De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Video: 3 manieren om data van en naar Android over te zetten

Michel van 't Klaphek
16 november 2019, 15:11
6 min leestijd

Heb je een nieuwe smartphone? Wij leggen uit hoe je snel en makkelijk Android gegevens kunt overzetten, zelfs wanneer je van fabrikant wisselt. Ook laten we zien hoe je alles meeneemt van iOS naar Android.

Lees verder na de advertentie.

Android data overzetten

Heb je een nieuwe Android-smartphone gekocht? Gefeliciteerd! Hopelijk beleef je er veel plezier aan. Een nieuwe telefoon betekent echter ook het overzetten van gegevens. Op die manier neem je je ‘oude’ apps, bestanden, documenten, foto’s en meer mee van de ene naar de andere telefoon. Hieronder leggen we manieren uit waarop je dit kunt doen.

Dit artikel is gericht op het overzetten van gegevens van en naar een Android-telefoon. Dit is dus bijvoorbeeld het geval wanneer je overstapt van Nokia naar Samsung, of vice versa. Wil je de gegevens van een iPhone overzetten? Dan raden we onderstaande gids aan. Hierin leggen we tot in detail uit hoe je gegevens van iPhone naar Android kunt verplaatsen.

1. Overzetten via Google

Eén van de gemakkelijkste manieren om data over te zetten is met behulp van je Google-account. Op die manier kun je namelijk het gros van je persoonlijke bestanden overzetten zonder dat er kabeltjes aan de pas komen.

Via je Google-profiel kun je onder meer apps, contacten, wachtwoorden, bladwijzers en andere zaken meenemen. Wil je foto’s en video’s overzetten? Dan kun je het best een clouddienst als Google Foto’s gebruiken. Door je kiekjes en filmpjes te synchroniseren kun je deze namelijk op ieder toestel binnenhalen (mits je met hetzelfde Google-profiel inlogt).

Op welk account de data wordt opgeslagen zie je als je naar ‘Instellingen → Accounts → Google’ gaat. Hier kun je eventueel een ander of een extra account instellen. Tik op de schuifjes achter de desbetreffende onderdelen om ze aan te zetten. Zo is Android in staat om constant apps, contacten en documenten te synchroniseren.

Deze data op een nieuw toestel installeren is eigenlijk heel eenvoudig. Bij de eerste keer aanzetten van een Android moet je in het begin een aantal stappen doorlopen waardoor het toestel wordt ingesteld. Kies voor de handmatige set-up en geef jouw Google-account op. Indien je tweestapsverificatie hebt aanstaan, dien je de juiste code in te vullen.

Zo werkt het

Vervolgens kun je kiezen vanaf welke telefoon jij alle data terug wilt zetten en welke apps je wel of niet wilt installeren. Zo maak je meteen schoon schip door alle apps waar je toch al niets mee deed achterwege te laten op je nieuwe toestel. Alle opgeslagen gegevens worden nu op je smartphone geplaatst.

Wil je gegevens overzetten van hetzelfde merk, bijvoorbeeld Samsung naar Samsung? Kijk dan even goed bij het modelnummer van het toestel in de lijst en het tijdstip waarop je deze voor het laatst hebt gebruikt.

Slim is wel om hierbij wifi aan te hebben staan, aangezien het downloaden van de apps nogal wat van je databundel vraagt. Ook andere opgeslagen gegevens zoals je contacten worden overgezet en accounts van bijvoorbeeld Gmail worden automatisch gekoppeld.

Nieuwe Android-smartphone? Bestanden overzetten doe je zo

2. Nfc: even aanraken en klaar

Dan is er ook nog de mogelijkheid om via nfc data over te zetten naar je nieuwe Android. Let wel op: deze optie is alleen beschikbaar op smartphones met een zogeheten nfc-chip. Deze afkorting staat voor “Near Field Communication”, een technologie die bijvoorbeeld ook in je ov-kaart en pinpas zit. Kortgezegd kan nfc allerlei acties draadloos regelen.

Het overzetten van je gegevens door middel van nfc kan op twee manieren. De gemakkelijkste manier is om dit tijdens het installatieproces te doen met Tap & Go. Fijn aan deze methode is dat in principe iedere Android-smartphone (met versie 5.0 of hoger én nfc-chip) deze functionaliteit kan gebruiken. Ook als je telefoon gegevens wilt overzetten naar een andere fabrikant.

Zo werkt het

Doorloop de installatiestappen op je nieuwe toestel totdat er gevraagd wordt of er gegevens overgezet moeten worden. Er wordt gevraagd om je oude toestel te ontgrendelen en de achterkant van beide devices tegen elkaar aan te houden totdat je een geluid hoort.

motorola moto g30 review

Vervolgens wordt alles, inclusief je thuisscherm en Google-account, via bluetooth overgezet naar je nieuwe toestel. Ook systeeminstellingen en wifi-wachtwoorden worden overgenomen. Wat je zelf nog moet doen is de foto’s en video’s overzetten vanuit de cloud of je desktop.

Het overzetten van Android data via nfc kan wel eventjes duren. Verder is het verstandig om eventuele beschermhoezen van je oude en nieuwe telefoon te verwijderen. Deze stribbelen de werking van de draadloze chip namelijk tegen.

Telefoon al ingesteld?

Data delen via nfc kan ook wanneer je alle installatiestappen al voltooid hebt. Fabrikanten hebben daar verschillende apps voor in het leven geroepen. Dit is echter vooral handig wanneer beide smartphones van dezelfde fabrikant afkomstig zijn. Zo is er de OnePlus Switch-app die je helpt om data vanaf een iOS- of Android-toestel data naar je nieuwe OnePlus over te zetten.

Wil je slechts één app uit de Play Store of een enkele foto delen, dan kan dat ook. Zorg dat op beide toestellen nfc aanstaat en open het bestand dat je wilt overzetten. Houd de achterkant van de toestellen vervolgens kort tegen elkaar totdat je het geluid hoort. Zorg wel dat de schermen van beide smartphones aan staan. De verzender tikt op het scherm om het bestand te versturen waarna het wordt overgezet naar het andere toestel.

3. Android data overzetten vanaf iPhone

Wil je Android data overzetten van iPhone naar bijvoorbeeld Samsung? Dat werkt ongeveer hetzelfde als hierboven uitgelegd. De makkelijkste oplossing is het maken van een back-up op je via Google Drive, en die vervolgens inladen op je nieuwe Android-smartphone. Zorg er wel voor dat je hetzelfde Google-profiel op beide toestellen gebruikt.

Je zit dan nog wel met het overzetten van (voor de meeste mensen) belangrijke apps, zoals WhatsApp. Jammer genoeg is er geen kant-en-klare-oplossing om deze gegevens over te zetten van iPhone naar Android. Je kunt daarom het best in zee gaan met een derde partij hiervoor.

van ios naar android uitgelicht

Zo werkt het

De bekendste manier om WhatsApp-chats van iOS, het iPhone-besturingssysteem, naar Android over te zetten is WazzapMigrator. Deze app kan naast berichtjes ook foto’s en video’s meenemen.

WazzapMigrator

Nicola Beghin

€ 6,99 via Google Play

Om deze data bij elkaar te sprokkelen heb je weer een los stukje software nodig, zoals iPhoneBackupExtractor. Dit computerprogramma is in staat om de hele iPhone back-up in kleine stukjes op te breken zodat je alleen de voor WhatsApp belangrijke gegevens meeneemt.

→ Download iPhone Backup Extractor (gratis proefversie)

Wil je meer weten over het overzetten van iPhone-gegevens naar Android? Lees dan onderstaand artikel. Hierin leggen we tot in detail uit hoe je al je gegevens meeneemt van iOS naar Android.

→ Lees verder: Van iOS naar Android: de complete overstapgids

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu