De Samsung Galaxy S22 5G nu met €100,- cashback!

3 redenen waarom we sceptisch zijn over Android Wear 2.0

Erwin Vogelaar
20 januari 2017, 21:02
4 min leestijd
3 redenen waarom we sceptisch zijn over Android Wear 2.0

In februari zal Google eindelijk de grote update van zijn besturingssysteem voor smartwatches lanceren. Er zijn echter meerdere redenen waarom we Android Wear 2.0 sceptisch tegemoet zien.

Lees verder na de advertentie.

Android Wear 2.0 sceptisch

Android Wear heeft een moeizame tijd achter de rug. Er zijn de afgelopen tijd nauwelijks nieuwe smartwatches op de markt verschenen die op de software van Google draaien. Dit jaar wordt het tijd voor de tweede adem. Android Wear 2.0 verschijnt volgende maand op waarschijnlijk twee nieuwe smartwatches waar Google en LG samen aan werken. Daarna zullen er nog andere horloges volgen van verschillende fabrikanten.

Het gaat om een flinke update voor het besturingssysteem, dat maar naar een klein deel van de huidige horloges uitgerold gaat worden. Dit betekent dat Google hoopt dat men massaal (weer) een nieuwe smartwatch gaat kopen. Of dat ook gaat gebeuren, hebben we onze twijfels over. Dit is waarom.

1. Android Wear 2.0 innoveert niet genoeg

Voor een grote update als dit, weet Google met Android Wear 2.0 niet genoeg te innoveren. Dat is wel nodig als je kopers nu eindelijk wil overhalen om een dure smartwatch te kopen en te dragen. Als ze dat voorheen al niet deden, moeten ze nu een hele goede reden krijgen om het wel te doen. Android Wear 2.0 is meer een uitbreiding dan die nodige radicale vernieuwing.

Zo worden de watchfaces verder uitgebreid, zodat je meer informatie uit apps direct op de watchface te zien krijgt. Denk hierbij aan cijfertjes over zoals hoeveel e-mails je hebt en wat voor het weer is. Dit kan handig zijn, maar het kleine schermpje wordt op deze manier wel heel erg druk. Als we eerlijk zijn wordt het daardoor ook best snel lelijk.

android wear 2.0 sceptisch

Daarnaast is een belangrijke toevoeging dat je makkelijker kunt typen op je horloge. Dit betekent dat er een compleet toetsenbord op het kleine schermpje gezet wordt en je daarmee door te swipen woorden en zinnen kunt vormen. Tevens is er handschriftherkenning toegevoegd. Deze opties zijn alleen handig voor korte berichtjes op plekken waar je niet tegen je horloge kunt praten om een berichtje in te spreken. Swipen op een smartphone-toetsenbord gaat al regelmatig mis, laat staan op zo’n klein schermpje als die van een smartwatch.

Wel positief:

Het is natuurlijk wel bijzonder handig dat je smartwatch straks verbinding kan maken met mobiele netwerken. Hierdoor heb je jouw smartphone niet meer nodig als je er op uit gaat. Zelfs niet om te bellen. Dit is echter alleen bij de duurdere smartwatches mogelijk. Ook de toevoeging van een Play Store, waardoor je gemakkelijker apps voor je smartwatch kunt ontdekken, is fijn.

2. Android Wear 2.0 legt de verkeerde focus

Google legt de focus met Android Wear 2.0 op communicatie en niet op sport, en dat is een probleem. De markt voor wearables richt zich nu op het bijhouden van sportactiviteiten, omdat hier om gevraagd wordt. Zie de populariteit van de vele fitnesstrackers. Apple heeft dit ook door en richt zijn nieuwe Apple Watch en bijhorende software wél op sport. Android Wear 2.0 heeft kleine verbeteringen op het gebied van fitness. Zo kunnen apps met elkaar communiceren, zodat je een compleet beeld van je activiteiten krijgt in Google Fit.

android wear 2.0 sceptisch

De tweede manier waarop Google een verkeerde focus heeft met Android Wear 2.0, is dat de smartwatch steeds meer lijkt op een tweede smartphone. De verkoop van smartwatches staat al een tijdje stil. We denken echter niet dat dit komt doordat de wearable niet genoeg functies heeft die een smartphone wel heeft. Een smartwatch moet iets anders doen, een meerwaarde bieden in plaats van een smartphone kopiëren. Het voornaamste wat een smartwatch nu toevoegt, is acties ondernemen op je smartphone iets sneller maken, omdat je jouw toestel niet uit je zak hoeft te halen. We dragen alleen al daarvoor met plezier een smartwatch, maar dat is voor veel mensen niet genoeg.

3. Er zijn steeds meer goede alternatieven

De wearablemarkt groeit daarnaast met talloze alternatieven voor Android Wear. Naast dat Apple een steeds grotere hap van de smartwatchmarkt pakt, doet Samsung zijn eigen ding met Tizen. Er is een kans dat ook andere fabrikanten dit besturingssysteem gaan gebruiken voor hun smartwatches. Zo zijn er geruchten dat Huawei een Tizen-smartwatch op de markt gaat zetten, omdat de samenwerking met Google niet fijn verloopt.

Maar denk ook vooral aan de talloze fitness-trackers die er verkrijgbaar zijn. Deze hebben een duidelijke focus en zijn tevens een stuk goedkoper dan de dure horloges die komend jaar op de markt gaan komen.

Heb jij een smartwatch en zit je op Android Wear 2.0 te wachten? Laat het weten in de reacties hieronder!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's