Column: Wie luistert er mee als ik met mijn Google Home praat?

Erwin Vogelaar
13 juli 2019, 10:22
3 min leestijd
Column: Wie luistert er mee als ik met mijn Google Home praat?

Het blijkt dat er mensen meeluisteren met de gesprekken die via je Google Home worden opgenomen. Een smet op het privacyrapport van Google.

Lees verder na de advertentie.

Afluisteren als ik met Google Home praat

Met het grootste gemak plaatsen we de afgelopen jaren steeds meer apparaten in huis die naar ons luisteren en kijken. Ik heb zelf bijvoorbeeld twee Google Home Mini’s in huis die ik ook echt veel gebruik. Dat is nog niets vergeleken met vrienden die in elke kamer zo’n apparaatje hebben staan, of via slimme camera’s de boel in de gaten houden.

Het slimme huis is één van de belangrijkste manieren waarop we onze privacy op het spel zetten. Zodra we technologie in huis halen die mee kan kijken of luisteren, introduceren we namelijk ook nieuwe gevaren. Denk je in theorie je voordeur extra veilig in de gaten te houden, staat de digitale achterdeur plots dag en nacht wagenwijd open. Een goedkope camera met slechte beveiliging kan bijvoorbeeld heel makkelijk worden gehacked.

Bij Google is dat een ander verhaal. Het bedrijf is altijd vrij transparant geweest over wat er van je wordt opgeslagen en wat daar vervolgens mee gebeurt. Tevens krijg je de optie om in je Google-account opgeslagen data te verwijderen.

google home praat

Machine learning

Tot nu toe voelde dat heel anoniem. Google maakt bijvoorbeeld gebruik van machine learning, waarmee in principe een hele hoop data aan een algoritme wordt gevoed om nieuwe dingen te leren. Prima. Als een ‘robot’ met mijn gesprekken aan de gang gaat om de Google Assistent beter te maken, dan heb ik daar geen problemen mee.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Facebook, kon je bij Google altijd zeggen dat er niets echt raars met je data gebeurt. Dat is de reden voor mij om zonder problemen producten als een Google Home of Gmail te gebruiken. Nu kun je dat niet meer zeggen.

Google werkt naast machine learning namelijk ook met taalexperts om de Google Assistent te verbeteren. Deze taalexperts luisteren naar fragmenten die zijn opgenomen zodra mensen met hun Google Home praten. De VRT heeft gesprekken van allerlei Belgische gebruikers in handen. De NOS is er achter gekomen dat daar ook Nederlandse gebruikers tussen zitten. Het ergste is dat wij als gebruikers er niet van op de hoogte zijn gesteld dat dit gebeurt.

Persoonlijk gesprek

Experts zouden in beperkte gevallen naar onze gesprekken met de Google Assistent luisteren (grofweg 1 op de 500 gesprekken). Daarbij wordt geen identificeerbare informatie gedeeld, maar de Google Assistent kan wel hele persoonlijke gesprekken opnemen.

In mijn ervaring activeert de Google Home namelijk regelmatig als het apparaatje denkt dat je ‘hey Google’ of ‘ok Google’ zegt, maar dat helemaal niet het geval is. Zodra dat gebeurt, wordt er toch een stuk audio opgenomen. Dat kan van alles zijn. Een zeer persoonlijk gesprek, je adresgegevens enzovoort.

Je kunt er voor kiezen om je audiofragmenten niet meer te uploaden naar de servers van Google. Dat heb ik zelf ook gedaan en ik gooi mijn Google Homes ook zeker nog niet weg. Wel had ik beter van Google verwacht. Het bedrijf belooft transparantie als het gaat om onze data, maar daar zitten toch grenzen aan. Wat weten we nog meer niet?

Kijk jij nu anders naar je Google Home? Ben je voorzichtiger? Laat van je horen in de reacties!

Meer columns

Elke zaterdag lees je op Android Planet een nieuwe column. Check ook onze vorige edities.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu