De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

‘Android Q krijgt een volledige, ingebouwde donkere modus’

Wouter Nijsen
7 januari 2019, 9:15
2 min leestijd
‘Android Q krijgt een volledige, ingebouwde donkere modus’

Het lijkt erop dat Android Q, de eerstvolgende nieuwe Android-versie, een ingebouwde donkere modus krijgt. Waarschijnlijk gaat het om een volledige donkere modus, waarbij ook Googles systeem-apps een ander uiterlijk krijgen.

Android Q donkere modus

Dat zou Google-productmanager Lukasz Zbylut volgens Android Police in een bericht hebben geschreven op de Chromium Bug Tracker. Zbylut meldt in het bericht (zie hieronder) dat er in Android Q, zoals de nieuwe Android-versie voor nu heet, een optie zit bij de Instellingen, waarna gebruikers onder ‘Weergave’ de donkere modus kunnen inschakelen. In mei zouden alle interface-elementen van het besturingssysteem een donkere modus moeten hebben.

android q donkere modus

Ook alle systeem-apps, zoals Chrome en Gmail, hebben dan vermoedelijk een optie om de kleuren donker te maken. Er zijn alle verschillende Google-apps met een dergelijke optie, zoals YouTube, Berichten en de Telefoon-app. Bovendien zit in de meest recente Android-versie al een optie om bepaalde interface-onderdelen, zoals het snelle instellingen-paneel en de launcher, donker te kleuren.

Gids: Zo stel je de donkere modus in op deze Google-apps

De pagina is inmiddels door Google afgeschermd en dat wijst erop dat het bedrijf daadwerkelijk aan een donkere modus voor Android Q werkt. Over de modus gaan al geruime tijd geruchten, waardoor het nog eventjes afwachten is of ‘ie daadwerkelijk dit jaar komt. In sommige Android-skins, zoals die van Samsung en OnePlus, is al een uitgebreidere donkere modus beschikbaar.

Een donkere modus is handig wanneer je je smartphone in de avonduren gebruikt, omdat je dan minder last hebt van het felle licht dat van het scherm af komt. Daarnaast zorgt het op oled-schermen ervoor dat er minder energie wordt verbruikt, wat gunstig is voor de accuduur van je toestel.

Het is nog onduidelijk wanneer Android Q precies verschijnt, al kunnen we op basis van voorgaande jaren een redelijke inschatting maken. Google bracht de eerste ontwikkelaarsversie van Android Pie in maart 2018 uit, en toonde de update tijdens Google I/O 2018 aan het grote publiek. De bèta die ook voor gebruikers te downloaden is, verschijnt waarschijnlijk na het eerste Google-event van dit jaar. I/O vindt doorgaans in mei plaats.

Het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu