Je locatie delen op Android kan om verschillende redenen handig zijn, maar hoe doe je dat het best? Wij zetten de opties voor je onder elkaar.
Lees verder na de advertentie.
Locatie delen op Android doe je zo
Lijkt het je fijn om je locatie te delen met vrienden of familieleden, bijvoorbeeld op reis of gewoon tijdens het dagelijks leven? Dan zijn daar op Android verschillende manieren voor. Wij zetten ze voor je op een rijtje en laten zien hoe je ze zelf instelt, zodat je direct aan de slag kunt.
Realtime locatie delen in Google Maps
Google Maps heeft al langer een functie om je live locatie te delen met anderen. Dit kunnen Android- en iOS-gebruikers zijn, zolang ze de Google Maps-app en een Gmail-account hebben. Zorg voordat je begint dat je de persoon waarmee je jouw locatie deelt hebt opgeslagen in je Google Contacten, inclusief Gmail-adres.

Open Google Maps en klik op je profielfoto rechtsboven in beeld. Kies nu ‘Locatie delen’ in de instellingen en klik vervolgens op de knop met dezelfde tekst. Je komt in een menu met je locatie en verschillende opties. Onder ‘Je realtime locatie delen’ stel je de tijd in of kies je voor ‘Totdat je dit uitzet’ om het delen onafgebroken aan te zetten.
Vervolgens kies je het contact onder het kopje ‘Suggesties’. Zodra je op de knop ‘Delen’ klikt, wordt je locatie verzonden. De contactpersoon krijgt hier ook een melding van.
Eenmaal ingesteld verschijnt er een pop-up onder in beeld, waarbij je het locatie delen kan uitschakelen en de ander kunt vragen om de plek te delen waar die zich bevindt. Die persoon verschijnt vervolgens direct in de kaartweergave van Google Maps.
WhatsApp maakt live locatie delen het makkelijkst
Hoef je maar tijdelijk je locatie te delen met je contacten? Dan heeft WhatsApp daar ook een makkelijke ingebouwde functie voor. Open de berichten-app, ga naar het chatgesprek van degene(n) met wie je jouw locatie wil delen en klik op het paperclip-icoontje onder in beeld. Kies hier voor ‘Locatie’.
Je geeft WhatsApp vervolgens toestemming tot je locatie, als je dat nog niet gedaan hebt. We raden aan je exacte locatie te delen, zodat de anderen precies weten waar je bent. Er verschijnt daarna een menu. Kies hier voor ‘Live locatie delen’ en vul in hoe lang je locatie wordt doorgestuurd. Bevestig je keuze en voeg eventueel een boodschap toe aan het bericht. Iedereen in het gesprek kan nu zien waar je bent.
Apps, zoals Life360 of Polarsteps
Tot slot zijn er heel veel apps in de Play Store die soortgelijke functies aanbieden. Een van de populairste apps voor het delen van je live locatie is Life360. De app lijkt enorm op de deelfunctie van Google Maps en Vind mijn Apparaten.
Je geeft de applicatie toestemming om jouw locatie te delen met andere gebruikers, die je natuurlijk zelf toevoegt. Ook kunnen anderen meldingen krijgen als als je ergens aankomt of een botsing maakt.
Ga je op lange reis? Dan is Polarsteps een van de bekendste apps om je afgelegde kilometers te delen. Naast het delen waar je bent, kun je ook foto’s, video’s en teksten toevoegen. Mensen die jou volgen krijgen hier een melding van, zodat ze op de hoogte zijn van jouw avonturen en je locatie, wat misschien wel zo fijn is in een nog onbekend land.
Vind mijn Apparaat krijgt ook functie voor locatie delen
Google maakt het binnenkort mogelijk gemaakt je live locatie te delen met andere gebruikers via de Vind mijn Apparaat-app. Die download je gewoon uit de Play Store en naast het vinden van je Android-apparaten, bluetooth-accessoires en locatie-trackers, voeg je ook gemakkelijk vrienden en familieleden toe.
- Open de Vind mijn Apparaten-app op je smartphone;
- Scrol naar beneden en klik op ‘Mensen’;
- Kies het ‘plus-icoontje ‘Nieuwe deelactie instellen’ om anderen toe te voegen;
- Kies hoe lang je de locatie wil delen en selecteer met welke contacten je dit wil doen;
- Bevestig je keuze door op ‘Link delen’ te klikken.
Zie je de functie nog niet staan? Heb dan nog even geduld, want hij lanceert eerst op Google Pixel-smartphones. Heb je een telefoon van een ander merk? Dan kun je beter een van de vorige opties overwegen.
Welke manier vind jij het handigst? Laat het weten in de reacties onderaan de pagina!
Meer Android-tips lees je hier:
- Zo ruim je de Google Foto’s-app op: weg met screenshots en meer (12 jun)
- Zo vind je de Android 16 Easter Egg – en dit kun je ermee (11 jun)
- Met AI je foto’s bewerken: dit zijn de opties in Google Foto’s (10 jun)
- Bestanden van en naar Android overzetten doe je zo (7 jun)
- Android Auto werkt niet: 9 tips om snel weer op pad te gaan (31 mei)