3 manieren om onderdelen van Android af te schermen
Gijs Ettes

In deze tip laten we je zien welke mogelijkheden je hebt om onderdelen van Android af te schermen, zodat je kinderen ongestoord met je smartphone of tablet kunt laten spelen.

Ouderlijk toezicht in Android

Kinderen kunnen tegenwoordig meer dan je denkt met smartphones of tablets. Daardoor lopen ze het risico dat ze – zonder dat jij daar erg in hebt – in aanraking komen met seksueel getinte beelden of nietsvermoedend honderden euro’s spenderen met in-app aankopen in een game die op het eerste gezicht gratis lijkt.

Hoewel Android geen specifieke functie biedt voor het instellen van ouderlijk toezicht zijn er sinds Android 4.2 wel gebruikersprofielen in te stellen die vanaf Android 4.3 ook zijn te beperken. Maar er zijn meer mogelijkheden om Android kindvriendelijker te maken. In deze tip gaan we daar dieper op in.

1. Stel beperkte gebruikersprofielen in

ouderlijk toezicht in AndroidHeb je een tablet met Android 4.3 of nieuwer of een smartphone met Android 5.0, dan zijn (beperkte) gebruikersprofielen ideaal om grip te houden op wat je kind met je Android-toestel doet. Een profiel aanmaken is simpel, al beschikken nog niet alle Android-toestellen (zelfs die met Android 4.2 of hoger) over deze functie. Je kunt dit controleren door naar ‘Instellingen > Apparaat’ te gaan en te kijken of de functie ‘Gebruikers’ aanwezig is. Is dat het geval, dan kun je hier een nieuwe gebruiker (Android 4.2+) of een beperkt profiel (Android 4.3+) aanmaken. Gebruikers kunnen hun Android-omgeving zelf inrichten, terwijl een beperkt profiel door de eigenaar van de tablet wordt beheerd. Hij of zij kan zodoende apps uitschakelen en bepalen welke wel en niet gebruikt mogen worden. Instellen gaat als volgt:

 • Gebruikersprofiel: het aanmaken verloopt hetzelfde als de instelprocedure die je doorloopt als je je Android-toestel voor het eerst opstart. Je moet een Google-account aanmaken of koppelen, de taal selecteren en eventueel een profielfoto of een stukje tekst voor bij het vergrendelscherm invoeren. Fijn is dat profielen zijn te beveiligen met een pincode.
 • Beperkt profiel: dit gaat via het profiel van het hoofdaccount (dus de eigenaar van de tablet). Je kunt hier precies aangeven welke apps en functies gebruikt mogen worden. Schakelen tussen gebruikersprofielen is heel simpel: vanaf het vergrendelscherm (dat je ziet als je je toestel aanzet) tik je op het desbetreffende account en log je in.

Hieronder zie je hoe de (beperkte) gebruikersprofielen eruitzien vanaf Android 5.0:

2. Voorkom dure in-app aankopen

ouderlijk toezicht androidOnlangs lieten we je al zien hoe je in-app aankopen uitschakelt in Android. Op die manier voorkom je dat je kind (of misschien wel jijzelf) per ongeluk dure aankopen doet in apps of games die werken volgens het free-to-play principe. Zo’n 98 procent van de apps in Google Play zijn gratis te downloaden, maar vereisen voor bepaalde functies dat je echt geld uitgeeft. Als je niet uitkijkt kunnen de kosten behoorlijk oplopen; in het verleden hebben diverse ouders een gepeperde rekening gekregen nadat hun kind nietsvermoedend allerhande aankopen binnen een spel deed. Middels deze stappen voorkom je dat:

 • Open de Google Play-app, tik op de menuknop linksboven en ga naar ‘Instellingen’;
 • Scrol naar het menu ‘Gebruikersinstellingen’ en tik op de optie ‘Verificatie vereisen voor aankopen’;
 • Kies vervolgens ‘Voor alle aankopen via Google Play op dit apparaat’ en voer je wachtwoord in om je keuze te bevestigen. Hierna  is voor de aanschaf van elke betaalde app en in-app aankoop een wachtwoord vereist.
 • In oudere Google Play-versies is in het instellingenmenu de optie `Gebruik PIN voor aankopen` te vinden. Die werkt in principe hetzelfde; voor elke (in-app) aankoop is het nodig om een code in te voeren om deze te bevestigen.

3. Scherm specifieke onderdelen van Android af

Voor het afschermen van bijvoorbeeld je telefoonboek, sms’jes, social media-accounts en de instellingen kun je ook een app gebruiken. Er zijn diverse privacy-apps in Google Play te vinden, maar wat ons betreft werkt AppLock het fijnst. Hieronder laten we je zien hoe je de app instelt en wat je er precies mee kunt.

 • Start de Google Play-app, zoek voor ‘AppLock’ en download de app. Deze is gratis beschikbaar, maar bevat in-app aankopen;
 • Stel na het starten een pincode en een beveiligingsmailadres in. De code wordt onder meer gebruikt om AppLock te openen;
 • Vanuit het startscherm kun je diverse apps en functies beperken, waaronder Gmail, telefoonoproepen, de camera, instellingen, berichten en ga zo maar door;
 • Vink de gewenste apps en functies aan en vervolgens is er telkens een wachtwoord nodig om ze te openen;
 • Wil je ook foto’s en video’s afschermen en aparte profielen instellen, dan is een premium-account vereist.

Download AppLock in Google Play (gratis)

Zoals je ziet zijn er dus verschillende methodes om ouderlijk toezicht in Android in te stellen. Zoek je meer handige trucs en adviezen? Bekijk dan ons overzicht met de populairste Android tips van dit moment.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.