Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Samsung Galaxy Note 7 preview: groot formaat, grootse kracht

Thomas Haenen
2 augustus 2016, 17:00
7 min leestijd
Samsung Galaxy Note 7 preview: groot formaat, grootse kracht

Reviewscore

9

De Samsung Galaxy Note 7 is het nieuwe grote vlaggenschip voor het komende jaar. Android Planet probeerde het toestel al uit en in deze Galaxy Note 7 preview nemen we onze eerste bevindingen met je door.

Lees verder na de advertentie.

De cijferscore hiernaast is gebaseerd op onze eerste indruk.

Note-serie keert terug in Nederland

Eventjes leek het er op dat de Galaxy Note-serie een stille dood zou sterven in Europa. Het vorige toestel in de reeks, de Galaxy Note 5, verscheen slechts in een handjevol landen en sloeg Europa helemaal over. In plaats daarvan kregen we de Galaxy S6 Edge+ voorgeschoteld: mét groot en gebogen scherm, maar zonder de welbekende stylus van de Note-serie. Dit jaar hoeven phabletfanaten echter niets te missen, want de Galaxy Note 7 zal wereldwijd verkrijgbaar zijn. Bovendien hoef je nu niet meer te kiezen: het toestel beschikt zowel over de S Pen als over een gebogen scherm.

Eén ding valt direct op aan het toestel: de naam. Je zou denken dat we na de Note 5 de Galaxy Note 6 krijgen, maar Samsung slaat dat cijfer over en gaat voor de Note 7. Volgens de fabrikant is dat om de serie gelijk te trekken met de andere vlaggenschepen. Zo moet voor de consument duidelijker zijn dat de Note 7 voorzien is van de nieuwste hardware en software.

Niet alleen de naam, maar ook het design van de Note 7 is flink afgekeken van de Galaxy S7. Het toestel heeft een metalen behuizing met een glazen voorkant, waarbij het glas licht gekromd is en het scherm doorloopt in de randen. De kromming is ietsje minder dan bij de S7 Edge, maar het zorgt er nog altijd voor dat het toestel compact en handzaam aanvoelt. Hoewel de telefoon met een 5,7 inch-scherm één van de grootste smartphones van het moment is, is hij bijna probleemloos met één hand te hanteren.

Stof- en waterdicht

De behuizing is bovendien wederom stof- en waterdicht, net als de S Pen. Dat betekent dat je ook onder de douche of in de regen nog aantekeningen kunt maken met de meegeleverde stylus. De S Pen zit rechtsonder verstopt en komt met een kleine druk op de knop tevoorschijn. Daarnaast zit ook de usb-c-aansluiting. Samsung kiest met de Note 7 voor het eerst voor usb-c in plaats van micro-usb. De fabrikant brengt daarom ook een nieuwe versie van de Gear VR uit; de huidige vr-headset van Samsung heeft niet de juiste aansluitingen voor de Note 7.

galaxy note 7-1

Een paar jaar geleden hadden we je voor gek verklaard als je beweerde dat Samsung de mooiste smartphones maakte. De toestellen van de fabrikanten waren degelijk, tegen het saaie aan. Niet lelijk, maar met hun plastic behuizing vaak ook verre van aantrekkelijk. Inmiddels behoren de smartphones van Samsung echter absoluut tot de mooiste op de markt. De Note 7 is keurig afgewerkt: geen rare rondingen, maar een perfecte vorm die prettig in de hand ligt en zeer premium aanvoelt.

Verbeterde S Pen is waterdichte gifjesmaker

De welbekende S Pen heeft vrijwel hetzelfde design als het vorige model, al is ook deze stylus nu waterdicht. Je kunt met de smartphone dus ook in de regen of aan het zwembad nog notities maken. De grootste vernieuwingen zitten echter in de features. De Galaxy Note 7 heeft net als de S7 een always on-scherm; staat het toestel op stand-by, dan krijg je toch nog notificaties en je agenda in beeld te zien.

Haal je de S Pen uit z’n gaatje, dan kun je nu direct enkele notities maken op het verder zwarte scherm. Die notities worden getoond zolang het toestel op stand-by staat en opgeslagen zodra je ontgrendelt. Zo kun je snel aantekeningen maken zonder gelijk de telefoon te hoeven ontgrendelen.

galaxy note 7 preview

Ook zijn er enkele opties toegevoegd aan het Air Command-menu, het menu dat in beeld verschijnt zodra je de S Pen tevoorschijn haalt. Zo is er een vergrootglas-optie, waarmee delen van het scherm groter in beeld komen zodra de stylus in de buurt komt. Met de nieuwe vertaalfunctie kun je tekst selecteren en direct via Google Translate laten vertalen. Daarnaast kun je delen van het beeld selecteren, opnemen en vervolgens opslaan als gifje. Handig om een video van je huisdier of enkele instructies snel te delen.

Over de Galaxy Note 7-camera kunnen we eigenlijk kort zijn, maar dat is alleen maar een goed teken. Deze is identiek aan de 12 megapixel-camera met dual pixel-sensor op de Galaxy S7. Het is een camera die onder vrijwel alle omstandigheden scherpe, heldere, kleurrijke foto’s weet te schieten.

De Note 7 heeft dezelfde camera als de Galaxy S7

Ontgrendelen met je oog

De 5 megapixel-camera voorop doet tevens dienst als irisscanner, zodat je de Galaxy Note 7 kunt ontgrendelen met je ogen. De beperkingen van die scanner kwamen de afgelopen weken volop in het nieuws en dat is niet geheel onterecht. Tijdens onze test bleek er een groot aantal belemmeringen, waardoor de scanner hooguit de helft van de tijd goed werkt. Tegenlicht van de zon, contactlenzen en niet precies de juiste afstand en kijkhoek tot de ogen bleken allemaal voor problemen te zorgen.

galaxy note 7 preview

Jammer, want áls de scanner je ogen goed ziet ontgrendel je binnen een fractie van een seconde. Wellicht dat je na een langere gebruiksperiode beter weet hoe je voor snelle herkenning zorgt, maar wij zien nog niet echt een voordeel ten opzichte van de vingerafdrukscanner. Die wordt gelukkig ook meegeleverd, ingebouwd in de homeknop onder het scherm, en werkt enorm snel.

Software: nog geen Android Nougat

Een klein minpuntje is dat Samsung de Galaxy Note 7 lanceert met Android 6.0 (Marshmallow). Dit terwijl de definitieve versie van Android 7.0 (Nougat) waarschijnlijk beschikbaar is tegen de tijd dat de Note 7 in de winkels ligt. De fabrikant kon ons niet vertellen wanneer we een update kunnen verwachten, maar dat duurt hopelijk niet al te lang. Gelukkig is Multi Window-ondersteuning, één van de speerpunten van Android Nougat, al door Samsung toegevoegd aan deze versie van Android.

De software oogt modern en overzichtelijk, met frisse kleuren en duidelijke knoppen. Samsung heeft nog wel een flink aantal aanpassingen gemaakt aan stock-Android. Niet alleen in het relatief grote aantal eigen apps dat ze meeleveren, maar ook bijvoorbeeld in enkele menu’s. Vooral de instellingen zijn waarschijnlijk even wennen: de indeling is compleet veranderd ten opzichte van een kale versie van Android. Waarom is niet helemaal duidelijk, want het oogde voor ons niet direct overzichtelijker of duidelijker dan Googles menu’s.

Samsung’s software oogt overzichtelijk

Hoewel het nog te vroeg is om te zeggen hoe de hardware presteert, lijkt de Note 7 alles in huis hebben voor een soepele performance. De acht cores, waarvan vier geklokt op 2,3GHz en vier op 1,6GHz, zorgden tijdens onze eerste tests voor soepele, snelle apps en vloeiende menu’s. Wel leek de accu relatief snel leeg te lopen. Omdat ons toestel nog liep op voorlopige software is het waarschijnlijk dat dat euvel nog aangepakt wordt. De Galaxy S7 had een verrassend goede accuduur en met een capaciteit van 3500 mAh zou de Note 7 het wel een volle dag moeten uithouden.

Conclusie Samsung Galaxy Note 7 preview

De Samsung Galaxy Note 7 wordt één van de beste smartphones die dit najaar verschijnt, dat durven we nu al te zeggen. Samsung is zelfverzekerder dan ooit en bouwt voort op de zeer geslaagde Galaxy S7. Met een strak design, high-end hardware en het heldere amoled-scherm heeft de Note 7 alvast een flink aantal streepjes voor op de concurrentie.

Helaas heeft de Note 7 wel een stevige adviesprijs van 849 euro. Daarmee is misschien wel de beste Android-smartphone van het jaar, ook gelijk de duurste. Consumenten die geen behoefte hebben aan de stylus kunnen daardoor misschien beter kiezen voor de Galaxy S7 Edge, die inmiddels bijna tweehonderd euro goedkoper is. De Note 7 biedt ten opzichte van dat toestel onder andere een irisscanner en een S Pen, maar of die upgrades de forse extra kosten waard zijn, bespreken we binnenkort in onze Galaxy Note 7 review.

Galaxy Note 7 aanbiedingen

Ben je opzoek naar de beste aanbiedingen. Gebruik dan de Samsung Galaxy Note 7 abonnement vergelijker om de beste deal te vinden of bekijk de losse toestelprijzen per shop als je de Galaxy Note 7 los wil kopen.Hieronder vind je de beste aanbiedingen op een rijtje.

Samsung Galaxy Note 7

Samsung Galaxy Note 7 prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Samsung Galaxy Note 7 prijzen. Bekijk alle Samsung smartphones.

Alle Samsung smartphones met prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy Note 7
Samsung Galaxy Note 7

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu