De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Wileyfox Swift Review: interessant budgetmodel met Cyanogen OS

Wouter Nijsen
12 november 2015, 15:26
6 min leestijd
Wileyfox Swift Review: interessant budgetmodel met Cyanogen OS

Reviewscore

8

Het nieuwe telefoonmerk Wileyfox bestormt met de Wileyfox Swift de smartphonemarkt. Het toestel  draait op Cyanogen OS en wordt in de markt gezet als een concurrent voor de Motorola Moto G. Kan de Swift zich met deze budgettopper meten?

Lees verder na de advertentie.

Check de Wileyfox Swift review

Vanaf deze maand verkoopt Wileyfox, dat onder hetzelfde moederbedrijf als  Kazam valt, twee smartphones in Nederland. EĂ©n daarvan  is de Swift, een betaalbaar en aantrekkelijk toestel dat is voorzien van prima specificaties Ă©n Cyanogen OS. Daarmee weet de smartphone zich te onderscheiden, maar hij  maakt op meer fronten indruk.

Design: simplistisch, maar stevig

Waar veel budgettoestellen een saai design hebben, pakt Wileyfox het met de Swift iets anders aan. Het toestel ziet er aan de voorkant simpel en strak uit, met aan de bovenkant een luidspreker en de frontcamera. Wanneer we de Swift omdraaien, zien we een achterkant die  doet denken aan de Sandstone-behuizing van de OnePlus One.  In het midden is het Wileyfox-logo te vinden, met daaronder de naam van het merk in oranje letters. Ook opvallend is  de camera, die is voorzien van  een rosĂ©kleurig randje.

wileyfox swift review 3

Handig is dat de achterzijde  van de Swift  verwijderbaar is; iets dat  we tegenwoordig relatief weinig zien. Hierdoor heb  je toegang tot de accu en kun je gemakkelijk een sim- of micro-sd-kaart in het toestel plaatsen. Daarnaast is het fijn dat de accu verwisselbaar is.

Een klein nadeel van de verwijderbare achterzijde is dat de Swift af en toe  een beetje kraakt. Dat is merkbaar wanneer je de  smartphone met één hand stevig vastpakt. Dit komt echter zelden voor en over het algemeen  voelt het geheel gewoon stevig aan. Zo waren er bijvoorbeeld geen beschadigingen zichtbaar toen we de smartphone uit onze handen lieten glippen. Met afmetingen van 141,2 bij 71 bij 9,4 millimeter is de Swift  aan de forse kant, maar hij ligt door het gewicht van 135 gram prettig in de hand.

Scherm en hardware

Net als de Motorola Moto G is de Wileyfox Swift voorzien van een 5 inch-scherm met een resolutie van 1280 bij 720 pixels. Er zijn circa 300 pixels per inch te vinden, waardoor de interface, pictogrammen  en media  scherp ogen. Het ips-paneel zorgt voor een prima kleurweergave, een hoog contrast en goede kijkhoeken. De helderheid kan redelijk worden  opgeschroefd, waardoor het scherm ook in de buitenlicht goed afleesbaar is.

wileyfox swift review

Ook wat interne hardware betreft heeft de Wileyfox Swift veel weg van de Moto G. De smartphone is voorzien van een Snapdragon 410-chip met een 1,2GHz quadcore-processor en heeft 2GB aan werkgeheugen. Door de 2GB RAM is de Swift ook geschikt voor veeleisende gebruikers. Het navigeren door de interface verloopt prima, apps worden direct opgestart en met multitasken heeft de  Swift geen problemen. Simpele games uit Google Play zijn prima speelbaar,  met grafisch intensieve games heeft het toestel meer moeite.

Voor de meeste taken is de hardware prima geschikt

Standaard beschikt de Wileyfox Swift over 16GB aan opslagruimte, wat gezien de prijs van het toestel niet verkeerd is. Van de totale hoeveel opslagruimte is ongeveer  12GB beschikbaar voor de gebruiker; ruim voldoende om apps te installeren en muziek en video`s op het toestel te plaatsen. Met een micro-sd-kaartje kan de  opslag tevens worden uitgebreid.

wileyfox swift review 2

Verder kan de Wileyfox Swift overweg met 4G, al ontbreekt er ondersteuning voor de 900MHz-band, waardoor T-Mobile-gebruikers op sommige plekken in Nederland niet altijd goed bereik zullen hebben. Bij andere providers is dit niet zo’n probleem.

Software: uniek door Cyanogen OS

De meest onderscheidende feature van de Wileyfox Swift is de software. De Swift draait namelijk op Cyanogen OS 12.1, een flink aangepaste versie van Android 5.1.1 (Lollipop). Cyanogen OS lijkt sterk op  stock Android en bevat veel dezelfde interface-elementen. Denk aan het snelle instellingen-paneel, het multitaskmenu en het fraaie Material Design. De interface oogt simpel en de vele instellingen worden op een overzichtelijk manier gepresenteerd.

Uniek aan Cyanogen OS is dat je het besturingsysteem compleet  kunt aanpassen. Dat kan bijvoorbeeld met de Thema`s-app, die standaard op het toestel geĂŻnstalleerd staat. Hier vind je themapakketten, waarmee je het uiterlijk van de software in één klap helemaal  verandert. Zo kun je kiezen voor een Google-thema, maar is het ook mogelijk om het uiterlijk van HTC Sense en LG UX op de Swift te krijgen.

Daarnaast laat Cyanogen OS je nog veel meer zaken aanpassen, zonder dat je hiervoor apps hoeft te installeren. In de standaard Instellingen-app vind je alle opties op een rijtje. Zo is het mogelijk om de virtuele knoppen, statusbalk en app-drawer te veranderen  en bepaal je zelf tot welke machtigingen apps toegang hebben. Ook noemenswaardig is de Privacybescherming-optie, waarmee je zelf bepaalt welke apps toegang hebben tot persoonsgegevens, zoals contacten. Handig is dat je de optie  automatisch kunt inschakelen wanneer je een nieuwe app installeert.

Cyanogen is perfect  voor zowel beginners als gevorderden

Al met al zijn we erg te spreken over Cyanogen OS. Aan de ene kant is het bij uitstek het besturingssysteem voor de tweaker. Aan de andere kant worden alle opties op zodanig fijne manier gepresenteerd dat ook beginnende gebruikers Cyanogen zullen begrijpen. Dit gecombineerd met de fraaie presentatie maakt het besturingssysteem een fijn Android-alternatief.

Camera: goed, maar niet bijzonder

Aan de achterzijde is de Wileyfox Swift voorzien van een 13 megapixel-camera. Die schiet mooie en scherpe foto`s, maar echt indrukwekkend  zijn de resultaten niet. Met een goede belichting is echter veel detail zichtbaar en komen kleuren goed tot hun recht. In het donker presteert de camera aanzienlijk minder. Op geschoten foto`s is dan veel ruis zichtbaar, al is dat gezien de prijs niet zo gek.

Hetzelfde geldt voor de 5 megapixel-frontcamera, die geschikt is voor het maken van selfies en houden van videogesprekken. Video`s ogen door de full-hd-resolutie en framerate van 30fps scherp en vloeiend. In de camera-app, die aan de eenvoudige kant is, zijn diverse opties aanwezig om zaken aan te passen. Voor uitgebreide camera-opties raden we echter aan om een andere camera-app  te downloaden.

Accuduur: het einde van de dag

We hadden stiekem gehoopt dat de 2500 mAh-accu en relatief lage schermresolutie zouden zorgen voor een bovengemiddelde accuduur, maar dat valt in de praktijk een beetje tegen. De Swift haalt bij normaal gebruik echter wel  het einde van de dag, voordat ‘ie weer een de oplader moet.  De accuduur is prima, maar haalt het niet bij de Motorola Moto G.

Er is een energiebesparende modus aanwezig om te voorkomen dat je met een lege batterij komt te zitten. Deze past het uiterlijk van de interface aan, schakelt apps op de achtergrond uit en vermindert de prestaties. Een handige optie voor noodgevallen, al raden we aan om bij normaal gebruik voor de automatische instellingen te kiezen.

Conclusie Wileyfox Swift review

We zijn positief verrast over de Wileyfox Swift die veel waar voor zijn geld biedt. De smartphone heeft een mooi scherm, heeft vlotte hardware en ligt lekker in de hand. Daarnaast onderscheidt de Swift zich door het gebruik van Cyanogen OS, dat bijna net zo fijn in gebruik is als stock Android. Voor een adviesprijs van 180 euro haal je een prima toestel in huis, dat meer biedt dan de standaard Android-ervaring. De Swift bewijst wederom  dat een goede smartphone geen rib uit je lijf  hoeft te kosten.

→ Wil je de Wileyfox Swift bestellen? Klik dan hier voor meer informatie en prijzen

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Wileyfox Swift
Wileyfox Swift

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu