Zo wordt Android toegankelijk gemaakt voor blinden en slechtzienden

Erwin Vogelaar
10 april 2016, 19:00
4 min leestijd
Zo wordt Android toegankelijk gemaakt voor blinden en slechtzienden

Facebook en Twitter zetten nieuwe stappen om hun apps toegankelijker te maken voor mensen met een visuele beperking. Maar wat doet Google?

Lees verder na de advertentie.

Android toegankelijk

Facebook heeft aangekondigd kunstmatige intelligentie in te zetten om de app toegankelijker te maken voor blinden en slechtzienden. Foto`s zijn namelijk een belangrijk onderdeel van het sociale netwerk, maar deze plaatjes zijn niet voor iedereen te zien. Hoewel er tegenwoordig een hoop manieren zijn om een computer tekst voor te laten lezen, zijn foto`s een ander verhaal. Het toegankelijkheidsteam van Facebook heeft nu een manier ontwikkeld om zelfs foto`s voor te laten lezen.

De technologie heet `automatic alt text` en is nu al beschikbaar voor iOS en later ook voor Android en webbrowsers. Automatic alt text kan de objecten op een foto herkennen en geeft van daaruit een beschrijving. De technologie zit echter nog in een vroege fase en de beschrijvingen zijn nog erg beperkt. Zo blijft het bij het benoemen van de losse objecten en andere elementen op de foto. De compositie en kleuren van de foto worden bijvoorbeeld nog niet meegenomen.

Ook Twitter zet stappen om foto`s voor blinden en slechtzienden toegankelijk te maken. In dit geval wordt er niet een kunstmatige intelligentie aan het werk gezet, maar mogen gebruikers hun eigen beschrijving toevoegen. Dit zorgt ervoor dat er veel minder foto`s een beschrijving krijgen, maar dat die beschrijvingen wel veel duidelijker aangeven wat er op de foto te zien is. Gebruikers krijgen tot 420 karakters om deze beschrijvingen toe te voegen.

Toegankelijkheid

Het toegankelijk maken van moderne technologie voor blinden en slechtzienden is een uitdaging, maar inmiddels zijn er steeds meer middelen om hier innovatieve oplossingen voor te bedenken. Zo werkt Google ook aan manieren om Android toegankelijk te maken.

In het instellingenmenu van je toestel staat namelijk een kopje ‘Toegankelijkheid’. Hier vind je al veel onderdelen die het gebruik van het toestel makkelijker maken voor slechtzienden en blinden. `Kleurcorrectie` verandert bijvoorbeeld de kleuren, zodat mensen met kleurenblindheid alles goed kunnen zien. Er kan een grotere muisaanwijzer aangezet worden, net als de optie om wachtwoorden voor te lezen en tekst met hoog contrast aan te zetten. Uiteraard zijn er ook opties om de tekstgrootte aan te passen.

Android toegankelijk

Twee andere grote toevoegingen zijn TalkBack en BrailleBack. TalkBack is standaard onderdeel van Android en kan de tekst voorlezen op je scherm en feedback geven over de acties die je onderneemt. BrailleBack wordt ondertussen maar op een beperkt aantal apparaten aangeboden, namelijk toestellen die werken met een braillescherm en brailletoetsenbord. Het is een open source-app die samen met TalkBack werkt om een combinatie van tekst en braille aan te bieden. Een manier om beeld te vertalen naar tekst heeft Google dus nog niet.

Android-apps

Ons leven online en op onze Android-toestellen wordt steeds visueler. Zeker op Facebook en Twitter wordt er veel gesproken via foto`s, gifs en andere afbeeldingen. Door deze beeldcommunicatie worden mensen die het niet kunnen zien echter steeds meer buitengesloten. Daarom gaan Twitter en Facebook hier eindelijk wat aan doen. Google werkt ook al enkele jaren aan een soortgelijke technologie, maar vooralsnog is er niets praktisch uitgekomen. We weten dat Google met Google Foto’s objecten in foto’s kan herkennen, dus wordt het tijd voor de volgende stap: beeldende beschrijvingen.

Naast Google zelf zijn er natuurlijk ook app-makers die creatief aan de slag gaan om Android toegankelijk te maken. We kiezen een aantal interessante apps uit.

1. BIG Launcher

BIG Launcher is een launcher, wat betekent dat de interface van je Android-smartphone dus wordt aangepast. In dit geval worden icoontjes en menu-items enorm uitvergroot met duidelijk getekende symbolen.

→ Download BIG Launcher in Google Play (gratis)

2. ClariaZoom

Ook ClariaZoom maakt alles op je toestel een stukje groter. Voornamelijk tekst wordt uitvergroot en dat kan veel mensen helpen. Het is ook mogelijk om tekst op papier te fotograferen en deze vervolgens als digitale tekst met grote letters op het scherm te zien.

→ Download ClariaZoom in Google Play (gratis)

3. TapTapSee

Met TapTapSee kun je objecten identificeren. Maak een foto van een voorwerp en de app zal het object identificeren en vertellen wat het is. TalkBack moet aanstaan om gesproken tekst terug te krijgen.

→ Download TapTapSee in Google Play (gratis)

4. Uursignaal

Met de app Uursignaal kunnen gebruikers een belgeluid laten horen, bijvoorbeeld elk uur of elk kwartier. Dit is niet alleen handig om het verloop van de tijd de gaten te houden, maar de app is vooral bedoeld om bijvoorbeeld de tijden voor het innemen van medicijnen aan te geven.

→ Download Uursignaal in Google Play (gratis)

5. Vergrootglas: Smart Magnifier

Gebruik met deze app je Android-toestel als vergrootglas, voor als je bijvoorbeeld kleine teksten niet goed kunt lezen. Je kunt het beeld ook even vastzetten, zodat je de smartphone niet constant voor het voorwerp hoeft te houden.

→ Download Vergrootglas in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu