2 XL, het nieuwe Android-vlaggenschip

De Pixel XL is de onofficiële opvolger van de Nexus 6P, die eind 2015 verscheen. Google schrapt dit jaar voor het eerst de Nexus-naam om duidelijk te maken dat het meer betrokken is geweest bij de ontwikkeling. Toch is de Pixel XL grotendeels door HTC gebouwd en geproduceerd, al neemt Google de software voor zijn rekening. Het toestel stond oorspronkelijk bekend als de Nexus Sailfish.

De Google Pixel XL in vogelvlucht

  • 5,5 inch-scherm met amoled-techniek en QHD-resolutie (2560 bij 1440 pixels)
  • Geschikt voor Google Daydream: gebruik je smartphone voor virtual reality
  • Draait op een stockversie van Android Nougat, met als eerste updates naar nieuwe versies
  • 12,3 megapixel-camera en vingerafdrukscanner achterop, 8 megapixel-camera voor selfies voorop

Meer over de Google Pixel XL

Met de Pixel XL slaat Google een nieuwe weg in met zijn vlaggenschepen, een duidelijke breuk met de Nexus-lijn. Het eerste toestel in die reeks, de Nexus One, verscheen begin 2010. Ieder jaar bracht Google vervolgens nieuwe smartphones uit die in samenwerking met andere fabrikanten werden ontwikkeld, maar waar de zoekgigant slechts deels zijn eigen stempel op drukte. Met de Pixel en Pixel XL wordt dat stempel opeens een stuk duidelijker.

google pixel

Zo claimt Google onder andere dat het een flinke vinger in de pap heeft gehad bij het design van de Pixel XL. Hoewel de hardware uit de fabrieken van HTC komt, is het team van Google hevig betrokken geweest bij de planning en ontwikkeling van het product. Dat klinkt misschien als marketingpraat, maar het heeft wel verschillende voordelen.

google pixelDe Google Pixel XL maakt namelijk optimaal gebruik van de vele functies van Android 7.0 (Nougat). Het grotere scherm is ideaal om de splitscreen-functionaliteit mee te gebruiken en de vingerafdrukscanner achterop kan in verschillende apps toegepast worden. Door de keuze voor een amoled-scherm is de Pixel XL bovendien geschikt voor Daydream, Googles virtual-reality platform. Met een Daydream-headset kun je apps, games en video’s in vr bewonderen.

Sommige dingen zijn ongewijzigd ten opzichte van de Nexus-reeks. Zo loopt de Google Pixel XL op een haast onaangepaste versie van Android. Dit is Android zoals Google het graag ziet: zonder bloatware, zonder aanpassingen aan de menu’s en zonder extra functies die alleen maar in de weg zitten. Bovendien ben je verzekerd van snelle updates: brengt Google een nieuwe versie van Android uit, dan is deze binnen enkele dagen al op de Pixel XL te vinden.

Vlotte specificaties en groter scherm

Wat specificaties betreft is de Google Pixel XL goed voorzien. Het toestel wordt aangedreven door de Snapdragon 821-chip met 4GB aan RAM en 32GB of 128GB aan opslagruimte. De Pixel XL verschijnt van de normale Pixel door zijn grotere scherm. Het display meet 5,5 inch en heeft bovendien een hogere resolutie van 2560 bij 1440 pixels. Dit zorgt ervoor dat beelden enorm scherp ogen.

Onder de motorkap vinden we verder een 3450 mAh-accu, die door de usb-c-poort enorm snel kan worden opgeladen. Google claimt dat de Pixel XL in een kwartier genoeg is opgeladen om de telefoon zeven uur lang te gebruiken. Verder is er een 12 megapixel-camera, 8 megapixel-frontcamera, bluetooth 4.2 en een IP53-certificering.

Conclusie Google Pixel XL review

De Google Pixel XL is een ontzettend indrukwekkend toestel. De Google Assistant is slim, snel en handig, de camera zet zeer kekke kiekjes neer en de hardware weet ons te verrassen door Android vlotter dan ooit te laten lopen. Het design spreekt wat minder tot de verbeelding en de accu is slechts een tikkeltje bovengemiddeld, maar we durven de Pixel XL nog altijd vrij overtuigd tot de beste Android-smartphone van dit moment uit te roepen. Minpunten zijn eigenlijk niet of nauwelijks te benoemen.

Nou ja, behalve dan de prijs. De Google Pixel is één van de duurste smartphones die dit jaar verschijnt en de Pixel XL doet daar nog een schepje bovenop. In Duitsland wordt het toestel voor zo’n 900 euro verkocht en vermoedelijk wordt de Nederlandse versie niet veel goedkoper. Dat terwijl sterk vergelijkbare vlaggenschepen als de Samsung Galaxy S7 Edge en de OnePlus 3 voor honderden euro’s minder verkrijgbaar zijn. Dat terwijl de verbeteringen ten opzichte van die alternatieven relatief klein zijn.

Zoek je het beste op het gebied van Android en is geld geen probleem, dan kunnen we je de Google Pixel XL van harte aanraden. Heb je geen behoefte aan de Google Assistant zolang deze alleen in het Engels werkt, of spreekt de Pixel Launcher je niet aan? Hou die honderden euro’s dan nog maar even op zak en ga voor één van de goedkopere alternatieven.

Lees meer in de uitgebreide Google Pixel XL review

Pluspunten Pixel XL

  • Altijd voorzien van de laatste updates
  • Krachtige hardware
  • Geschikt voor Google Daydream

Minpunten Pixel XL

  • Niet met één hand vast te houden
  • Relatief prijzig
Google Pixel XL
9,0
Welke Google Pixel XL wil je?
Wij hebben momenteel geen Google Pixel XL aanbiedingen voor je. Vergelijk hier alle smartphones Vergelijk hier alle smartphones
Sim only nodig?

Google Pixel XL video

Bekijk alle Google Pixel XL video's

Laatste berichten

Deze Android-smartphones kregen een (beveiligings)update – week 49

Deze Android-smartphones kregen een (beveiligings)update – week 49

Nieuws Wekelijks maakt Android Planet een overzicht van smartphones die de afgelopen dagen een Android-beveiligingsupdate hebben gekregen. Ben je benieuwd of jouw toestel erbij zit? Bekijk dan snel ons lijstje.
Google rolt Android-beveiligingsupdate van december uit voor Pixel-smartphones

Google rolt Android-beveiligingsupdate van december uit voor Pixel-smartphones

Nieuws Nieuwe maand, nieuwe Android-beveiligingsupdate. Vanaf nu rolt Google de nieuwste patch uit haar voor Pixel-smartphones. Voor de derde keer op rij gaan de Google-toestellen er niet met de primeur vandoor. Ook is het de laatste update voor de originele Pixel-telefoons.
Originele Google Pixel en Pixel XL krijgen geen updates meer – update

Originele Google Pixel en Pixel XL krijgen geen updates meer – update

Nieuws Het lijkt erop dat de software-ondersteuning voor de originele Google Pixel en Pixel XL (uit 2016) is gestopt. De toestellen krijgen de Android-beveiligingsupdate van november 2019 niet en blijven hierdoor waarschijnlijk steken op de patch van vorige maand.
Deze Android-smartphones kregen een (beveiligings)update – week 41

Deze Android-smartphones kregen een (beveiligings)update – week 41

Nieuws Wekelijk zetten we op een rijtje welke smartphones een Android-beveiligingsupdate hebben gekregen. Ook deze week zijn we bij je terug met een nieuw overzicht.
Deze Android-smartphones kregen een (beveiligings)update – week 32

Deze Android-smartphones kregen een (beveiligings)update – week 32

Nieuws Elke week zetten we alle Android-beveiligingsupdates van populaire smartphones op een rijtje. Ook deze week zijn we bij je terug met een nieuwe lijst aan updates.