De 7 beste browsers voor Android
Thomas Haenen

Android-browsers komen in allerlei soorten en maten. Maar wat zijn nu de beste apps om met je Android te surfen? Android Planet zet zijn zeven favoriete browser-apps op een rijtje.

Wat is de beste Android browser? Onze 7 favorieten

1. Chrome

Chrome zoekfunctieEén van de fijnste browsers om te gebruiken, is logischerwijs Chrome. De officiële browser van Google, die veelal standaard wordt meegeleverd met Android-toestellen, werkt slim en snel samen met vrijwel alle andere diensten van Google. Als je Chrome op de desktop gebruikt, is het ook een goede optie voor mobiel gebruik. Zo worden bladwijzers, favorieten en wachtwoorden gesynchroniseerd en is Chrome steeds beter en vollediger aan het worden, hoewel nog steeds velen klagen over de soms haperende prestaties van de app. Daarnaast is er een handige besparingsmodus beschikbaar waarmee je MB’s bespaart tijdens het surfen en kun je incognito browsen via de incognitomodus.

Download Chrome in Google Play (gratis)

2. Firefox

firefoxDe opensource-browser Firefox is geliefd bij internetkenners, maar heeft een lange tijd op Android geen indruk kunnen maken. Toch is de app een stuk beter geworden, mede door de toevoeging van allerlei handige plugins. Zo komt Firefox standaard met een speciale add-on-manager, waarmee je plugins van bijvoorbeeld LastPass, Adblock en NoScript kunt toevoegen. Daarmee maak je Firefox helemaal persoonlijk met de functies die jij graag wilt. Verder  ondersteunt Firefox flash, is er een handige synchronisatieoptie en kun je middels de privacyinstellingen nauwkeurig bijhouden wat je op het internet deelt.

Download Firefox  in Google Play (gratis)

3. Opera

opera-iconOpera is een kleine speler in de browserwereld, maar heeft wel enkele hele handige functies. De belangrijkste daarvan is de mogelijkheid om de off-road-modus in te schakelen. Deze modus comprimeert websites waardoor je maar weinig MB’s verbruikt tijdens het surfen. Daarnaast kun je ook webpagina’s opslaan voor offline gebruik, wat enorm handig is tijdens het reizen. Ook is er een uitgebreide synchronisatieoptie aanwezig, kun je privébrowsen en biedt de uitgebreide downloadsectie een handig overzicht van alle voltooide en actieve downloads.

Download Opera  in Google Play (gratis)

4. Ghostery

ghosteryGhostery ziet het onzichtbare web en spoort trackers, webbugs, pixels en webbakens op die op webpagina`s geplaatst zijn door Facebook, Google en meer dan vijfhonderd andere advertentienetwerken, aanbieders van gedragsgegevens, online uitgevers. Kortom, alle bedrijven die geïnteresseerd zijn in jouw activiteiten“, aldus Ghostery over zijn Android-browser. Het Ghostery-icoon geeft aan  hoeveel trackers je op dat moment proberen te volgen. Je kunt erop klikken op specifieke trackers toe te laten of voor altijd te blokkeren.  Ook blokkeert Ghostery standaard advertenties en popups op websites. Dat is vervelend voor websites, want daardoor lopen ze broodnodige inkomsten mis. Zet daarom de websites die je vaak gebruikt (zoals Android Planet) alsjeblieft in de zogeheten whitelist, als bedankje voor alle gratis informatie die ze jou geven.

Download Ghostery  in Google Play (gratis)

5. Next Browser

nextbrowserNext Browser is een Android-browser die is gemaakt door de makers van GO Launcher. De browser voegt vrijwel alle handige functies van populaire Android-browsers, zoals Chrome of Opera, samen tot één pakket. Denk bijvoorbeeld aan de handige snelkoppelingen van Chrome, de snelheid van het wisselen tussen tabbladen van Opera en de extensies van Firefox. Ook is er een handige screenshotmodus aanwezig, waarmee je snel een gedeelte van een webpagina opslaat, bewerkt en verzendt. Middels uitschuifbare menu’s krijg je toegang tot dergelijke extensies, die verder variëren van een Evernote-clipdienst tot een handige volledigeschermmodus.

Download Next Browser  in Google Play (gratis)

6. Link Bubble

linkbubbleOntwikkelaar Chris Lacy  ergert zich al jaren aan mobiele browsers.  Bij een desktopbrowser kun je meerdere linkjes openen in een apart tabblad, maar op een mobiel apparaat is dit stukken lastiger. Daardoor duurt het langer om bepaalde pagina`s te laden, aldus Lacy. Met Link Bubble  wordt er direct een bubbel geopend die aan de zijkant van het scherm op de achtergrond laadt. Hierdoor kun je tijdens het bekijken van je Twitter-feed meerdere linkjes openen, om vervolgens op de bubbel te drukken om te linkjes daadwerkelijk te bekijken. Daarnaast is de bubbel overal op het scherm heen te slepen en kun je de bubbel met linkjes gemakkelijk sluiten. Ondergetekende gebruikt de app al een hele lange tijd met veel plezier.

Download Link Bubble  in Google Play (gratis)

7. Dolphin Browser

dolphin-browserDolphin Browser een misschien wel één van de meest interessante apps uit de lijst. De browser is een echte sociale app. Zo kun je gemakkelijk webpagina’s of delen daarvan met sociale media delen, is het mogelijk om via Dolphin Browsers links te delen met andere desktop-browsers, kun je links met Dolphin-vrienden delen via hetzelfde wifi-netwerk en is er een handige online winkel met apps aanwezig. Via laatstgenoemde kun je allerlei web-apps installeren, variërend van een Amazon-plugin en Wikipedia-dienst tot LastPass-integratie. Ook kun je via je stem zoeken of middels vingerbewegingen specifieke acties ondernemen, zoals het openen van je favoriete nieuwswebsite.

Download Dolphin Browser  in Google Play (gratis)

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.