De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Zo voorkom je dat Android-apps op de achtergrond gaan ‘slapen’

Michel van 't Klaphek
14 juli 2020, 16:46
2 min leestijd
Zo voorkom je dat Android-apps op de achtergrond gaan ‘slapen’

Ontvang je plots geen meldingen meer? Mogelijk heeft je telefoon deze notificaties uitgezet om de batterij te sparen. In dit artikel laten we zien hoe je ervoor zorgt dat Android-apps niet op de achtergrond gaan ‘slapen’.

Lees verder na de advertentie.

Voorkomen dat Android-apps gaan slapen

De meeste mensen starten regelmatig nieuwe apps op, maar afsluiten gebeurt zelden. Dat is meestal ook helemaal niet nodig, want de programma’s blijven op de achtergrond aanstaan. Hierdoor kun je de app in kwestie op een later moment opstarten en verder gaan waar je was gebleven.

Maar, hier kleven ook nadelen aan. Wanneer Android-apps op de achtergrond gaan slapen komen notificaties en andere meldingen niet meer binnen, of pas veel later. Gelukkig kun je apps daarom een slaapverbod opleggen. Hierdoor blijven de programma’s altijd actief en krijg je meldingen dus ook direct binnen.

  1. Pak je smartphone erbij en open de Instellingen-app;

  2. Tik op ‘Apps en meldingen’ en ga naar de app die je een slaapverbod wil opleggen;

  3. Kies ‘Geavanceerde opties weergeven’ en ga naar ‘Batterij’;

  4. Druk in het vervolgscherm op ‘Niet optimaliseren’;

Je hebt er nu voor gezorgd dat de app altijd aan blijft staan en nooit in de achtergrond gaat slapen. Het voordeel hiervan is dat notificaties, zoals de melding van een nieuw berichtje, direct aankomen en je dus niet achter de feiten aanloopt.

Het nadeel van Android-apps niet laten slapen heeft met de batterijduur te maken. Door apps een slaapverbod op te leggen zorg je ervoor dat de programma’s altijd actief blijven, en daar is natuurlijk stroom voor nodig.

We hebben een OnePlus-telefoon met Android 11 gebruikt om bovenstaand stappenplan te maken. Gebruik je een ander soort toestel? Dan hebben specifieke knoppen en menu’s wellicht een andere naam.

Meer tips voor je Android-toestel

Op Android Planet helpen we je graag om alles uit je Android-smartphone te halen. Heb je bijvoorbeeld net een nieuw toestel gekocht? Lees dan ons artikel over hoe je de contactenlijst kunt overzetten naar je nieuwe telefoon.

Ook bestanden overzetten is zo gepiept, als je maar eenmaal weet hoe het moet. Ben je meer visueel ingesteld? Kijk dan onderstaande video.

Nieuwe Android-smartphone? Bestanden overzetten doe je zo

Je leest een artikel dat eerder op onze website is verschenen. We hebben de informatie bijgewerkt en het artikel opnieuw gepubliceerd.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu