Tip: Zo laat je apps uit de Play Store enkel via wifi downloaden
Erwin Vogelaar

De Play Store laat je sinds een tijdje een downloadvoorkeur instellen, zodat apps bijvoorbeeld enkel nog via wifi gedownload mogen worden. In deze tip laten we zien hoe het werkt.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Downloadvoorkeur Play Store instellen

Google voegde vorig jaar een downloadvoorkeur aan de Play Store toe. Dat betekent dat je aan kunt geven of de digitale winkel apps enkel via wifi, of ook via het mobiele netwerk mag downloaden. Een handige aanpassing, want apps kunnen behoorlijk groot zijn.

In de nieuwe instellingen heb je drie opties:

  • Via elk netwerk: De Play Store maakt gebruik van elk beschikbaar netwerk. Ben je verbonden met wifi, dan worden apps via wifi gedownload. Anders gebruikt de Play Store je mobiele verbinding en gaan de MB’s van je databundel af.
  • Alleen via wifi: Apps worden alleen gedownload als je verbonden bent met wifi.
  • Altijd vragen: De Play Store zal voor het downloaden van elke app vragen of je het direct wil downloaden over elk beschikbaar netwerk, of dat er gewacht moet worden tot er een wifi-verbinding beschikbaar is.

downloadvoorkeur play store

Om deze instellingen te vinden, doorloop je de volgende stappen:

  1. Open de Play Store op je telefoon;
  2. Open het menu door op het hamburgericoontje linksboven te tikken;
  3. Kies voor ‘Instellingen’;
  4. Onder het kopje ‘Algemeen’ vind je ‘Downloadvoorkeur voor app’.

Standaard staat de optie op ‘Via elk netwerk’ en kan de Play Store dus ook apps downloaden over het mobiele netwerk. Heb je niet zo’n grote databundel? Dan is dit een makkelijke manier om het aantal MB’s dat wordt gedownload, terug te schroeven.

Pas op: Deze instelling geldt niet voor app-updates. Vlak onder het kopje ‘Downloadvoorkeur voor app’ staat ook ‘Apps automatisch updaten’. Hier kun je aangeven dat ook app-updates enkel via wifi gedownload moeten worden.

Play Store-abonnementen bijhouden

Naast de app-downloads is het ook goed om de abonnementen bij te houden die je afsluit in Googles app-winkel. Lees meer in onze tip over het beheren en stoppen van Play Store-abonnementen.

Het laatste nieuws over Google

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.