De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

‘Google-medewerkers luisteren stiekem mee naar je gesprekken met de Assistent’

Michel van 't Klaphek
10 juli 2019, 18:58
2 min leestijd
‘Google-medewerkers luisteren stiekem mee naar je gesprekken met de Assistent’

Google laat medewerkers jouw gesprekken met de Google Assistent analyseren. Hierdoor pikt de stemhulp soms zeer intieme, huiselijke gesprekken op. Google maakt dit niet bekend in haar voorwaarden.

Lees verder na de advertentie.

Google luistert mee: dit moet je weten

Dat blijkt uit onderzoek van VRT. Een medewerker van Google, die in opdracht van het bedrijf dagelijks deze geluidsfragmenten analyseert, heeft ongeveer 1000 audiobestanden met het Belgische journaal gedeeld. Tientallen fragmenten zijn ook in handen van de NOS gekomen.

Het gaat om opgeslagen spraakopdrachten van (met name) Vlaamse gebruikers. De commando’s gaan van zeer algemeen, zoals “Hey Google, tot hoe laat is de Albert Heijn open?”, naar intiem. Soms is de ingehuurde medewerker dan ook ‘getuige’ van hele persoonlijke gesprekken, zoals een huishoudelijke ruzie.

google assistent thuisbezorgd

De NOS zegt drie Nederlandse gesprekken in bezit te hebben. Bij twee gaat het om een opgenomen telefoongesprek, terwijl in het derde audiobestand een moeder en een kind te horen zijn. De moeder vraagt hierbij of het kind “nog een grote bek” heeft.

Ook zegt de bron dat de Google Assistent soms ruzies opneemt. “Ik herinner mij een lang fragment waarbij ik het gevoel had dat er fysiek geweld aan te pas kwam, waarbij iemand hoorbaar echt in nood was met op de achtergrond veel gestommel. Een stresssituatie, veel beweging”, zo verklaart de Google-medewerker.

Googles voorwaarden zijn onduidelijk

Het is niet bekend hoe deze intieme opnamen bij Google terecht zijn gekomen. De anonieme medewerker wordt door Google ingehuurd om alle gesprekken te analyseren en uit te schrijven. Hiermee hoopt het zoekmachinebedrijf de kwaliteit van haar stemhulp te verbeteren.

Alhoewel Google in de voorwaarden aangeeft audiogegevens te verzamelen, wordt hier niet bij vermeldt dat deze kunnen worden afgeluisterd door mensen. Ook wordt nergens melding gemaakt van de mogelijkheid dat deze gesprekken kunnen worden opgeslagen.

Het meeluisteren stoppen

De Google Assistent werkt onder meer op je smartphone, Google Home, Google Home Mini en Nest Hub. Je gebruikt het hulpje om apparaten te bedienen met alleen maar je stem. Zodra je “Hey Google” zegt luistert de Assistent mee. Alles wat je hierna vraagt, kan dus worden opgeslagen.

Uit het nieuws van vandaag blijkt dat de microfoon soms ook op de achtergrond, dus zonder dat je het ‘codewoord’ hebt gezegd, meeluistert. Zit dit je niet lekker? Check dan ons artikel over het uitschakelen van de Google Assistent. Ook kun je de microfoon natuurlijk uitzetten met de schakelaar op je Google Home (Mini). Neem ook een kijkje in onze Google Assistent privacygids om je gegevens te beschermen.

Meer over de Google Assistent

Via: NOS
Bron: VRT
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Google Home
Google Home

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu