Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Android Pie: de nieuwe features, verbeteringen, downloads en meer

Roel van Hout
8 min leestijd
Android 9.0 Pie

Android Pie is de opvolger van Android 8.0 (Oreo). Deze versie biedt onder andere verbeteringen op het gebied van notificaties, privacy en schermen met een notch (een uitsnede aan de bovenkant). De eerste versie van Android Pie verscheen op 7 maart 2018 en is sinds 8 mei 2018 als bèta te gebruiken. Op 6 augustus 2018 werd Pie officieel uitgebracht voor Googles eigen Pixel-toestellen.

Lees verder na de advertentie.

Nieuwe functies in Android Pie

Google heeft Android Pie voorzien van een groot aantal nieuwe functies. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste vernieuwingen.

 • Verbeterde notificaties zijn rijker
 • Complete nieuwe bediening met gebaren
 • Meer privacy door apps op de achtergrond te beperken
 • Ondersteuning voor meerdere camerasensoren
 • Geschikt voor schermen met een notch, een uitsnede aan de bovenkant van een display
 • Instellingen-scherm is kleurrijker
 • Snelle instellingen-paneel is versimpeld en werkt sneller
 • Indoor navigeren is aanzienlijk verbeterd
 • Android Pie is energiezuiniger en biedt betere accuduur
 • Adaptive Battery en Adaptive Brightness
 • Digital Wellbeing pakt smartphoneverslaving aan
 • Apps zijn slimmer geworden

Android 9.0 (Pie) review

In onze geschreven Android Pie review lees je alles over de nieuwe features van het mobiele besturingssysteem. Hieronder vind je de conclusie.

Met Android 9.0 (Pie) laat Google zien waar het mobiele besturingssysteem de komende jaren naartoe gaat. De focus ligt meer dan ooit tevoren op kunstmatige intelligentie en daarvan zijn een aantal praktische voorbeelden zichtbaar in Pie. Het is logisch dat Google hier met komende Android-versies op verder bouwt en het besturingssysteem zo steeds slimmer maakt, door continu van jou als smartphonegebruiker te leren.

Daarnaast is Android Pie een stukje simpeler en gebruiksvriendelijker dan zijn voorganger. Dit zie je bijvoorbeeld aan de gebarenbediening met één knop, duidelijkere instellingen en grotere knopjes in het snelle instellingen-paneel. De meeste verbeteringen maken Android ook echt fijner in gebruik en Pie wordt na verloopt steeds slimmer, zonder dat je daar als gebruiker mee wordt lastig gevallen. Er zijn nog duidelijke verbeterpunten, maar met Pie zet Google weer een toffe, behulpzame update neer.

→ Lees de volledige Android 9.0 (Pie) review

Android 9.0 (Pie) review: dit zijn de 5 beste nieuwe features

Ondersteuning voor de notch

Met Android Pie maakt Google het voor ontwikkelaars makkelijker om interfaces te laten werken met de notch. Dit is een kleine uitsnede aan de bovenkant van het scherm, die we in steeds meer Android-telefoons gaan zien. Door api’s te ontwikkelen voor de toepassingen van de notch, wordt het voor fabrikanten simpeler om hun Android-skin hier op aan te passen. Het zorgt er bovendien voor dat er geen belangrijke informatie op het scherm verloren gaat, omdat deze ‘achter’ de uitsnede verborgen zit.

android pie-beeld

Op het moment van schrijven is het aantal Android-smartphones met een notch nog beperkt. De Asus ZenFone 5 heeft er bijvoorbeeld eentje, en ook op de aanstaande LG G7 zien we een uitsnede. In 2018 zien we steeds meer toestellen met een notch, en daarmee bereidt Google zich dus alvast voor op de toekomst.

Nieuwe bediening met gebaren

Een belangrijke vernieuwing van Android Pie is de bediening met gestures, ofwel gebaren. De navigatieknoppen zijn vervangen door één simpele homeknop, die allerlei functies heeft. Zo open je het overzicht met recente apps door vanaf de homeknop naar boven te vegen, en kun je vervolgens tussen apps bladeren door naar links of rechts te vegen.

android p wallpaper

Wil je snel terug naar je laatstgebruikte app, dan veeg je vanaf de homeknop snel naar rechts. Swipe je en houd je je vinger even op het scherm, dan kun je het balkje naar links of rechts bewegen om al je apps rustig te bekijken. Overigens is de nieuwe bediening van Android Pie optioneel; je kunt gewoon de standaard navigatieknoppen blijven gebruiken als je dat wil.

Meer privacy

Google zette met Marshmallow en Nougat al stappen om de privacy en beveiliging van Android te verbeteren, en met P wordt opnieuw vooruitgang geboekt. Android Pie zorgt ervoor dat apps op de achtergrond niet zomaar toegang hebben tot de camera, microfoon en andere sensoren. En dat is belangrijk, want je wil natuurlijk niet dat applicaties op deze manier blijven werken, zonder dat je de app actief gebruikt.

Notificaties nog beter

Eén van de belangrijkste voordelen van Android ten opzichte van iOS zijn de notificaties. Die zijn niet alleen overzichtelijker, maar geven je ook meer opties om een melding direct weg te werken, of op een bericht te reageren. Nieuw in Android Pie is ‘Smart reply’. Krijg je een bericht, dan geeft Android je een aantal automatische antwoorden, die je dan direct kunt sturen.

android p verbeteringen

Bovendien zie je in notificaties van berichten-apps meer van het gesprek zelf. Handig, want zo kun je ontvangen foto’s bijvoorbeeld direct bekijken, en hoef je niet de app te openen om te zien wat voor afbeelding je gesprekspartner stuurt.

Android wordt iets kleurrijker

Googles stockversie van Android 8.0 (Oreo) ziet er strak uit, mede doordat er maar een beperkt aantal kleuren in de interface worden gebruikt. Wit en blauw hebben duidelijk de onderhand, maar in Android Pie is er meer ruimte voor kleur. Dit zie je vooral in de instellingen-app, waar de diverse categorieën allemaal een eigen kleurtje hebben gekregen. Google heeft hier een beetje voor afgekeken bij Samsungs Experience-skin, maar het geheel oogt wel wat aantrekkelijker om naar te kijken.

Adaptive Battery en Adaptive Brightness

Adaptive Brightness moet voorkomen dat je handmatig de helderheid van het scherm aanpast. Hoewel veel toestellen automatisch de helderheid van het display kunnen regelen, ben je in de praktijk toch vaak de helderheid aan het bijstellen. Android Pie leert hiervan en zorgt ervoor dat het scherm zich aanpast aan jouw voorkeuren, en dus net iets helderder (of juist minder) staat als je bijvoorbeeld buiten komt, afhankelijk van of je dat fijn vindt of niet.

Adaptive Battery gebruikt machine learning om te bepalen welke apps je nu en later gebruikt. Hierdoor wordt er alleen processorkracht en energie ingezet voor apps die je daadwerkelijk gebruikt. Android weet dus haar krachten beter te verdelen. Dit moet de accuduur van je Android-toestel ten goede komen.

Digital Wellbeing

Een nieuwe functie in Android Pie is Digital Wellbeing, oftewel digitaal welzijn. Dit is een verzameling aan apps en functies om smartphoneverslaving aan te pakken.

Digital-Wellbeing-uitgelicht-Android-9.0

In de nieuw toegevoegde Dashboard-app zie je hoeveel tijd je per dag aan apps besteedt, en hoe vaak je je telefoon ontgrendelt. Zodra je van de schrik bekomen bent kun je wekkers instellen, zodat je een seintje krijgt wanneer je teveel tijd aan een app besteedt.

Veel mensen nemen hun smartphone mee naar bed, en dat is slecht voor de nachtrust. Android 9.0 probeert dit te voorkomen door vlak voordat je gaat slapen het telefoonscherm minder fel en kleurrijk te maken. Onder meer je achtergrond en alle menu’s worden nu grijsachtig weergeven, wat rustiger is voor je ogen.

Apps zijn slimmer geworden

Mensen zijn gewoontedieren, en Android Pie speelt hierop in. Voortaan krijg je namelijk een aantal voorbeeldacties zodra je een app opent. Dit werkt zo. Stel je stapt elke ochtend om 8:30 uur in de auto naar werk. Je smartphone weet dit, en geeft automatisch de actuele route naar kantoor aan zodra je Google Maps opent.

Wanneer je weer naar huis gaat, doet Android de suggestie om je partner te bellen, of bijvoorbeeld een Spotify-afspeellijst aan te zetten. Deze functie heet ‘App Actions’ en houdt rekening met meerdere factoren zoals tijdstip en locatie.

Ook weten apps onderling beter wat elkaars mogelijkheden zijn. Dankzij zogenoemde ‘Slices’, oftewel plakjes, kan content uit de ene app getoond worden in een andere app. Wanneer je bijvoorbeeld in de Google-app op zoek bent naar een adres, krijg je direct een beknopte route vanuit Google Maps te zien. Deze functie rolt volgens Google ‘ergens’ deze herfst uit en is op moment van schrijven dus nog niet beschikbaar.

Veel kleine verbeteringen

Daarnaast zijn er een heleboel kleinere features toegevoegd, die Android weer een stukje beter maken. Een voorbeeld hiervan is de Markup-functie, dat je na het maken van een screenshot direct een aantal opties geeft om de schermafbeelding bij te werken.

Ook tof is dat je meer controle hebt over de batterijbesparing-functie, je meer bluetooth-apparaten aan één Android-toestel kunt koppelen, en je apps geforceerd kunt stoppen. Dat laatste is handig wanneer applicaties vastlopen of voor andere problemen zorgen.

Daarnaast wordt het app-overzicht voortaan niet langer verticaal, maar horizontaal weergeven. Op die manier zie je beter welke apps je momenteel open hebt staan, en kun je beter samenwerken. Zo is het mogelijk om een telefoonnummer uit je contactenlijst met één tik te kopiëren naar een e-mail die je op dat moment aan het schrijven bent.

Release van Android Pie

Android Pie is op 6 augustus 2018 officieel uitgekomen voor de Pixel-toestellen:

Telefoons die mee konden doen aan het testprogramma ontvangen de Android-versie in de herfst van dit jaar. Vervolgens is het aan andere fabrikanten om Pie uit te brengen voor hun smartphones. Hoe snel dit gebeurt, valt niet te zeggen. Bedrijven als HMD Global (Nokia), Sony en OnePlus zijn er bijvoorbeeld vrij vlot mee, terwijl anderen veel langer de tijd nemen.

Google Pixel launcher

Voor het eerst konden ook niet-Google-telefoons meedoen met het Android 9.0-testprogramma. De afgelopen jaren was deze bèta namelijk exclusief voor Nexus- en Pixel-smartphones. De volgende toestellen worden na de Google Pixel als eerst geüpdatet:

Heeft dit artikel je geholpen?

Android 9.0 Pie archief

Bekijk archief (29 artikelen)

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu