Android en Google zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar toch kun je een heel eind komen als je Android liever met zo min mogelijk Google gebruikt.
Lees verder na de advertentie.
Android zonder Google: de mogelijkheden
Het lijkt een onmogelijke opgave om Android zonder Google te gebruiken. Eén van de eerste dingen die bij het opstarten wordt gevraagd, is om in te loggen met je Google-account. Ook staan de Google-apps vaak al vooraf geïnstalleerd. Toch is er meer mogelijk dan je denkt.
Er zijn manieren om Android te gebruiken met alternatieve apps, maar ook alternatieve versies van het besturingssysteem die speciaal zijn gemaakt om zo min mogelijk met Google te maken te hebben.

Niet inloggen met je Google-account
Hoewel er bij de eerste keer opstarten van een nieuw toestel wordt gevraagd om in te loggen met een Google-account, is dat niet nodig om de smartphone te gebruiken. Google vereist een account voor de Play Store, maar niets houdt je tegen om apps via een andere manier te installeren.Â
Als je het inloggen overslaat, kun je bijvoorbeeld via de officiële F-Droid-website de winkel F-Droid installeren vol met opensource-apps. Voor populaire apps kun je in F-Droid de Aurora Store vinden. Met deze winkel krijg je toegang tot alle apps in de Play Store, zonder dat je daarvoor aan Google je gegevens hoeft te geven. De winkel maakt namelijk voor jou een tijdelijk Google-account aan.
Alternatieve apps voor Google
Standaard zul je op Android al snel gebruikmaken van Gmail voor e-mails, Google Agenda voor je afspraken, Chrome om websites te bezoeken en uiteraard Google Zoeken om informatie te vinden. Toch is dat helemaal niet nodig. Voor elke Google-app zijn er uitstekende alternatieven te vinden. Check hier onze aanraders voor Google-alternatieven. Ook gaan we wat dieper in op de verschillende alternatieven voor Google Zoeken.
Alternatief OS
Je kunt er ook voor kiezen om een alternatieve versie van Android te installeren, al is dat natuurlijk een stukje lastiger. Sommige smartphones draaien al standaard op zo’n aangepaste versie van Android, zoals je kunt lezen in ons overzicht met smartphones uit Europa. Zo draait een smartphone van Shift op ShiftOS, die in twee smaken te verkrijgen is. Eentje met Google Diensten (ShiftOS-G) en eentje zonder (ShiftOS-L). De toestellen van Volla draaien op Volla OS zonder Google-apps.
Wil je een alternatieve versie van Android op je eigen smartphone zetten, dan zijn er ook opties:
GrapheneOS
GrapheneOS is een versie van Android met een focus op privacy en zonder Google-diensten. Het is wel mogelijk om de Play Store te gebruiken, maar als een normale app en niet een app die administratie rechten heeft en daardoor constant op de achtergrond controles uitvoert.
Je krijgt namelijk veel meer controle over de rechten die apps hebben. Zo kun je wel Gboard gebruiken om te typen, maar weigeren dat de app netwerkverbinding maakt. Het grootste nadeel van GrapheneOS, is dat het besturingssyteem alleen te installeren is op een Pixel-smartphone. Specifiek een Pixel 6 of nieuwer.Â
LineageOS
LineageOS heeft standaard geen apps of diensten van Google, maar die kun je wel installeren. LineageOS is lang niet zo strikt voor Google als GrapheneOS, maar is voor veel meer toestellen te downloaden en te installeren. Een manier om LineageOS extra te ontgooglen is door microG te installeren. Hiermee zijn Google-apps te gebruiken, zonder dat je Google Play Services nodig hebt.Â



/e/OS
/e/OS is een vreemde naam voor een besturingssysteem dat zichzelf op de markt zet als een “volledig geontgoogled mobiel ecosysteem”. De makers focussen zich naast het OS ook op het maken van apps, zoals een eigen zoekmachine, e-mailplatform en cloudopslag. Alle Google-apps en -diensten zijn verwijderd, maar microG is standaard geĂŻnstalleerd als je ze toch nodig hebt.
CalyxOS
Ook CalyxOS heeft standaard microG, en laat je apps downloaden via F-Droid en de Aurora Store. CalyxOS werkt maar op een beperkt aantal toestellen, namelijk de Pixel 6 en nieuwer, Fairphone 4 en Fairphone 5 en de Moto g32, g42 en g52.
Je privacy en Google
Blijf je wel Google-diensten gebruiken, dan zijn er ook manieren om je privacy te verbeteren.
- Overzicht: het updatebeleid van Android-fabrikanten vergeleken (11 mrt)
- Huawei lanceert Mate 70-serie en neemt écht afscheid van Android (26 nov 2024)
- ‘Vaarwel Chrome OS: binnenkort draaien alle tablets op Android’ (19 nov 2024)
- Moet Google binnenkort Android afsplitsen? Dit is er aan de hand (17 okt 2024)
- Android-tablet resetten naar fabrieksinstellingen doe je zo (3 okt 2024)