Het is alweer twee jaar geleden dat Google Android@Home onthulde op de Google I/O-conferentie. Google vertelde over plannen om huisautomatisering mogelijk te maken met Android. Android@Home was de naam van dit nieuwe alternatief. Daarna hoorden we er niets meer van.
Misschien had Google zich bedacht of andere prioriteiten gesteld. Maar vorige maand lekten er opeens weer aanwijzingen uit dat Google toch plannen heeft om huisautomatisering (domotica) weer op te pakken: in configuratiebestanden van Android 4.2.2 werden sporen gevonden van Android@Home. De kans is daarom aanwezig dat Google op de I/O-conferentie van 2013 opnieuw aandacht zal besteden aan Android@Home en het onderwerp opnieuw oppakt. En dat zal groot nieuws zijn, want Android@Home kan wel eens een grotere invloed op ons dagelijks leven hebben dan Google Glass.
Lees verder na de advertentie.
Dat beweert tenminste USA Today, de grootste krant van de VS. Google Glass is leuk voor de early adopters, de kleine groep mensen die graag nieuwigheden uitproberen. Maar we zullen voorlopig nog nauwelijks mensen met Google Glass op straat zien lopen. Alleen de prijs al is een obstakel. Huisautomatisering is een ontwikkeling die veel toegankelijker is. Het zou daarom een logische ontwikkeling zijn als Google er meer aandacht aan besteedt.
Het afgelopen jaar hebben we steeds meer accessoires gezien die met apps werken, zoals lampen die je vanaf je smartphone kunt bedienen (Philips Hue), thermostaten met smartphone-apps (Nest) en apparaten waarmee je je energieverbruik thuis kunt meten (Slimme Stekkers van Essent). Het probleem is dat vaak alleen iOS ondersteund wordt, waardoor je als Android-gebruiker in de kou zit. Met Android@Home kan dat veranderen.
Denk bij Android@Home aan allerlei apparaten en installaties in huis die op Android draaien, zodat je onderling informatie kunt uitwisselen met je Android-smartphone of -tablet. Of zaken die je onderweg kunt bedienen, zoals de settopbox van de televisie, de rolluiken, de wasmachine of de gordijnen. Google liet in 2011 draadloze led-lampen zien van een bedrijf met de naam LightingScience. Die zouden eind 2011 al op de markt komen. Nu Google wat meer tijd heeft genomen, is dat alleen maar gunstig: de prijs van led-lampen is omlaag gegaan. En er is meer tijd geweest om een standaard te ontwikkelen. Dat is ook de uitdaging waar Google voor staat: om als grote partij de fabrikanten zover te krijgen dat ze één standaard gaan ondersteunen, waardoor de hardware beter samenwerkt. Een Android@Home-platform kan daarvoor zorgen. In mei vindt Google I/O 2013 plaats en komen we hopelijk meer te weten.