Google Glass: de bril van de toekomst
Een van de meest bijzondere producten van Google van de laatste jaren is Google Glass: een draagbare computer in de vorm van een bril die informatie projecteert op een klein display voor je ogen. Glass werkt als een verlengstuk van je smartphone en kan meldingen tonen, muziek afspelen, foto’s en video’s schieten en je helpen met navigeren.
Je bedient de slimme bril door middel van spraakcommando’s of door met je vinger op de touchpad op het montuur te tikken. Lees alles over Google Glass in onze uitgebreide Google Glass review.
De Google Glass in vogelvlucht
Lees verder na de advertentie.
De verkoop van Google Glass startte in april 2013 en aanvankelijk was de slimme bril alleen beschikbaar voor ontwikkelaars en innovatieve en/of gedurfde mensen. Een jaar later werd de bril ook voor het publiek beschikbaar, echter nog steeds als prototype en niet als een consumentenproduct. Hieronder hebben we de belangrijkste features van Glass op een rijtje gezet.
- Slimme bril die in verbinding staat met je smartphone en met je stem of een touchpad is te bedienen
- Werd alleen verkocht als prototype aan zogenoemde Google Glass Explorers voor 1500 dollar
- Prisma projecteert een beeld met een resolutie van 640 bij 360 pixels voor je ogen
- Voorzien van diverse sensoren, 5 megapixel-camera en 570 mAh-accu
Ontdek de wereld om je heen
De touchpad van Google Glass laat je navigeren door de informatiekaarten die Google Glass bevat. Op die manier kun je het weer raadplegen, agenda-afspraken bekijken en multimedia delen met je Google-contacten. De menu’s zijn simpel ontworpen en daardoor gemakkelijk in gebruik.
Google Glass is nooit beschikbaar geweest als consumentenproduct, ook niet in in Nederland en België. Wel was het mogelijk om je als geïnteresseerde aan te melden via de registratiepagina van Google. Hier kon je je naam, e-mailadres en land van herkomst doorgeven. Daarnaast werd gevraagd om aan te geven waarom jij aan de slag zou willen met Google Glass.
Google Glass v2
De slimme bril van Google heeft inmiddels een hardwarerevisie ontvangen. De grootste verandering? Een oordopje dat via een kabeltje met de slimme bril wordt verbonden. Het oordopje van de nieuwe bril kan naar eigen wens worden aangesloten om zo het geluid beter te horen. Normaliter wordt het geluid via beengeleiding, een manier waarbij geluidstrillingen via de schedel worden opgenomen en naar de gehoorzenuw worden gestuurd, door de gebruiker opgenomen.
De nieuwe slimme bril van Google ondersteunt ook zonnebrillen en lenzen, waardoor de slimme bril van Google nog veelzijdiger wordt. Explorers, de kleine groep bètatesters, kunnen hun oude bril kosteloos inruilen voor een nieuw model.
→ Lees ook: Google Glass stopt? Nee hoor, en dit gaat er wel gebeuren.
Conclusie Google Glass review
Nee, voor een Google Glass release is het nu nog te vroeg. Er kleven nog te veel nadelen aan de bril en Google Glass-dragers moeten nog met te veel rekening houden: van regendruppels die de Google Glass op hol laten slaan en de belabberde batterijduur tot de fragiliteit van het montuur, die bij alledaags gebruik totaal niet praktisch zijn. Ook is de functionaliteit in Nederland door de Engelse spraakbesturing beperkt. Eerst zal Google Now volledig in het Nederlands beschikbaar moeten zijn voordat Google Glass écht in Nederland kan worden uitgebracht. En dat zal nog een enkele jaren duren.
Ondanks al die nadelen is Google Glass één van de meest interessante en innovatieve ‘gadgets’ die de afgelopen jaren op de markt is gekomen. Het is en blijft een prototype, en de Google Glass die wij hebben zal absoluut niet het definitieve eindproduct zijn. De afgelopen maand is het mij wel opgevallen dat Google Glass enorm snel went: zowel voor de drager als degenen om je heen. Mijn vriendin vindt het sinds enkele weken niet meer “zo gek” staan en voor vrienden en collega’s is het ook de normaalste zaak van de wereld geworden. En hoewel Google Glass bij mij nog niet zo ingeburgerd is als een smartphone of zelfs tablet, begin ik ‘m steeds vaker te missen als ik ‘m niet draag.
Het meest interessante aan Glass is de ethische vraagstukken die nieuwe technologische ontwikkelingen oproepen. Want naast de privacykwesties gaan er ook discussies losbarsten over autorijden in combinatie met Google Glass, of wat de Glass-etiquette gaat worden. Ook zeggen critici dat Google Glass de mens dom maakt omdat het apparaat informatie direct kan opzoeken en je constant op de hoogte houdt van hetgeen je zou moeten doen. Hierdoor kun je als een soort robot het leven op de automatische piloot zetten.
Het zijn relevante discussies die gevoerd moeten worden. Want ook al ben ik het lang niet met alle critici eens; het is belangrijk dat we dergelijke discussies over Google Glass voeren. Als iets zo veel ethische vraagstukken oproept, weet je in ieder geval wél dat je met innovatie en ook de toekomst te maken hebt.