4 redenen waarom BlackBerry een Android zou moeten maken

Wouter Nijsen
24 juni 2015, 15:11
3 min leestijd
4 redenen waarom BlackBerry een Android zou moeten maken

Er  gingen geruchten en die zijn inmiddels  door BlackBerry bevestigd: de telefoonmaker  overweegt Android  als besturingssysteem,  mits er een manier wordt gevonden om dit veilig te maken.  En dat kan best wel eens de redding van het bedrijf zijn.

Lees verder na de advertentie.

1. BlackBerry verkeert in zwaar weer

Dat BlackBerry overweegt  om een Android-toestel te maken is niet zo gek, want het bedrijf heeft het al jaren erg moeilijk. Het marktaandeel zakte in een paar jaar tijd van 50 naar minder dan 1 procent en ook de kwartaalcijfers  van BlackBerry zijn alles behalve rooskleurig. Waar BlackBerry eerst de grootste speler op de smartphonemarkt was, heeft het nu nog maar een kleine groep gebruikers.

BlackBerry Android

Om haar besturingssysteem aantrekkelijker te maken, ondernam BlackBerry een tijdje geleden al enkele stappen. Zo werd het mogelijk om op een BlackBerry Android-apps te draaien, al zorgde die stap niet voor een toename in de populariteit van het platform. Een volledige  overstap naar Googles besturingssysteem zou de redding kunnen zijn voor BlackBerry, zeker als je nagaat dat de fabrikant unieke features biedt die concurrenten niet, of in mindere mate hebben.

2. Unieke features

Met een BlackBerry krijg je werk gedaan, enerzijds dankzij de prima zakelijke toepassingen en anderzijds dankzij het kenmerkende  fysieke toetsenbord waarover  de meeste modellen beschikken. De tijd  dat er Android-toestellen met een fysiek keyboard verschenen, ligt jaren achter ons (mede door  de verbetering van touchscreens), maar nog steeds zijn er genoeg gebruikers die graag een dergelijke feature op hun smartphone zouden willen zien.

blackberry android toetsenbord

Ook is het interessant om te zien met wat voor Android-smartphones op de proppen kan komen. Er gaan geruchten over de zogenoemde BlackBerry Venice en Prague. De Venice is een high-end toestel met een uitschuifbaar toetsenbord, terwijl de Prague gebaseerd zou zijn op de goedkope BlackBerry Z3  en geen keyboard heeft. De lagere prijs zou wel betekenen dat meer gebruikers – wellicht ook in opkomende landen – kunnen kennismaken met de veiligheid en zakelijke toepassingen die BlackBerry biedt.  En wie weet kan de Canadese telefoonmaker dan ook  weer een rol van betekenis spelen op de smartphonemarkt.

3. Beveiliging en zakelijke toepassingen

BlackBerry richtte zich van oudsher op de zakelijke markt en heeft op dit gebied dus veel ervaring. Dat heeft er ook voor gezorgd dat BlackBerry`s bekendstaan om hun uitstekende beveiliging; bedrijven kunnen de toestellen naar wens indelen en werknemers zorgeloos laten werken met zwaar beveiligde apps en mail. Niet voor niets dat Samsung eind vorig jaar een samenwerking met de telefoonmaker aankondigde  om de beveiliging van KNOX-diensten flink op te schroeven.

BlackBerry Android

Het verschil tussen de beveiliging van  iOS, Android en BlackBerry zit in de manier waarop laatstgenoemde omgaat met  de veiligheid van de gebruiker. BlackBerry  versleutelt al bij de productie alle hardware-onderdelen grondig. Dit wordt doorgetrokken totdat een toestel verbinding maakt met het BlackBerry-netwerk en de eigen software opstart.

Wil het bedrijf Android echter zo veilig krijgen als haar eigen besturingssysteem, dan moet er nog veel  gebeuren.  Wellicht kiest het bedrijf ervoor om Android net  zo  sterk aan te passen  als Geeksphone en Silent deden met de privacytelefoon BlackPhone. Die is voorzien van beveiligde apps voor bellen en sms’en, privacy-opties in de firmware en wordt zonder Google-apps geleverd.

4. BlackBerry kent Android (al een beetje)

BlackBerry is niet  onbekend met Android. Naast het draaien van Android-apps op BlackBerry-toestellen maakt het bedrijf ook diensten voor andere platformen. Een voorbeeld hiervan is BES-12, een dienst die door bedrijven wordt gebruikt om alle gekoppelde mobiele apparaten op  één plek te beheren. Daarnaast werkt BES-12 momenteel al goed samen met Android Lollipop en Android for Work. Mogelijk kan BES-12  dieper binnen Googles besturingssysteem worden geïntegreerd.

Zit jij te wachten op een Android-toestel van BlackBerry? Laat weten in de comments waarom (niet)!

Laatste nieuws over BlackBerry

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu