De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Google Translate krijgt update en begrijpt Nederlands nu beter

Thomas Haenen
19 april 2017, 9:08
2 min leestijd
Google Translate krijgt update en begrijpt Nederlands nu beter

De automatische vertalingen van Google Translate zijn vanaf vandaag een flink stuk beter. Google’s ‘neurale vertalingen’ zorgen voor soepelere teksten als je van of naar het Nederlands vertaalt.

Lees verder na de advertentie.

Zo wordt Google Translate verbeterd

Voorheen vertaalde Google Translate elk woord in een zin vaak afzonderlijk. Dat zorgde voor snelle, maar vaak incorrecte vertalingen omdat Google niet goed met de context van een zin kon omgaan. Het bedrijf kondigde eind vorig jaar verschillende verbeteringen aan door hele zinnen in één keer te vertalen. Vandaag worden die verbeteringen uitgerold voor vertalingen van en naar het Nederlands, en verschillende andere talen.

Google’s nieuwe ‘neurale vertaalnetwerken’ zorgen voor betere vertalingen. Daarbij bestuderen de computers van het bedrijf vele duizenden bestaande teksten en hun vertalingen om er zelfstandig van te leren. Met machine learning leren de computers continu bij, waardoor de vertalingen steeds beter worden.

Google Translate verbeterd

Google’s blog biedt een voorbeeld van de nieuwe vertalingen in de praktijk. Daaruit blijkt onder andere dat teksten die van het Engels naar het Nederlands worden vertaald nu een stuk minder oubollig klinken, en veel soepeler lezen. Ook lijkt Translate veel beter de context van een woord in een zin te begrijpen. Zo wordt ‘cool machine learning’ in het Engels nu niet meer vertaald als ‘koele machine learning’, maar gewoon behouden als ‘cool machine learning’. De dienst begrijpt beter dat het niet meer letterlijk elk woord moet vertalen, maar dat het moet kijken naar de volledige tekst om de relevantie van een aanpassing te begrijpen.

Google Translate voor Android

De update wordt vanaf vandaag uitgerold in alle versies van Google Translate. De verbeteringen zijn merkbaar als je een tekst van of naar het Engels vertaalt via de browserversie van de dienst, of via de Google Translate-app. Die download je gratis in Google Play via onderstaande link.

Download Google Translate in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu