De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Gids: Privacy op Facebook verbeteren in drie stappen

Michel van 't Klaphek
11 juli 2019, 15:01
4 min leestijd
Gids: Privacy op Facebook verbeteren in drie stappen

Facebook en privacy is geen goede combinatie. Met dit stappenplan scherm je gegevens af en bepaal je zelf met wie je persoonlijke informatie deelt.

Lees verder na de advertentie.

Facebook-privacy verbeteren

Facebook heeft geen goede reputatie als het op privacy aankomt. Ondanks meerdere beloftes van directeur Mark Zuckerberg blijft het sociale platform regelmatig onderwerp van allerlei privacyschandalen.

Wanneer je er nog niet aan toe bent om je Facebook-account te verwijderen, kun je wel een aantal voorzorgsmaatregelen nemen voor wat meer afzondering. Zo verbeter je je Facebook-privacy in drie stappen.

1. Een goede basis

Na aanleiding van een hoop kritiek heeft Facebook veel privacy-opties voortaan op één plek verzameld. Hier kun je per onderdeel je Facebook-privacy verbeteren. Dit doe je zo:

  1. Open de app en tik op de drie streepjes rechtsboven;
  2. Kies ‘Instellingen en privacy’;
  3. Selecteer ‘Privacysnelkoppelingen’ en tik op ‘Meer privacyinstellingen weergeven’.

Gebruik je Facebook alleen in de mobiele browser en niet via de app? Volg dan deze link: naar het privacycentrum van Facebook.

Facebook privacy (5)

Nieuwe berichten afschermen

Een goed startpunt is ‘Wie kan je toekomstige berichten zien?’. Tik op de knop ‘Probeer het nu’ en kies in het vervolgscherm of iedereen, of alleen vrienden nieuwe berichten mogen zien. Ook kun je enkele vrienden uitsluiten, zodat zij nooit zien wat je op Facebook hebt geplaatst.

Oude berichten verbergen

Heb je in het verleden berichten gepost waarvan je liever niet hebt dat mensen deze terug kunnen vinden? Tik dan in het privacycentrum op ‘Eerdere berichten beperken’. Druk op de rode knop onderin om alle berichten die nu nog voor iedereen en vrienden van vrienden te zien zijn, alleen zichtbaar voor vrienden te maken.

Interesses verborgen houden

Iedereen heeft wel een guilty pleasure: iets waar je stiekem van geniet maar liever niet hebt dat anderen hierachter komen. Tik op de derde optie, ‘Wie kan de mensen, pagina’s en lijsten die je volgt zien?’, om deze enkel zichtbaar te maken voor vrienden. Kies ‘Meer weergeven’ en selecteer ‘Alleen ik’ om deze interesses helemaal af te schermen.

Facebook privacy (1)

2. Maak jezelf onzichtbaar

Facebook heeft niet alleen mogelijkheden om door jouw geplaatste berichten, gevolgde pagina’s en nieuwe berichten af te schermen. Ook kun je je contactgegevens verbergen, zodat niet zomaar iedereen je kan toevoegen. Alle onderstaande opties staan onder het kopje ‘Hoe mensen je kunnen vinden en contact met je kunnen opnemen’ in de Privacysnelkoppelingen van de app.

Vreemde vriendschapsverzoeken

Krijg je regelmatig vriendschapsverzoeken van nepaccounts binnen? Zorg er dan voor dat niet langer iedereen, maar alleen vrienden van vrienden je kunnen toevoegen. Je vindt de optie onder ‘Wie kan je vriendschapsverzoeken sturen?’.

Ken ik jou?

Op dezelfde manier kun je je vriendenlijst verborgen houden. Tik op het tweede kopje, ‘Wie kan je vriendenlijst zien?’, om deze lijst af te schermen voor mensen die geen vrienden van jouw vrienden zijn. Ook kun je specifieke vrienden toegang tot je contactenlijst ontzeggen, of ‘m alleen voor jezelf zichtbaar maken.

Hoe kunnen anderen jou zoeken?

Tik bij de derde optie, ‘Wie kan je zoeken met behulp van het e-mailadres dat je hebt opgegeven?’, op ‘Alleen ik’ voor maximale privacy. Kies hetzelfde bij de optie waarmee anderen je via je telefoonnummer op Facebook kunnen vinden. Geef tot slot geen toestemming aan zoekmachines buiten Facebook om je profiel te vinden.

Facebook privacy (2)

Facebook-privacycontrole

Nu je instellingen voor de toekomst geregeld zijn, is het tijd om de huidige situatie aan te passen. Hoeveel persoonlijke informatie geeft jouw account prijs? Gebruik hiervoor de privacycontrole, die aan de bovenkant van het scherm ‘Privacyinstellingen’ staat.

Aan de hand van drie stappen bepaal je hoeveel persoonlijke informatie openbaar is. Kies bij de tweede stap, ‘Profiel’, zoveel mogelijk voor ‘Alleen ik’ om maximale privacy op Facebook te hebben. In de laatste stap geef je aan welke apps toegang hebben tot je gegevens. Bekijk deze lijst kritisch en verwijder de toestemming indien de applicaties weinig toevoegen.

3. Advertenties en gezichtsherkenning uitschakelen

Bij de derde en laatste stap voor meer privacy op Facebook moeten we verder kijken dan het privacycentrum van de app. We beginnen bij het uitschakelen van persoonlijke advertenties. Deze worden samengesteld aan de hand van door jouw bezochte websites, apps en leuk gevonden pagina’s.

  1. Open de Facebook-app en tik op de drie streepjes rechtsboven;
  2. Kies ‘Instellingen en privacy’ en selecteer ‘Privacysnelkoppelingen’;
  3. Scrol naar beneden en tik onder het kopje ‘Advertentievoorkeuren’ op ‘Je advertentievoorkeuren controleren’.
Facebook privacy (3)

Kies vervolgens ‘Advertentie-instellingen’ en geef bij alle drie onderstaande opties aan dat je geen toestemming geeft. Ben je benieuwd naar welke bedrijven je gegevens allemaal gebruikt om te adverteren? Ga dan in het vorige scherm naar de eerste optie: ‘Adverteerders’.

Standaard herkent Facebook jouw gezicht automatisch in foto’s en video’s. Wil je dit liever niet? Ga dan in de Privacysnelkoppelingen onder het kopje ‘Privacy’ naar ‘Gezichtsherkenning beheren’. Geef hier aan dat je geen toestemming geeft.

Bescherm je online privacy

Facebook en privacy zijn dus geen goede combinatie, maar je hebt gedaan wat je kunt om je gegevens in eigen handen te houden. Heb je de smaak te pakken? Check dan ook ons artikel over het beschermen van je privacy op WhatsApp. Maak je gebruik van Googles stemhulp? Check dan hoe je de privacyinstellingen van de Google Assistent regelt. Bekijk ook onderstaande video voor snelle tips om je Android-smartphone veiliger te maken.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu