Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Plex: alles over de populaire mediacenterdienst

Redactie
4 min leestijd
Plex

Plex is een mediacenterdienst die al je content  – van films en series tot eigen muziek, video’s en foto’s – indexeert en via een handige Android-app of webinterface beschikbaar maakt.

Lees verder na de advertentie.

Plex werkt met pc, Mac, Linux, Android, iOS, Roku, smart-tv’s en ook met de Chromecast. AndroidPlanet legt uit wat Plex precies is, hoe je het gebruikt en waarom het de dienst Netflix grotendeels overbodig maakt.

Het laatste nieuws over Plex

Wat is Plex?

Plex is een mediacenterdienst die content op verschillende apparaten beschikbaar maakt. De dienst wordt voornamelijk gebruikt om films en series te indexeren en op andere apparaten beschikbaar te maken. Je kunt zelf kiezen welke mappen door de dienst geïndexeerd moeten worden. Deze mappen kun je vervolgens een naam geven, zoals ‘Films’ of ‘Series’, die vervolgens een overzicht met alle in de map beschikbare content laten zien. Plex voegt zelf informatie aan de betreffende content toe waardoor het overzicht van films en series zeer aangenaam en compleet oogt.

plexweb

Zo voegt Plex bij films onder andere de filmposter en regisseur toe, bij series zorgt de dienst ervoor dat het seizoen, de titels van afleveringen en de afbeelding van de serie juist zijn. De mediacenterdienst laat zelfs de serie-tune horen als je de betreffende serie opent en een aflevering selecteert. Naast de lokale content zijn er speciale kanalen beschikbaar, zoals RTL XL, Uitzending Gemist en NOS, waarmee je streams kunt openen en op verschillende apparaten kunt bekijken. Deze werken echter niet altijd even stabiel.

Een belangrijke eigenschap van Plex is dat de dienst altijd en overal beschikbaar is – mits de ‘server’ (de plek waar alle content staat) bereikbaar is. Ook synchroniseert Plex de afleveringen die je al hebt gekeken (handig voor degenen die veel series kijken en nooit precies weten welke aflevering ze moeten kijken) en als je ergens middenin een aflevering stopt, onthoudt Plex waar je bent gebleven. Stel voor: je moet plotseling stoppen tijdens het bekijken van een aflevering van Mad Men. In de trein kun je de Android-app opstarten, naar de de betreffende aflevering navigeren en vanaf het punt doorgaan waar je was gebleven.

Zo werkt Plex

De dienst werkt met de Plex Media Server, een stukje software dat je installeert waarmee je de webinterface van Plex kunt bekijken. De software scant de door jou gekozen harde schijven of mappen. Het is daarbij belangrijk dat je als ‘server’ geen zeer oude of trage pc gebruikt: veel media wordt omgezet naar een speciaal videoformaat waar Plex het makkelijkst mee om kan gaan, en dat is een vrij zwaar proces.

Alvorens je Plex Media Center installeert, is het zeer handig om een gratis account aan te maken. Dit account houdt onder andere jouw beschikbare servers bij en laat je op andere apparaten snel en gemakkelijk inloggen en zo jouw server vinden. Als de software eenmaal is geïnstalleerd, kun je de server via het web, externe apparaten (mobiele apps) of met Plex Home Theater – een ander stukje software, voor bijvoorbeeld mediacenter-apparaten – bereiken door je login-gegevens in te voeren.

Wat heb je aan een  Plex Pass-abonnement?

Plex biedt ook een Plex Pass-abonnement van 3,49 euro per maand aan. Als je zo’n abonnement neemt, krijg je toegang tot de nieuwste functies en enkele hele handige opties, zoals een sync-optie waarmee je Plex-bestanden lokaal op apparaten kan opslaan om offline te bekijken. Ook is er met het abonnement de mogelijkheid om content van clouddiensten als Dropbox toe te voegen.

plexpass

Enkele andere toffe functies zijn de mogelijkheid om Plex-profielen voor het bekijken van content aan te maken, trailers en extra’s bij films te bekijken en de app op de Xbox en PlayStation te gebruiken.

Plex en Chromecast is een ideale combinatie

Plex-gebruikers kunnen via de app door hun lokale media bladeren en op de Chromecast-knop drukken om het betreffende bestand naar hun tv te streamen. Als een video wordt gestreamd, kun je middels de snelle opties in de notificatiebalk de video besturen, zoals pauzeren of het geluid aanpassen. Het blijft daarbij wel noodzakelijk om een server te hebben die altijd online is. Zo staat de computer van ondergetekende altijd aan, maar kun je natuurlijk ook een NAS of ander opslagmedium gebruiken dat altijd met het internet is verbonden.

In de praktijk werkt Plex in combinatie met de Chromecast enorm fijn. Je kunt middels de software op de server de kwaliteit van de gestreamde media instellen en al je lokale content heb je altijd en overal tot je beschikking. Daarmee is de dienst de ideale aanvulling op Netflix, of zelfs een vervanger als je veel downloadt. Op dit moment is er geen andere mediacenterdienst die beter en vollediger is, én met de Chromecast werkt, dan Plex.

Download Plex

De Android-app van Plex is gratis te downloaden in Google Play, die samenwerkt met de software van Plex. Via een in-app-aankoop kunnen gebruikers een betaald Plex Pass-abonnement afsluiten, maar deze is niet benodigd voor het gebruik van de mediacenterdienst.

Plex: Stream films, tv, nieuws

Plex, Inc.

Gratis via Google Play
Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu