De Samsung Galaxy S23 Ultra nú hoge korting + € 200 cashback

Google Maps voor Android: tips en alles wat je moet weten

Redactie
6 min leestijd
Google Maps

Google Maps is één van de meest belangrijke diensten van Google. Geen wonder dat de Google Maps Android-app dan ook een belangrijke speler is in Googles mobiele besturingssysteem. AndroidPlanet geeft tips over Google Maps en laat je een echte Google Maps-master worden, met alles wat je moet weten om de Android-app optimaal te benutten.

Lees verder na de advertentie.

Laatste nieuws over Google Maps

Google Maps: de basics

Google Maps maakt gebruik van een kaart, een zoekbalk en een hamburger-menu dat via de linkerkant naar binnen kan worden geschoven. Je kunt met je vingers de locatie op de kaart aanpassen of middels de zoekbalk naar adressen of locaties zoeken. Het is ook mogelijk om via de zoekbalk naar je eigen profiel te gaan, en daar je meest gebruikte of standaard adressen te bereiken om snel te navigeren.

In het instellingen-menu kun je de weergave van de kaart aanpassen. Zo heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om de drukte van het verkeer in real-time of alle fietsroutes op de kaart te tonen. Ook kun je een speciale kaart inschakelen waardoor een satellietfoto over de huidige kaart wordt gelegd, waardoor je Nederland eigenlijk ‘van boven’ kunt zien.

Snel inzoomen bij Google Maps Android

Als je twee keer op het scherm tikt en bij de laatste tik je vinger niet van het scherm haalt, kun je jouw vinger op en neer bewegen om in te zoomen. Dit is handig voor degenen die geen twee handen vrij hebben en met één hand willen inzoomen.

De buurt bekijken

Eén van de gaafste features van Google Maps is Street View, de optie waarmee je door de buurt kunt kijken middels foto’s van 360 graden. Handig om te weten hoe je locatie eruit zien en bij welk gebouw je precies moet zijn. In de Google Maps Android-app kun je een adres opzoeken en dan de balk die onderaan verschijnt omhoog swipen om de Street View-knop te zien. Deze Street View-knop is een langgerekte balk met alvast een voorbeeld van de betreffende locatie.

streetview

Het is ook mogelijk om met je vinger lang op de kaart te drukken waarna er een rode pijl verschijnt. Vervolgens kun je opnieuw de balk aan de onderzijde omhoog vegen om de Street View-knop te zien en hierop te drukken. Het Street View-venster van de betreffende locatie wordt dan automatisch geopend.

Eenmaal in het Street View-venster kun je met je vinger rondkijken door slepende bewegingen te maken. De pijltjes laten je verschillende kanten op navigeren. Het is ook mogelijk om twee keer op een locatie te tikken om hier vervolgens heen te gaan. Dit is met name handig voor snel van het ene naar het andere punt gaan.

De buurt verkennen met Google Maps

Google Maps beschikt over een functie waarmee je de buurt kunt verkennen. Deze optie is te bereiken als je drukt op de zoekbalk waar je normaal gesproken adressen invoert. Scroll vervolgens naar onderen tot je een nieuwe sectie met ‘Buurt verkennen’ ziet. Je kunt vervolgens eten, drinken, uitgaan, winkelen en slapen selecteren, of een overzicht van mogelijke handige plekken in de buurt zien. Laatstgenoemde laat bijvoorbeeld de pinautomaten, tankstations, apotheken of ziekenhuizen in de buurt zien.

Als je op een interessante locatie drukt, word je naar het kaartenoverzicht van de Google Maps Android-app teruggestuurd. Hier kun je de onderste balk omhoog schuiven om meer informatie over de locatie te zien, zoals beoordelingen, foto’s, het adres (om de navigatie te activeren), openingstijden, een website en een knop om naar de betreffende locatie te bellen. Dit kan voor een winkel of restaurant bijvoorbeeld erg handig zijn. Via dit menu is het ook mogelijk om een eigen beoordeling achter te laten, die voor andere Google Maps-gebruikers zichtbaar is.

Locaties beheren met Google Maps

favoriet-googlemaps

In Google Maps is het mogelijk om locaties op te slaan om een volgende keer snel te selecteren. Allereerst heb je twee standaard locaties die je kunt instellen: je woon- en werkadres. Deze adressen zijn via het instellingen-menu in te stellen, onder de sectie ‘Thuis- of werkadres bewerken’.

Daarnaast kun je locaties die je via Google Maps opzoekt, van een ster voorzien en daarmee op te slaan. Dit zorgt ervoor dat locaties voor later gebruik worden opgeslagen. Deze locaties zijn te vinden door op het icoon rechts naast de adresbalk te drukken, ook wel de snelkoppeling naar je profiel.

Binnen je Google Maps-profiel staan onder andere je thuis- en werkadres, maar ook je opgeslagen plaatsen. Handig voor de adressen van vrienden of andere werkgevers waar je sporadisch naartoe moet navigeren.

Kaarten offline beschikbaar maken

Screenshot_2014-11-25-15-47-07

Het offline beschikbaar maken van kaarten is altijd een zeer populaire feature van Google Maps. Toen Google zijn nieuwe versie van Google Maps lanceerde, was de feature nog niet geïmplementeerd. Het zorgde voor veel boze reacties bij gebruikers, waarna Google besloot de functie binnen enkele dagen weer aan de app toe te voegen. Hij zat destijds wel een beetje verstopt, maar dat is nu wel anders.

Tegenwoordig selecteer je in het zijmenu van de app de optie ‘Offline gebieden’. Hier kun je vervolgens een handige lijst bekijken met alle kaarten die ook zonder internetverbinding tot je beschikking staan. Google geeft bovendien suggesties voor kaarten om offline op te slaan, zoals de omgeving rondom je huis of werk.

Door op het plusje in de linker onderhoek te tikken kun je handmatig ook andere gebieden offline beschikbaar maken. Vervolgens verschijnt er een kaart in beeld die je in- en uit kunt zoomen. Het volledige gebied dat op je scherm staat wordt offline opgeslagen als je bevestigt, en bovenin beeld kun je zien hoeveel ruimte dit in beslag neemt. Let wel op: als je te ver uitzoomt laat Google Maps weten dat het gebied te groot is.

Een kaart offline tot je beschikking hebben is enorm handig voor de vakantiedagen, omdat je geen dataverkeer verbruikt om de kaart in te laden. Enkel een gps-verbinding verbruikt bijvoorbeeld vrijwel geen dataverkeer.

Help, Google Maps slurpt mijn accu leeg!

googlemaps-locatie

De boosdoener bij Google Maps zijn de locatie-instellingen. Deze houden bij waar je bent geweest en hoewel de functie voor sommige apps belangrijk is, trekt het je Android-toestel in een vrij korte tijd leeg. Om de locatie-instellingen uit te zetten, open je Google Maps en ga je naar instellingen. Je opent het instellingen-menu door op het icoontje aan de linker zijde te klikken of door van links naar rechts te swipen. In de instellingen ga je naar Google Locatie-instellingen om vervolgens `locatiemelding` en `locatiegeschiedenis` voor alle accounts uit te schakelen.

Bij Android 4.4 en hoger zien deze instellingen er iets anders uit. Daar word je eerst doorgestuurd naar de officiële locatie-sectie van Android. Druk hier bij ‘Locatieservices’ op Locatiemelding van Google’, waarna je zowel `locatiemelding` en `locatiegeschiedenis` kunt uitschakelen.

De locatiemelding gebruikt Google om aan andere apps onopgemerkt je locatie door te geven, zoals Google Now. Hierdoor weet Google Now bijvoorbeeld of je in de buurt van een bioscoop bent en zo ja, welke bioscoop dat dan is. De locatiegeschiedenis houdt bij waar je allemaal bent geweest, ook een feature die voor Google Now belangrijk is. Beide opties uitschakelen zorgt ervoor dat Google Maps niet meer constant is ingeschakeld om je locatie door te geven en op te slaan.

Download de Google Maps Android-app

Google Maps is gratis in Google Play te downloaden.

Download Google Maps in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?

Google Maps archief

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu