Chromecast vs Chromecast Ultra: welke moet je kopen?

De Chromecast en Chromecast Ultra lijken erg op elkaar, maar er zijn wel degelijk verschillen. In dit artikel vergelijken we de twee hdmi-dongles en geven we een aankoopadvies.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Chromecast vs Chromecast Ultra: welke is geschikt voor jou?

De Chromecast is al jaren één van de succesvolste gadgets uit de stal van Google. Het gebruikersgemak van het apparaatje is ongeëvenaard en ook de prijs-kwaliteitsverhouding is indrukwekkend. Google biedt momenteel twee soorten Chromecasts aan: naast het instapmodel is er ook een Ultra.

De twee lijken op elkaar, maar laatstgenoemde is twee keer zo duur als het instapmodel. De grote vraag is dan ook: welke moet je kiezen?

Chromecast (2018): beste keus voor de meeste mensen

Voor de meeste mensen is de ‘standaard’ Chromecast de beste keus. Voor zo’n 39 euro transformeer je iedere tv in een smart tv. Via de app op je Android-smartphone kun je onder meer films kijken via Netflix, Videoland, Disney Plus of Amazon Prime Video. Ook kun je muziek aanzetten met Spotify en bijvoorbeeld de Google Assistent gebruiken om te zoeken naar leuke YouTube-video’s.

chromecast speakergroep

Ook kun je media van je eigen telefoon ‘casten’ (doorsturen), zoals vakantiekiekjes en familievideo’s. Je plugt het apparaatje in aan de achterkant van je tv. Indien je tv geen usb-poort voor de stroomvoorziening heeft, gebruik je de bijgeleverde stekker.

In 2018 bracht Google de derde generatie Chromecast uit. Sinds de introductie in 2012 is het apparaatje qua functies weinig veranderd. Wel is het fijn dat de Chromecast (2018) nu beelden tot 1080p met 60 frames per seconde kan afspelen. De vorige generatie haalde maximaal 720p. Dit verschil merk je tijdens het kijken van filmpjes.

Lees ook: Chromecast (2018) review: te kleine upgrade voor fijne gadget

Chromecast Ultra: voor de filmfanaat

Zoals de naam al doet vermoeden, is de Chromecast Ultra een uitgebreide versie van het instapmodel. Hét grote pluspunt is dat je beelden in 4K-resolutie kunt streamen. Ook hdr wordt ondersteund. Dit betekent dat de ijshockeypuck een breder kleurenbereik heeft en daardoor mooiere beelden op het tv-scherm tovert.

chromecast ultra-update

Verder is de netwerksnelheid van de Chromecast Ultra iets beter, en dat merk je tijdens het casten van zware (4K) films. Verder zit er een ethernet-aansluiting op het kastje, waardoor je niet enkel op de draadloze verbinding hoeft te vertrouwen. Ook is dit ideaal voor mensen die niet overal in hun huis een stabiele wifi-verbinding hebben.

Ook interessant: Netflix gebruiken op je Chromecast en Google Home: zo doe je dat

Chromecast vs Chromecast Ultra: aankoopadvies

Eigenlijk komt de keuze tussen een Chromecast of Chromecast Ultra op de volgende vraag neer: kijk je naar films en series in 4K-kwaliteit, of ben je van plan dit te doen? Indien het antwoord “ja” is, doe je er verstandig aan een Ultra in huis te halen.

Heb je geen televisie die 4K-beelden kan afspelen, en ben je ook niet van plan in de nabij toekomst zo’n scherm in huis te halen? Dan kun je prima uit de voeten met de gewone Chromecast. Wanneer je een instabiele wifi-verbinding hebt is de Ultra het overwegen waard, dankzij de ethernet-aansluitmogelijkheid.

Check onderstaande prijsvergelijkers voor de beste deals

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.