Android 10 is de opvolger van Android 9.0 (Pie) en de allernieuwste versie van Googles mobiele besturingssysteem. De update richt zich voornamelijk op het verbeteren van je privacy, maar introduceert ook andere toffe verbeteringen. De eerste versie werd op 13 maart 2019 uitgebracht. In september 2019 werd de definitieve versie van Android 10 uitgebracht. Op deze pagina vertellen we je alles over de verbeteringen.
Lees verder na de advertentie.
De vernieuwingen van Android 10
De nieuwste Android-versie heet simpelweg Android 10, en dus niet Android Q. Google stapt af van de versienamen met zoetigheden en gebruikt alleen nummers, zodat het duidelijker wordt wat de meest recente versie van het mobiele besturingssysteem is. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste vernieuwingen van 10.
- Verschillende opties voor meer privacy
- Systeembrede donkere modus
- Ondersteuning voor opvouwbare smartphones
- Nieuw Privacy-onderdeel in de Instellingen-app
- Beter en sneller deelmenu
- Makkelijker multitasken met Bubbels
- Geconcentreerd blijven met Focus-modus
- Instellingenpaneel binnen apps
- En nog veel meer verbeteringen
Focus op privacy
Android 10 richt zich vooral op privacy. Google heeft daarvoor verschillende opties ingebouwd, en die vind je in het nieuwe Privacy-onderdeel in de Instellingen-app. Daar kun je bijvoorbeeld makkelijker bepalen welke machtigingen je apps mogen gebruiken, waardoor je veel meer controle krijgt over je privacy.
Een belangrijke verbetering is dat je bij apps kunt instellen dat je alleen toegang tot je locatie mogen hebben als je de app ook daadwerkelijk gebruikt. Voorheen was het zo dat Android-apps volledige locatietoegang hadden, of helemaal niet.
Donkere modus
Een andere grote vernieuwing van Android 10 is de donkere modus (of Dark Mode). Google heeft een ‘systeembrede’ donkere modus toegevoegd, en dat zie je bijvoorbeeld bij de Instellingen-app. Alles heeft een donkere achtergrond en dat is fijn wanneer je je smartphone in het donker gebruikt. Je hebt dan immers geen last meer van het felle (witte) licht dat van het scherm af komt.
De donkere modus zie je ook bij notificaties en belangrijkste menu’s. In de notificatiebalk hebben meldingen een zwarte achtergrond en is de tekst wit. Ook in de Google-feed, die je opent door vanaf je homescreen naar rechts te vegen, is de nieuwe feature duidelijk zichtbaar. Het is de verwachting dat Google ook een donkere modus naar andere programma’s gaat brengen, zoals Gmail en Google Foto’s. Chrome heeft bijvoorbeeld al een dark mode.
Makkelijker delen, ondersteuning voor nieuwe schermen
Ook fijn: het deelmenu is aangepakt. Het belangrijkste is dat het deelmenu, dat verschijnt als je bijvoorbeeld een bestand of link wil doorsturen via een andere app, veel sneller is geworden.
De deelopties in het menu verschijnen veel sneller in beeld, wat een hele verbetering is ten opzichte van het deelmenu in Android Pie en eerdere versies. Ook zie je in het deelmenu voortaan de url als je bijvoorbeeld een artikel deelt, zodat je die ook gemakkelijk kunt kopiëren. Verder kun je via de instellingen gemakkelijk de inloggegevens van je wifi-netwerk met vrienden en familie delen middels een qr-code. Om misbruik te voorkomen moet je wel even je identiteit bevestigen via een vingerafdruk, code of wachtwoord.
Met de Huawei Mate X en Samsung Galaxy Fold als bekendste voorbeelden zijn er steeds meer fabrikanten bezig met opvouwbare smartphones. Met Android 10 wordt het besturingssysteem helemaal klaargemaakt voor deze telefoons. De update zorgt ervoor dat Android optimaal werkt op deze toestellen door apps bijvoorbeeld op maat bij te snijden en het scherm in twee stukken te verdelen. Android 10 is daarmee helemaal klaar voor de toekomst.
Beveiligingsupdates rollen sneller uit
Android 10 gaat ook de manier waarop beveiligingsupdates worden uitgerold, aanpassen. Google brengt naast de jaarlijkse Android-upgrades ook elke maand een kleinere beveiligingspatch uit. Die zijn minstens zo belangrijk, maar veel fabrikanten rollen ze niet snel genoeg uit. Android 10 moet dit probleem aanpakken, door updates makkelijker en sneller uit te rollen.
Googles antwoord is Project Mainline. Dit project zorgt ervoor dat beveiligingspatches via de welbekende Google Play Store kunt downloaden, in plaats van een losse update in de Instellingen-app. Het bedrijf heeft hiervoor dertien modules gemaakt die allemaal onafhankelijk van elkaar kunnen updaten. Zo is er bijvoorbeeld een module voor het afspelen van mediabestanden en eentje voor het regelen van netwerkinstellingen.
Omdat deze onderdelen via de app-winkel worden bijgewerkt, die op iedere Android-telefoon aanwezig is, kunnen ze sneller en naar meer apparaten uitgerold worden. Wel is het belangrijk om te weten dat Project Mainline niet zomaar nieuwe functies kan toevoegen. De telefoonfabrikant blijft dus belangrijk bij het uitrollen van updates, maar zijn rol wordt wel kleiner.
Multitasken en live-ondertiteling
Dankzij de zogeheten Bubbels gaat Android 10 multitasken makkelijker maken. Zodra je bijvoorbeeld een bericht ontvangt verschijnt er een klein icoon van de Berichten-app op je scherm. Hierin kun je direct op de ander reageren, of het schermpje verplaatsen zodat je er geen last van hebt. Het voordeel hiervan is dat je bijvoorbeeld op iemand kunt reageren terwijl je een YouTube-video kijkt. Wanneer je klaar bent met het gesprek houd je de Bubbel lang ingedrukt en veeg je ‘m naar de onderkant van je scherm. De Bubbels komen je bekend voor wanneer je Facebook Messenger gebruikt.
Ook voegt Android 10 Live Caption toe, oftewel live-ondertiteling tijdens het kijken van video’s of luisteren van podcasts en audioberichten. Google schiet hiermee de meer dan 400 miljoen slechthorenden en mensen met gehoorbeschadiging te hulp. Live Caption zit in het hele Android-systeem verwerkt en werkt dus altijd. De ondertiteling kun je aanzetten via ‘Toegankelijkheid’ in de Instellingen-app.
Blijf geconcentreerd met Focus-modus
Digitaal Welzijn is Googles manier om jou gezondere smartphonegewoontes aan te leren en de app werd met Android Pie geĂŻntroduceerd. Nu bouwt het zoekbedrijf voort op het succes door Focus-modus toe te voegen. Zoals de naam al doet vermoeden zorgt deze functie ervoor dat jij je compleet kunt concentreren op je werk.

Zo kun je in Digitaal Welzijn aangeven welke apps je afleidend vindt, zoals Gmail of een nieuws-app, waarna Focusmodus alle binnenkomende meldingen en notificaties dempt. Pas zodra je de Focusmodus uitzet wordt je weer op de hoogte gebracht.
Verder voegt Google Family Link en Digitaal Welzijn samen in Android 10. Hierdoor hoeven ouders de app om de smartphone van hun kinderen in de gaten te houden niet meer apart op ieder toestel te installeren. Ook is het nu mogelijk om per app een tijdslot in te stellen in plaats van een algemene maximumtijd. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat je kind dagelijks drie kwartier een spelletje mag spelen, maar niet langer dan vijftien minuten op Instagram mag.
Ga aan de slag met de Android 10-bèta
In aanloop naar de officiële release brengt Google meerdere testversies van Android 10 uit. Nieuw dit jaar is dat gebruikers direct vanaf het begin kunnen meedoen aan het testprogramma. Bovendien is de Android 10-bèta niet alleen beschikbaar voor Googles eigen Pixel-telefoons, maar ook voor smartphones van andere merken. De volgende in Nederland verkrijgbare telefoons kunnen de bèta draaien:
- Google Pixel 3 en Pixel 3 XL
- Google Pixel 2 en Pixel 2 XL
- Google Pixel en Pixel XL
- Asus ZenFone 5Z
- Nokia 8.1
- Huawei Mate 20 Pro
- OnePlus 6T
- Oppo Reno
- Sony Xperia XZ3
- Xiaomi Mi 9
Android 10-bèta installeren op Google Pixel-telefoons
Besef wel dat het om een bèta gaat die bugs en andere foutjes kan bevatten. Wanneer je liever geen risico neemt is het daarom verstandiger om op de definitieve versie van Android 10 te wachten. Volg deze aanwijzingen op om de bèta op een Google Pixel-smartphone te installeren.
- Ga naar de officiële Android-bètawebsite en log in met je Google-account;
- Selecteer de smartphone waarop je bèta wil installeren;
- Wacht eventueel totdat je aanmelding om deel te nemen aan het Android-bètaprogramma is goedgekeurd;
- Zodra je Pixel er klaar voor is ontvang je automatisch een melding met daarin het verzoek om de Android 10-testversie te downloaden;
- Volg de aanwijzingen op het scherm om de update te voltooien.
Android 10-bèta installeren op andere merken telefoons
Heb je een geschikte telefoon van een ander merk? Hieronder staat per fabrikant hoe je moet updaten naar de Android 10:
- Asus: Op de website van Asus staan instructies om de Android 10-bèta te installeren op de ZenFone 5Z.
- Essential: Voor de Essential Phone is een speciale app gemaakt om de Android 10-bèta te downloaden en installeren. Check de website van Essential voor meer aanwijzingen.
- Huawei: De Mate 20 Pro is wel onderdeel van het bètaprogramma, maar meedoen is heel lastig. Alleen ontwikkelaars met minstens één app in de Play Store kunnen deelnemen. Ook het aantal plekken is zeer beperkt. Je kunt als developer uiteraard wel een poging wagen via de Huawei-website.
- OnePlus: Op de website van OnePlus vind je uitgebreide instructies voor het downloaden en installeren van de Android 10-bèta voor de OnePlus 6 en OnePlus 6T.
- Sony: Check de site van Sony voor aanwijzingen om de Xperia XZ3 te updaten.
- Xiaomi: Om de Xiaomi Mi 9 bij te werken naar de Android 10-bèta ga je naar de website van Xiaomi voor aanwijzingen.
Tijdens het bijwerken start je smartphone meerdere keren opnieuw op. Zorg er dus voor dat je accu voldoende opgeladen is, of aan de oplader hangt. Ook is het verstandig om de update met een bestandsgrootte van ruim 1GB via een wifi-netwerk binnen te halen. Uiteraard is het altijd verstandig om vooraf een back-up van je Android-telefoon te maken.