Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Een applaus voor… de privacyvriendelijke browser-app Brave

Rens Blom
25 september 2019, 20:14
5 min leestijd
Een applaus voor… de privacyvriendelijke browser-app Brave

Grote kans dat jij Google Chrome als browser op je Android-smartphone gebruikt. Chrome werkt prima, maar kan wat mij betreft niet tippen aan Brave. Deze gebruiksvriendelijke browser vindt een uitstekende balans tussen jouw privacy en het financieel steunen van uitgevers van (gratis) websites.

Lees verder na de advertentie.

Een half jaar met Brave

In de Play Store vind je tientallen goede apps om mee te internetten. Google Chrome staat standaard geïnstalleerd op je smartphone of tablet, maar je kunt ook alternatieven gebruiken als Opera, Firefox en Microsoft Edge. En hoewel hij niet in ons oudere lijstje staat van beste browser-apps, is Brave mijn favoriet. Ik gebruik de browser inmiddels een half jaar en vertel je graag waarom ik niet meer terug wil.

Privacyvriendelijk en gratis

Het internet heeft veel moois te bieden, maar verdient geld aan je door een steeds persoonlijker advertentieprofiel te genereren. Hoe relevanter de reclames die je ziet, hoe groter de kans dat je erop klikt en iets aanschaft. Om je advertentieprofiel constant te verbeteren, gebruiken sites allerlei trackers, die informatie over je toestel en internetgedrag verzamelen. Trackers blokkeren is goed voor je privacy en kan in diverse browser-apps met plug-ins.

Brave blokkeert trackers van zichzelf en biedt nog meer mogelijkheden om je privacy te verbeteren. Regionaal gerichte reclames worden standaard tegengehouden, net als algemene en persoonlijke advertenties.

Daarnaast forceert de browser een site https te gebruiken om je internetverbinding met de site te versleutelen. Meerdere internet-apps doen dit overigens, soms via een plug-in. Brave kan ook browser fingerprinting blokkeren, waardoor advertentiebedrijven minder over je te weten komen. Zoeken kan via Google, maar ook met meer privacyvriendelijke zoekmachines als DuckDuckGo en Startpage. Fijn als je zo min mogelijk gebruik wil maken van Google.

Brave

Zelf verzamelt Brave naar eigen zeggen geen informatie over je internetgedrag, omdat het een ander verdienmodel hanteert. Het bedrijf belooft ook nooit gebruikersgegevens te zullen verkopen aan derde partijen. Chrome en diverse andere browsers doen deze beloften niet. Wie om zijn online privacy geeft, is daarom beter af met Brave.

Steun je favoriete websites

Ik kom nog even terug op het blokkeren van advertenties, dat standaard is ingeschakeld voor een betere gebruikservaring. Zonder reclames is je browser-app sneller, energiezuiniger en verbruikt hij minder data. En ja: internetten zonder advertenties is ook prettiger. Voor jou dan, want uitgevers van (veelal gratis) websites zijn er niet blij mee.

Sites die je kosteloos kan bezoeken, zijn voor hun inkomsten doorgaans (deels) afhankelijk van advertentie-inkomsten. Dit geldt ook voor Android Planet. Brave snapt dat en heeft een bijzondere manier om gratis websites te steunen.

De maker van Brave heeft naast de browser ook een eigen cryptovaluta. Die heet Basic Attention Token (BAT) en kan gebruikt worden in combinatie met de browser. Als je een account aanmaakt en euro’s omzet naar BAT, kun je instellen dat je elke maand een x-aantal BAT wil doneren aan de sites die je bezoekt. De app houdt vervolgens bij welke sites je het meest bezoekt en stelt aan het einde van de maand voor wie wat krijgt. Dit kun je aanpassen en het is ook mogelijk om sites direct te steunen. Brave belooft dat niemand, inclusief zijzelf, kunnen zien welke sites je bezoekt en dat jij de BAT overmaakt.

Het is ook mogelijk om BAT te verdienen, door privacyvriendelijke advertenties te kijken. Die BAT’s kun je vervolgens weer doorgeven aan je favoriete websites. Zij kunnen via een dienst hun BAT’s omzetten naar euro’s.

Nog niet alle sites doen mee

Een innoverend en sympathiek idee, al is er ook een grote maar. Sites moeten zich namelijk aanmelden voor her Brave Rewards-programma. Een site die niet geregistreerd is bij Brave, kan geen BAT’s ontvangen en dat betekent dat je ook niet kan doneren. Op dit moment doen veel (inter)nationale websites nog niet mee. Daar lijkt voorzichtig verandering in te komen, want de Brave-browser wint aan populariteit.

Begin dit jaar meldde onderzoeksbureau Appbrain dat Brave na Chrome en Firefox de meest gedownloade browser-app in de Play Store is. Android Planet biedt overigens wél al ondersteuning voor BAT.

Brave

Het bedrijf stimuleert gebruikers om de Rewards-betaalmethode in te schakelen, maar forceert niets. Wie dat wil, kan gratis internetten zonder advertenties en zonder BAT te gebruiken.

Brave is snel en compleetBrave

De voordelen van Brave ten opzichte van bijvoorbeeld Chrome zijn duidelijk. De app geeft meer om je privacy en biedt je de mogelijkheid om je favoriete websites financieel te steunen. Het fijne is dat Brave ook op andere vlakken beter presteert dan Chrome.

De twee browsers zijn allebei gebouwd op de open-source Chromium-browser. Google voegt daar met Chrome allerlei achtergrondprocessen en features aan toe, waardoor de app veel rekenkracht, stroom en data verbruikt. Brave is lichter en daarom sneller in gebruik. Dit merk je vooral op iets minder krachtige smartphones en tablets.

Daarnaast is de app energiezuiniger en verbruikt hij wat minder data, mede omdat advertenties standaard geblokkeerd worden. Ook fijn is dat je de Brave – net als Chrome – op al je apparaten kan gebruiken, van je Windows-pc en iPhone tot MacBook en natuurlijk Android-toestel. Door een account aan te maken, kun je je gegevens synchroniseren.

Download de Brave app

Na jarenlang Google Chrome gebruikt te hebben, ben ik al een aantal maanden op bijna al mijn apparaten over op Brave. De gratis, lichtgewicht browser doet alles wat ik wil en beschermt mijn privacy beter dan de rest.

Ik gebruik op veel sites de adblocker om rustiger te internetten en doneer BAT aan partijen die ik wil steunen (en die de betaalmethode accepteren). Wie een gebruiksvriendelijke en privacybewuste browser wil uitproberen, moet de Brave app zeker een kans geven.

→ Download Brave in de Play Store (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu