Amerikaanse provider plaatst advertenties in Android-widgets
Redactie

Een Amerikaanse telecomprovider heeft advertenties in Android getoond, waarvoor het automatisch twee widgets op het homescreen van de gedupeerde plaatste.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Een voordeel van Android is dat het grotendeels open is, en dat app-ontwikkelaars veel vrijheden krijgen om hun apps vorm te geven. Telecomproviders kunnen deze vrijheden ook misbruiken, door bijvoorbeeld in Android advertenties te gaan tonen.

De Amerikaanse telecomprovider Rogers heeft deze vrijheden naar verluidt misbruikt, om advertenties aan gebruikers te tonen. Normaliter toont Android logischerwijs geen advertenties in het systeem, en zorgt alleen malware ervoor dat soortgelijke situaties zich voor kunnen doen.

Telecomprovider plaatst in Android advertenties

B-pXoFBUEAIuC3IDe Amerikaanse Rogers-klant Joshua Schnell merkte de advertenties op. Het lijkt erop dat Rogers deze advertenties via een meegeleverde app, ook wel bloatware genoemd, op de Android-smartphone van Schnell plaatste, waarbij de widgets automatisch aan het homescreen zijn toegevoegd.  De advertenties maken reclame voor een app van de NHL, die je via Rogers App Zone kunt downloaden.

“Deze advertenties worden opeens op mijn Android-telefoon getoond. Dit is nummer 700 om een nieuwe iPhone 6 te kopen”, aldus Schnell. De Amerikaan vergeet echter dat dit geen feature van Android is, maar een telecomprovider die bloatware op Android-toestellen installeert om zo misbruik te maken van de openheid van het systeem. De bloatware heeft de widgets en bijbehorende advertenties geactiveerd, en niet Android.

In Nederland zijn soortgelijke situaties nog niet voorgekomen, hoewel verschillende telecomproviders ook bloatware met hun branded-toestellen meeleveren. Deze apps zijn veelal helaas niet te deïnstalleren.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.