Stardew Valley review: het boerenleven overtuigt ook op Android

Erwin Vogelaar
21 maart 2019, 16:54
3 min leestijd
Stardew Valley review: het boerenleven overtuigt ook op Android
Stardew Valley

Stardew Valley

€ 4,89

Reviewscore

9,5

Boerderijgame Stardew Valley is eindelijk verkrijgbaar op Android. Was dit het wachten waard? Dat lees je in onze Stardew Valley review.

Lees verder na de advertentie.

Stardew Valley review

We hebben er even op moeten wachten, maar Stardew Valley is eindelijk verkrijgbaar voor Android. Deze game kwam in 2016 al uit voor onder andere de pc en spelcomputers en vorig jaar werd er een versie voor iOS uitgebracht. Nu mag je er op je eigen smartphone mee aan de slag.

In Stardew Valley maak je een personage dat helemaal klaar is met hun baan in de grote stad. Deze vrouw of man besluit het leven een nieuwe draai te geven, door de boerderij van hun recentelijk overleden grootvader over te nemen. Daar moet je er niet alleen ervoor zorgen dat de boerderij wordt opgeknapt en je gewassen gaat verbouwen, maar neem je ook een duik in het sociale leven van het nabijgelegen dorpje.

Wellicht is ‘moeten’ niet de juiste bewoording. Je bent in Stardew Valley namelijk helemaal vrij om te doen wat je wil, en hoe snel je dat wil bereiken. De mogelijkheden zijn in ieder geval behoorlijk uitgebreid. Zeker als je bedenkt dat de game door een enkele game-ontwikkelaar is gemaakt.

Stardew Valley - Mobile Announcement Trailer

Het rustige boerenleven

Stardew Valley moet het niet hebben van snelle gameplay, spannende puzzels of een groots overkoepelend verhaal. Zie de game meer als een plek waar je naar toe kan om tot rust te komen.

Elke keer als je personage wakker wordt, heb je een beperkte hoeveelheid energie om acties te voltooien. Denk aan het verzorgen van je gewassen, zoals water geven en oogsten. Maar je kunt ook de wereld ontdekken en met je zwaard de mijnen in duiken. Ook praten met de dorpsbewoners hoort erbij. Door dat regelmatig te doen en opdrachten te volbrengen, verdiep je deze relaties totdat je wellicht een keer in het huwelijksbootje stapt.

Is je energie leeg, dan ga je op de boerderij naar bed en staat er zo weer een nieuwe dag klaar. Doordat de game via dit systeem duidelijk is opgedeeld in korte segmenten, is het een ideaal spel voor smartphones. De kans is echter groot dat je al snel uren lang achter elkaar speelt, omdat je in een soort ritme terecht komt waarin je de boerderij laat groeien.

stardew valley

Goede mobiele versie

Stardew Valley voor Android is een goede versie van de al succesvolle game. Fijn is dat deze smartphoneversie automatisch savet bij het sluiten van de app. Bij de andere versies wordt de voortgang pas opgeslagen bij het wisselen van een dag. Door deze toevoeging is het goed mogelijk om de game even op te starten, een handeling te doen en weer te stoppen.

Ook mag je kiezen uit verschillende besturingen. Zo kun je het personage besturen door te tikken, maar een virtuele joystick is ook mogelijk. De grootte van de knoppen zijn aan te passen, zodat je een interface creëert die jij prettig vindt.

Helaas heeft deze versie van Stardew Valley geen multiplayer. Wel krijg je voor het aankoopbedrag een zeer complete singleplayer-game, inclusief alle updates die de andere versies van Stardew Valley hebben ontvangen.

Heb je de game al op je pc of Mac gespeeld en wil je niet opnieuw beginnen? Dan hebben we goed nieuws, want je mag je savegame gewoon meenemen op Android. Cloudsaves worden nog niet ondersteund, dus je voortgang wordt niet gesynchroniseerd tussen de systemen.

Stardew Valley downloaden

Stardew Valley kost 8,99 euro. Met dat bedrag ontgrendel je de volledige game, zonder verdere in-app aankopen. De game zijn in de Play Store via onderstaande link te downloaden.

Stardew Valley

ConcernedApe

€ 4,89 via Google Play

Stardew Valley heeft ongetwijfeld een plekje in onze gamelijst aan het eind van deze maand. Check tot dan de beste Android-games van februari met onder andere Thumper en Typoman.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu