Gmail is in iets meer dan tien jaar uitgegroeid tot een van de bekendste en meeste gebruikte e-maildiensten ter wereld. Momenteel kent de dienst wereldwijd ruim één miljard actieve gebruikers, waarvan er zich miljoenen in Nederland en België bevinden.
Lees verder na de advertentie.
Bovendien is de Gmail Android-app razend populair, wat mede te danken is aan het feit dat deze standaard op veel toestellen is te vinden en het grootste gedeelte van de desktopfuncties biedt. Februari 2016 behaalde de app als eerste in Google Play de indrukwekkende mijlpaal van een miljard installaties.
Het laatste nieuws over Gmail
- Android-tips: Kende jij deze Gmail-trucjes al? (27-8-2022)
- Video: Gmail-veegbewegingen, zo handig zijn ze! (13-5-2022)
- Aanpasbare veegbewegingen in Gmail gebruiken: zo doe je dat (13-4-2022)
- Mis je Inbox by Gmail nog steeds? Probeer dan Shortwave eens (4-3-2022)
- Tip: zo gebruik je de nieuwe Gmail-filters in de app (3-1-2022)
- 10 tips voor Gmail: beter, handiger en sneller mailen doe je zo (1-7-2021)
Als je een Android-toestel en een Gmail-account hebt, zul je de Gmail Android-app vast al eens gebruikt hebben. In dit artikel gaan we dieper op de app in en laten we je zien hoe je deze instelt en er optimaal gebruik van maakt.
Gmail instellen
Een van de eerste dingen die je met een gereset of nieuw Android-toestel doet, is waarschijnlijk het instellen van je e-mail-app. De meeste Android-toestellen zijn standaard van Gmail voorzien, maar is dat niet het geval, dan kun je de app via deze link downloaden.

Start je vervolgens de Gmail-app, dan heb je de optie om een nieuw of bestaand Google-account toe te voegen. Beschik je al over Gmail, kies dan voor ‘Bestaand’ en voer je adres en wachtwoord in. Ga vervolgens akkoord met de gebruikersvoorwaarden, en selecteer eventueel dat je een back-up van je gegevens wilt maken in je Google-account. Ook kun je ervoor kiezen om op de hoogte gehouden te worden van nieuws en aanbiedingen van Google Play, maar dat is gelukkig niet verplicht. Klik op ‘Ok’ en je mail wordt opgehaald.
Vanuit de Gmail-app kun je direct alle mails en conversaties checken, nieuwe berichten opstellen en je mailbox doorzoeken. Middels de menuknop linksboven open je het hamburgermenu waarin je alle mappen kunt raadplegen, alsmede verzonden en verwijderde mails. Als je helemaal naar beneden scrollt krijg je toegang tot de instellingen van Gmail. Bij ‘Algemene instellingen’ bepaal je hoe berichten worden weergegeven en wat er gebeurt als je een veegbeweging maakt. Verder kun je hier je zoekgeschiedenis wissen.
Tik je vanuit de instellingen op je accountnaam, dan kun je bepalen hoe je inbox wordt gecategoriseerd. Bovendien kun je hier de meldingen aanpassen, een e-mailhandtekening bepalen en kiezen voor hoeveel dagen je mail wordt gesynchroniseerd. Je kunt Gmail dus helemaal naar wens instellen.
Zo stel je meerdere e-mail-accounts in
Veel Android-gebruikers hebben meer dan één e-mailaccount, voor bijvoorbeeld werk of privé. Daarom is het handig dat je meerdere accounts kunt koppelen met Gmail. Hiervoor ga je naar het hamburgermenu, klik je op jouw e-mailaccount bovenaan en vervolgens heb je de mogelijkheid om een nieuw account toe te voegen of jouw accounts te beheren.
Vervolgens kies je Google, Persoonlijk (Yahoo, Outlook, Ziggo enzovoorts) of Exchange (zakelijke e-mail) en voer je je inloggegevens in. Wil je een ander e-mailaccount koppelen, dan kan het nodig zijn dat je aanvullende e-mailinstellingen (POP3 of IMAP) moet invoeren. Selecteer daarna wat je allemaal wilt synchroniseren en voltooi het instelproces. Eenmaal toegevoegd kun je voortaan via het hamburgermenu gemakkelijk tussen je accounts schakelen.
5 handige tips voor Gmail
Je kunt met de Gmail Android-app meer dan alleen je mails lezen en beantwoorden. Hieronder zetten we een aantal tips op een rijtje waarmee je meer uit de app haalt.
- Middels het vergrootglas rechtsboven doorzoek je je inbox. Voor specifieke zoekopdracht is het handig om voorwaarden te stellen met betrekking tot de leeftijd van een bericht, de zender of ontvanger en de titel. Handige commando’s voor een geavanceerde zoekopdracht vind je op deze pagina.
- Door je vinger op een bericht in je mailbox te houden, kun je het selecteren. Wil je juist meerdere berichten selecteren, tik dan op de de icoontjes voor de mails. Je hebt nu onder andere de optie om ze te archiveren, verwijderen of als gelezen te markeren.
- In Gmail kun je berichten labelen om je inbox overzichtelijk te houden. Met een filter ingesteld worden je mails automatisch voorzien van labels als ‘Werk’, ‘PrivĂ©’ en ‘Aanbiedingen’. Bovendien kun je notificaties voor labels instellen. Scrol in het hamburgermenu naar het gewenste label en tik vervolgens rechtsboven op ‘Optieknop > Labelinstellingen’. Hier schakel je meldingen (en eventuele geluiden) in of uit.
- Gmail kan aan de hand van je gedrag inschatten welke berichten wel en niet belangrijk zijn. Mails die dat wel zijn, komen in de map ‘Postvak Prioriteit’ terecht. Om de app een handje te helpen met filteren, kun je handmatig berichten markeren als (al dan niet) belangrijk via de optieknop rechtsboven.
- Krijg je dagelijks veel mails binnen, maar heb je moeite om ze weg te werken? Volg dan onze tips in het artikel Sneller Gmail-berichten beantwoorden op je Android-toestel.
Download de Gmail Android-app
Via onderstaande link kun je de Gmail-app voor Android downloaden. Deze neemt tussen de 20 en 30MB in op je toestel en werkt met vrijwel elke Android-versie.
→ Download Gmail in Google Play (gratis)