Video: 3 manieren om data van en naar Android over te zetten

Thomas Haenen
16 november 2018, 15:11
6 min leestijd

Begin je het nieuwe jaar met een nieuwe smartphone? Wij leggen je uit hoe je snel en makkelijk een back-up overzet naar je nieuwe Android-smartphone, zelfs als je van iOS of Windows overstapt op Android.

Android data overzetten

Het afgelopen jaar zijn er een heleboel goede smartphones verschenen, van de OnePlus 6T tot de Huawei P Smart. Met toestellen als de Samsung Galaxy S10 in het vooruitzicht belooft ook het komende jaar mooi te worden. Voor veel mensen betekent dat dat veel gegevens overgezet moeten worden naar een nieuwe smartphone.

Het overzetten van data naar een nieuwe telefoon is zo gepiept

De meeste gebruikers zullen weten hoe ze foto’s en video’s via de cloud overal toegankelijk kunnen maken. Hiervoor kun je diensten als Dropbox of Google Drive gebruiken, maar als je overstapt naar een nieuw toestel, dan is het wel zo fijn als je meer dan alleen losse bestanden mee kunt nemen. Het uitwisselen van gegevens tussen twee Android-toestellen is helemaal niet zo lastig, zeker niet wanneer het twee smartphones van dezelfde fabrikant betreft.

Heb je een nieuwe telefoon van een andere fabrikant aangeschaft of zelfs met een ander besturingssysteem, dan is het alweer een ander verhaal. Met onderstaande drie methoden komt ook dit echter helemaal goed.

1. Overzetten via Google

Eén van de gemakkelijkste manieren om data over te zetten is met behulp van je Google-account. Vanaf Android 5.0 Lollipop is het mogelijk om een back-up van al je gegevens op te slaan in dit account. Dit betreft niet alleen zaken als apps, maar ook bijvoorbeeld je contacten, wachtwoorden, bladwijzers en ga zo maar door. Foto’s en video’s worden gesynchroniseerd door gebruik te maken van een clouddienst als Google Foto’s. Die zorgt ervoor dat je altijd en overal toegang heb tot al je foto’s en bespaart bovendien opslagruimte op je toestel.

Op welk account de data wordt opgeslagen zie je als je naar ‘Instellingen → Accounts → Google’ gaat. Hier kun je eventueel een ander of een extra account instellen. Tik op de schuifjes achter de desbetreffende onderdelen om ze aan te zetten. Zo is Android in staat om constant apps, contacten en documenten te synchroniseren.

Deze data op een nieuw toestel installeren is eigenlijk heel eenvoudig. Bij de eerste keer aanzetten van een Android moet je in het begin een aantal stappen doorlopen waardoor het toestel wordt ingesteld. Kies voor de handmatige set-up en geef jouw Google-account op. Indien je tweestapsverificatie hebt aanstaan, dien je de juiste code in te vullen.

Vervolgens kun je kiezen vanaf welke telefoon jij alle data terug wilt zetten en welke apps je wel of niet wilt installeren. Zo maak je meteen schoon schip door alle apps waar je toch al niets mee deed achterwege te laten op je nieuwe toestel. Alle opgeslagen gegevens worden nu op je smartphone geplaatst. Slim is wel om hierbij wifi aan te hebben staan, aangezien het downloaden van de apps nogal wat van je databundel vraagt. Ook andere opgeslagen gegevens zoals je contacten worden overgezet en accounts van bijvoorbeeld Gmail worden automatisch gekoppeld.

2. Even aanraken en klaar

Dan is er ook nog de mogelijkheid om via nfc data over te zetten naar je nieuwe Android. Deze optie is meestal alleen beschikbaar op duurdere smartphones: bekijk dus eerst de specs van het toestel voordat je deze manier overweegt. Nfc staat voor ‘Near Field Communication’, een technologie die ook is terug te vinden in de ov-chipkaart en in bankpassen waarmee je contactloos kunt betalen.

Het overzetten van je gegevens door middel van nfc kan op twee manieren. De gemakkelijkste manier is om dit tijdens het installatieproces te doen met Tap & Go, een feature die bij Android 5.0 Lollipop geïntroduceerd werd. Fijn aan deze methode is dat in principe iedere Android-smartphone met versie 5.0 of hoger en nfc deze functionaliteit kan gebruiken. Ook als je overstapt naar een andere fabrikant.

Doorloop de installatiestappen op je nieuwe toestel totdat er gevraagd wordt of er gegevens overgezet moeten worden. Er wordt verteld om je oude toestel te ontgrendelen en de achterkant van beide devices tegen elkaar aan te houden totdat je een geluid hoort. Vervolgens wordt alles, inclusief je thuisscherm en je Google-account, via bluetooth overgezet naar je nieuwe toestel. Ook systeeminstellingen en wifi-wachtwoorden worden overgenomen. Wat je zelf nog moet doen is de foto’s en video’s overzetten vanuit de cloud of je desktop.

Data delen via nfc kan ook wanneer je alle installatiestappen al voltooid hebt. Fabrikanten hebben daar verschillende apps voor in het leven geroepen. Dit is echter vooral handig wanneer beide smartphones van dezelfde fabrikant afkomstig zijn. Zo is er de OnePlus Switch-app die je helpt om data vanaf een iOS- of Android-toestel data naar je nieuwe OnePlus over te zetten.

Houd beide devices tegen elkaar tot je een geluid hoort

Wil je slechts één app uit de Play Store of een enkele foto delen, dan kan dat ook. Zorg dat op beide toestellen nfc aanstaat en open het bestand dat je wilt overzetten. Houd de achterkant van de toestellen vervolgens kort tegen elkaar totdat je het geluid hoort. Zorg wel dat de schermen van beide smartphones aan staan. De verzender tikt op het scherm om het bestand te versturen waarna het wordt overgezet naar het andere toestel.

3. Andere fabrikanten en iOS

Android data overzetten

Natuurlijk zijn er ook derden die een eigen app of methode hebben ontwikkeld om data uit te wisselen tussen Androids van verschillende fabrikanten en zelfs iOS of Windows. Een populaire applicatie is Copy My Data, die je je contacten, kalender, foto’s en video’s laat uitwisselen tussen verschillende Androids of van je Android naar een iPhone en vice versa. De app oogt misschien wat verouderd, maar werkt nog steeds goed.

De app maakt gebruik van het wifi-netwerk, waarbij het noodzakelijk is dat de twee apparaten niet alleen allebei de app geïnstalleerd hebben staan maar ook verbonden zijn met hetzelfde netwerk. Je kunt vervolgens selecteren welke data je wilt delen met je nieuwe telefoon. Een dergelijke app is ook handig wanneer je niet per se over wilt stappen naar een nieuw toestel, maar je gegevens wilt delen met familie en vrienden.

Apple heeft de app Copy My Data heel toepasselijk gekopieerd om er een overstap-app van Android naar iOS van te maken. Onder de naam Move to iOS werd de app opnieuw uitgebracht in de Google Play Store en bleek daar een stuk minder populair dan de oorspronkelijke versie, hoogstwaarschijnlijk omdat de app wel heel expliciet bedoeld is om van Android weg te gaan naar concurrent Apple. De zaken die overgezet kunnen worden zijn wel een stuk uitgebreider dan bij Copy My Data. Zo kun je je contacten, berichtgeschiedenis, foto’s en video’s, bladwijzers, e-mailaccounts én kalenders overzetten.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Adventskalender