6 vragen over refurbished Samsung-smartphones beantwoord

Thomas Haenen
26 juli 2019, 16:17
6 min leestijd
6 vragen over refurbished Samsung-smartphones beantwoord

Steeds meer winkels verkopen refurbished Samsung-smartphones. Wat voor toestellen zijn dit, en waarom zijn ze soms tot wel honderden euro’s goedkoper dan andere smartphones? Jouw vragen beantwoord.

Lees verder na de advertentie.

Wat is refurbished?

Ben je op zoek naar een nieuwe smartphone, dan kom je waarschijnlijk steeds vaker de term ‘refurbished’ tegen. Niet alleen Apple-smartphones, maar ook Android-toestellen worden inmiddels regelmatig in refurbished-vorm aangeboden. Vooral Samsung-telefoons worden vaak in deze vorm verkocht. Maar wat is refurbished eigenlijk, en wat heb je er aan?

Letterlijk vertaald staat refurbished voor ‘gereviseerd’. Refurbished smartphones zijn dan ook opgeknapte toestellen. Het is anders dan tweedehands, waarbij je een oud toestel koopt dat vaak vol krassen zit en nog beschikt over de versleten oorspronkelijke onderdelen. Refurbished smartphones zijn grondig nagekeken en opgeknapt voor ze weer de verkoop in gaan. Vaak worden bovendien authentieke onderdelen van de fabrikant gebruikt. Een refurbished toestel is daardoor soms niet van nieuw te onderscheiden.

samsung galaxy note 9 review

Is een refurbished Samsung-smartphone veilig ?

Voordat een oude smartphone opnieuw de verkoop ingaat als refurbished toestel, wordt het grondig gekeurd en getest door de verkopende partij. Ze controleren welke onderdelen nog goed zijn, wat er gerepareerd moet worden en wat de gebruiksconditie is.

Bovendien krijg je bij een refurbished smartphone eigenlijk altijd garantie. De precieze garantie verschilt van winkel tot winkel, maar kan oplopen van één tot zelfs drie jaar. Daarmee zit je direct al een stuk veiliger dan met een tweedehands Android-smartphone!

Waar moet ik op letten bij een refurbished Samsung-smartphone?

In de vergelijker van Android Planet vind je een overzicht van alle refurbished Samsung-smartphones. Daarbij geven we elk toestel één van de drie onderstaande classificaties mee. Die vertellen je wat je moet weten over de staat van het toestel.

 • Zo goed als nieuw: Deze smartphones zijn nauwelijks van nieuw te onderscheiden. De toestellen zijn beperkt gebruikt, of de voor- en achterkant is vervangen. Dit zijn dan ook vaak de duurste refurbished modellen.
 • Licht gebruikt: Bij deze Samsung-smartphone loop je de kans dat er een klein krasje op de achterkant zichtbaar is, of dat de accu sneller leeg is dan je gewend bent van een nieuw toestel. Bij licht gebruikte toestellen hoor je echter nog steeds geen defecte onderdelen tegen te komen.
 • Zichtbaar gebruikt: Bij zichtbaar gebruikte toestellen moet je niet gek opkijken als er een krasje hier en daar op het scherm of de achterkant te zien is. Een leuk hoesje doet in dit geval wonderen, al zul je bij deze Samsung-telefoons wel kunnen zien dat jij niet de eerste bent die hem gebruikt. Aan de binnenkant zijn de onderdelen overigens vaak wél vernieuwd.

Deze classificaties hebben dus vooral betrekking op de buitenkant van het toestel. De binnenkant wordt grondig gecontroleerd door verkopers, en vaak worden onderdelen als de accu vervangen en vernieuwd. Zelfs een toestel met wat krasjes is qua hardware doorgaans nog steeds in uitstekende conditie.

Let bij je aankoop ook goed op wat de verkoper je precies belooft. Hoe lang je garantie krijgt, en welke accessoires erbij zitten, wil nog wel eens verschillen. Sommige bedrijven geven je slechts één jaar garantie en sturen enkel een toestel op, bij anderen krijg je drie jaar garantie, de originele oplader en soms zelfs de oordopjes.

Gratis JBL-speaker Galaxy S9-actie

Wat zijn de voordelen van refurbished Samsung-smartphones?

De voornaamste reden om voor refurbished te kiezen, is om geld te besparen. Een refurbished smartphone is soms tot wel honderden euro’s goedkoper dan een nieuw model, terwijl je eigenlijk geen verschil ziet. Aangezien je voor een gloednieuw toptoestel soms wel bijna duizend euro betaalt,

Ook niet onbelangrijk: refurbished smartphones zijn beter voor het milieu. Je rekt de levensduur van een toestel er namelijk flink mee op. Normaal wisselen we allemaal om de twee jaar onze smartphones in voor een nieuw model. Vroeger werd je oude smartphone dan uit elkaar gehaald en tot schroot verwerkt. Kies je voor refurbished, dan geef je zo’n ouder toestel echter een tweede leven.

Voordelen refurbished

 • Goedkoper dan nieuw: je bespaart tot honderden euro’s
 • Een refurbished toestel is gecontroleerd en heeft garantie
 • Veilig aankopen: aanbieders zijn bekend en je hebt wettelijke bedenktijd en recht op retour
 • Je draagt een steentje bij aan het milieu (minder verspilling)

Nadelen refurbished

 • Toestel kan beschadigingen hebben of met onofficiële onderdelen zijn gerepareerd
 • Accu kan deel van z’n capaciteit zijn verloren
 • Vaak worden geen of onofficiële accessoires meegeleverd (zoals lader, kabel en koptelefoon)
 • Nieuwste modellen vaak nog niet leverbaar als refurbished model

Wat zijn de nadelen van refurbished Samsung-smartphones?

Hou er wel rekening mee dat Android-smartphones vaak maar een beperkt aantal jaar ondersteund worden door veel fabrikanten. Veel bedrijven brengen maar tot twee jaar na de release (beveiligings)updates uit. Koop je een wat ouder toptoestel refurbished, dan heb je mogelijk geen adequate bescherming tegen kwetsbaarheden in Android.

Gelukkig valt dit nadeel bij Samsung-smartphones redelijk mee. Het bedrijf garandeert tot minstens drie jaar na de oorspronkelijk release regelmatige updates. Soms verschijnen ook daarna nog updates. Zo wordt ook de Galaxy S7 uit 2016 nog steeds wel eens van beveiligingsupdates voorzien.

Bovendien is het voor refurbished winkels soms moeilijk om te concurreren op prijs. Er zijn namelijk altijd veel alternatieven. Stel dat je 500 euro betaalt voor een refurbished topmodel, terwijl die smartphone normaal 700 euro kost. Tegelijkertijd heb je voor 500 euro echter ook gloednieuwe ándere Android-telefoons met vergelijkbare specificaties. Soms kun je dus beter voor een nieuwe budgetsmartphone kiezen dan een refurbished midrange model van twee jaar terug.

Daarnaast is de markt voor refurbished smartphones nog behoorlijk nieuw. Terwijl je met een nieuwe smartphone zeker weet wat je kan verwachten, zijn sommige refurbished winkels nog wel eens vaag over wat je precies kunt verwachten. Want wat betekent ‘een paar gebruikssporen’ precies? Op Android Planet nemen we in onze prijsvergelijker daarom alleen betrouwbare partijen mee waar je op kunt vertrouwen.

ultieme 2016 nexus

Waar kan ik refurbished Samsung-smartphones kopen?

Hoewel de meeste refurbished partijen tot nu toe alleen iPhones verkochten, zijn er steeds meer winkels waar je ook terecht kunt voor Samsung-toestellen. Sterker nog: het aanbod is de afgelopen maanden explosief aan het groeien. Daarbij is het vaak wel goed opletten, want elke winkel heeft zijn eigen voorwaarden, acties en onderhoudsstandaard.

In de prijsvergelijker van Android Planet proberen we het aanbod daarom zo overzichtelijk mogelijk te houden. Check je de prijs van een refurbished toestel, dan laten we duidelijk zien wat de staat van de smartphone is, en wat voor garantie je kunt verwachten. Er zijn inmiddels verschillende refurbished Android-smartphones te koop. Het gaat daarbij voornamelijk om topmodellen van Samsung, al kun je bij een enkele winkel ook al terecht voor Huawei, OnePlus en andere bedrijven.

Heb je zelf een refurbished Samsung-telefoon, of overweeg je om er eentje te kopen? Waarom wel of niet? Laat van je horen in de reacties!

Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu