Wel eens iemand in een natuurgebied zien rondstruinen starend naar een smartphone? De kans is groot dat die dwaler niet ergens de verkeerde afslag had genomen, maar aan het geocachen was. Dat kan ook met diverse apps voor Android.
Lees verder na de advertentie.
Zoektocht naar verstopte caches
Geocaching is een wereldwijd spel waarin deelnemers op zoek gaan naar kleine verstopte kokers of containers om daarin op een papiertje hun naam te schrijven. Vervolgens stoppen ze deze cache weer terug zonder dat iemand het ziet en registreren ze hun vondst online.
Hoewel er via grotere containers ook hebbedingetjes geruild worden, gaat geocaching niet om iets winnen. Alles draait om de zoektochten en de mooie plekjes die je daarbij ontdekt, zowel in de natuur als midden in de stad. Wereldwijd zijn er inmiddels meer dan 2,7 miljoen caches verstopt en volgens de officiële site zijn er ruim zes miljoen mensen naar op zoek.
Jaren terug werden deze zoektochten volledig gedaan met behulp van losse GPS-apparaten. Hoewel de die-hard geocachers daar nog bij zweren vanwege de nauwkeurigheid, is met de komst van de smartphone deze hobby voor altijd veranderd. Met apps kunnen geocachers niet alleen de locatie van een cache vinden, maar ook hints lezen, foto`s bekijken, reacties van anderen lezen en hun vondst online registreren. Onderstaande geocaching-apps voor Android heb je absoluut nodig als je zelf aan de slag wil.
1. Geocaching
Het beste startpunt voor geocachers is de officiële geocaching-app van Groundspeak. De app biedt alles wat je als beginnende geocacher nodig hebt om op pad te kunnen. Je kunt onder andere zoeken naar caches in de omgeving, je naar deze caches laten sturen via verschillende kaarten, hints en reacties lezen en je vondst online registreren.
Er is ook een gratis versie van de app beschikbaar genaamd Geocaching Intro. Hiermee kun je vrijblijvend proberen of geocaching wat voor je is voordat je geld uitgeeft aan de volledige versie. Het aanbod van caches is in de gratis app kleiner, maar het geeft een goed beeld van het spel. Het is sowieso verstandig om Geocaching Intro eerst te proberen, want de volledige app is flink aan de prijs. Na het kopen van de volledige app kun je ook nog een premium abonnement aanschaffen. Voor een maandelijks bedrag krijg je dan extra opties binnen de app en de website, maar het is prima zonder te doen.
→ Download Geocaching Intro in Google Play (gratis)
→ Download Geocaching in Google Play (9,99 euro)
2. c:geo
Betaal je liever helemaal niets, dan is c:geo is een uitstekende optie. Dit is een opensource-app voor geocachers met alle basisopties om aan de slag te kunnen. Groundspeak is er zelf niet bepaald dol op. Dat komt niet alleen omdat c:geo gratis is, maar ook omdat de app zijn informatie krijgt door de officiële website te scrapen in plaats van gebruik te maken van een API. Hierdoor kan het gebeuren dat als de officiële website iets verandert, de app van slag raakt en je uren niet bij de cache-informatie op je telefoon kunt.
Wel is c:geo vergeleken met de officiële app sneller met het invoeren van nieuwe functies en zijn er meer mogelijkheden voor personalisatie. De pagina`s voor losse caches zijn daarnaast een stuk overzichtelijker en het is direct duidelijk of een van je vrienden de desbetreffende cache al gevonden heeft. Een klein ongemak is dat je niet kunt inloggen via Facebook. Mocht je dat via de officiële website en app wel doen, dan moet je eerst een wachtwoord aanmaken voor je account.
→ Download c:geo in Google Play (gratis)
3. GCC – GeoCache Calculator
GCC is niet bepaald een mooie of overzichtelijk app, maar toch een must bij het geocachen. Sommige caches zijn namelijk alleen te vinden als je extra puzzels oplost. Zeker bij de zogenoemde “multicaches“, waarbij de GPS-locatie vaak enkel een hint biedt om volgende coördinaten mee uit te rekenen. Op deze manier wordt een hele route uitgepuzzeld om uiteindelijk weer een container uit een verstopplaats te vissen.
Wat GCC goed maakt is dat je binnen de app praktisch elke mogelijke puzzel van cachemakers kunt oplossen. GCC heeft een flink aantal functies, zoals het uitrekenen van romeinse cijfers en priemgetallen, maar bijvoorbeeld ook morse code en binaire code. De hoeveelheid mogelijkheden is zelfs wat overweldigend. De app was daarom beter geweest als er meer uitleg was over welke functie je moet gebruiken voor welke soort puzzel. GCC is tevens een bijzonder lelijke app en de vier verschillende thema`s helpen daar niet bij. Ondanks deze kritiek is GCC voor de serieuzere geocacher onmisbaar.
→ Download GCC in Google Play (gratis)
4. GeoCaching Buddy
Met al die puzzels en oplossingen kan het moeilijk zijn om je aantekeningen op orde te houden. Het in Nederland gemaakte GeoCaching Buddy biedt hulp. In de app kun je antwoorden van opgeloste puzzels invullen, nieuwe coördinaten toevoegen en voor alle andere gedachtes is er nog een extra notitieblokje.
Vooral prettig is dat je een persoonlijke fotogalerij bij een specifieke cache kunt plaatsen, zodat hints uit de omgeving bewaard blijven. Dit maakt het mogelijk om een gefaalde zoektocht later nog eens op te pakken. In de gratis trialversie kun je met maar één cache tegelijk aan de slag, terwijl de volledige versie ongelimiteerde notities kan bewaren.
→ Download GeoCaching Android Buddy Trial op Google Play (gratis)
→ Download GeoCaching Buddy op Google Play (7,99 euro)