De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Zo zet je de donkere modus van Android 10 aan

Michel van 't Klaphek
4 september 2019, 12:11
2 min leestijd
Zo zet je de donkere modus van Android 10 aan

Eén van de grootste vernieuwingen in Android 10 is de donkere modus. Hierbij worden menu’s en instellingen met een donkere achtergrond getoond, wat beter is voor je ogen. Zo zet je de donkere modus van Android 10 aan.

Lees verder na de advertentie.

Donkere modus van Android 10 activeren

Het is zover. Na maanden van bèta’s rolt Android 10 vanaf nu uit voor alle Pixel-smartphones. Eigenaren van andere toestellen moeten nog even wachten, maar Google-telefoons ontvangen de software-update per direct. Eén van de grootste vernieuwingen is natuurlijk de donkere modus. Zo schakel je de dark mode in.

Donkere modus van Android 10 activeren:

  1. Open de menubalk door vanaf boven in het scherm naar beneden te vegen;
  2. Tik op de knop ‘Donker thema’;
  3. Alle menu’s en instellingen worden vanaf nu in het donker weergeven.

Wil je de functie weer uitzetten? Met een tik op de knop ga je weer terug naar de normale, lichte modus. Zie je de knop niet in de menubalk staan? Ga dan naar de instellingen en tik op ‘Weergave’ of ‘Scherm’. Hier kun je de functie handmatig aanzetten bij ‘Donker thema’.

Ook kun je de snelkoppeling naar de donkere modus toevoegen door de menubalk wederom naar beneden te vegen, maar ditmaal op het potlood-icoon te drukken. Je kunt nu zelf de indeling van de menubalk aanpassen. Ga onderaan het scherm op zoek naar het Donker thema-knopje en voeg ‘m toe door te slepen.

Lees ook: Overzicht: deze toestellen krijgen de Android 10-update

Over de donkere modus van Android 10

De donkere modus werkt in principe alleen voor de menu’s en instellingen van Android 10. Dit betekent dat wanneer je de dark mode hebt aangezet je alsnog apps met felle, witte kleuren tegenkomt. App-ontwikkelaars moeten ondersteuning voor de donkere modus immers zelf inbouwen.

Google loopt op de zaken vooruit en heeft de afgelopen maanden veel apps van een donkere modus voorzien. Zo kun je onder meer het licht uitzetten in Google Agenda, Chrome, Keep en Maps. Ook YouTube heeft al langere tijd een donkere modus.

Meer over Android 10

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu