De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Zo stel je tweestapsverificatie in met LastPass Authenticator

Erwin Vogelaar
16 maart 2016, 20:30
2 min leestijd
Zo stel je tweestapsverificatie in met LastPass Authenticator

Naast een wachtwoordbeheerder heeft LastPass nu ook een eigen app uitgebracht voor tweestapsverificatie. Voor LastPass zelf en allerlei andere diensten.

Lees verder na de advertentie.

LastPass Authenticator

LastPass is een van de bekendste wachtwoordbeheerders op de markt. De dienst genereert veilige wachtwoorden voor al je websites en apps en slaat deze vervolgens op, zodat je maar één wachtwoord hoeft te onthouden: die van LastPass zelf. Hoe veilig deze wachtwoorden ook zijn, een extra stap om je identiteit te verifiëren is vaak wel zo slim. Daarom heeft LastPass nu de LastPass Authenticator-app gelanceerd. Hiermee kan je Android-smartphone gebruikt worden om je identiteit dubbel te bevestigen bij het inloggen.

LastPass Authenticator

Om de app te activeren wil LastPass eerst dat je tweestapsverificatie inschakelt voor LastPass zelf. Dit doe je door in de instellingen van LastPass naar ‘Multifactor-opties’ te gaan. Hier kun je een eenmalige verificatiecode genereren. Dit is een qr-code die je vervolgens met je telefoon kunt scannen om je account en de LastPass Authenticator-app met elkaar te verbinden. Je krijgt ook nog de optie om een telefoonnummer in te voeren als backup.

Je kunt vervolgens bij het inloggen op verschillende manieren verifiëren dat je daadwerkelijk jezelf bent. Dit kan via de unieke code die de app elke minuut genereert, of je krijgt een push-notificatie die  je kunt goed- of afkeuren. Je kunt er ook voor kiezen om een sms te ontvangen met een code.

Als dit eenmaal is opgezet, kun je LastPass Authenticator ook gebruiken om tweestapsverificatie voor andere accounts te activeren. Denk hierbij aan Facebook en andere websites die Google Authenticator of TOTP-gebaseerde tweestapsverificatie ondersteunen. Dit doe je bijvoorbeeld bij  Facebook in  de instellingen naar ‘Beveiliging’ te gaan, daar voor ‘Codegenerator’ te kiezen en de qr-code te scannen met LastPass Authenticator.

LassPass Authenticator installeren

Tweestapsverificatie is aan te raden voor alle internetaccounts die je gebruikt, maar in ieder geval voor de belangrijkste accounts die je bezit. De extra beveiligingslaag is niet overdreven in een tijd waarin wachtwoorden nog wel eens op straat liggen of men op andere manieren toegang kan krijgen tot je account.

Veel websites en apps bieden tegenwoordig zelf mogelijkheden om tweestapsverificatie te activeren, maar LastPass bundelt dit allemaal in één systeem, waardoor het een stuk toegankelijker wordt. Alternatieven voor LastPass Authenticator zijn Google Authenticator en Authy. Als je echter je wachtwoorden al opslaat in LastPass, is de nieuwe Authenticator-app de meest logische keuze.

LastPass Authenticator is gratis via onderstaande link te downloaden. De app om 2,9MB vrije ruimte en Android 4.0.3 of hoger. Ook heb je logischerwijs een LastPass-account nodig.

Download LastPass Authenticator in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu