Google onthult eerste Daydream-bril voor virtual reality

Erwin Vogelaar
4 oktober 2016, 18:41
3 min leestijd
Google onthult eerste Daydream-bril voor virtual reality

Google heeft de eerste Daydream-bril onthuld: Daydream View. De bril is comfortabel, simpel en heeft een eigen controller. Hier kun je de bekende Google-apps mee gebruiken, maar ook complexe games mee spelen.

Lees verder na de advertentie.

Google View

Tussen alle nieuwe hardware op Google’s Made By Google-evenement was er natuurlijk ook ruimte voor virtual reality. Google staat bekend om met Google Cardboard deze technologie toegankelijk te maken voor een groot publiek, maar met Daydream wordt de volgende stap gezet: virtual reality wordt mooier en tevens geschikt voor ingewikkeldere applicaties zoals games. De start is de aangekondigde Daydream-bril van Google zelf: Daydream View.

daydream view

Belangrijk voor de Daydream View is het gemak en de comfort. De bril is vergeleken met andere brillen op de markt erg zacht, zodat het prettig op je hoofd kan zitten zonder pijn te gaan doen. Door het zachte materiaal sluit de bril goed aan op je gezicht. Je opent de bril, zet je toestel er in en je bent klaar.

Google Daydream werd aangekondigd tijdens het Google I/O-evenement afgelopen mei. Daydream is niet alleen een bril, maar een volledig platform voor virtual reality op Android. Google hoopt dat verschillende bedrijven brillen zullen maken voor dit platform, zoals nu ook verschillende bedrijven smartphones maken voor het Android-platform. Google geeft zelf met de aangekondigde bril alvast het goede voorbeeld, zoals het voor smartphones voorheen deed met de Nexus-toestellen en nu met de nieuwe Google Pixel en Pixel XL.

Zodra je jouw Android-toestel in de Daydream-bril zet, start de vr-modus direct op. Dit werkt ook bij Samsung’s Gear VR-brillen zo. De brillen lijken ook erg op elkaar. Waar de Daydream-bril zich echter mee onderscheid van Gear VR, is dat er direct een controller bij geleverd wordt zodat het besturen van complexe applicaties zoals games mogelijk is. Deze kleine controller is zo precies, dat je er mee kunt tekenen door je bewegingen. De mogelijkheden zijn daarvoor eindeloos. De controller kun je kwijt in de headset als je smartphone er niet in zit. Samsung worstelt nog een beetje met besturing voor vr, maar lijkt ook te werken aan een soort controller en de mogelijkheid om games te besturing met je Samsung-smartwatch.

Daydream smartphones

Niet elk Android-toestel zal werken met Daydream. Daar zijn de apps in vr te zwaar voor. Daarom worden er specifieke Daydream-ready smartphones verkocht. Onderdeel daarvan zijn natuurlijk de Pixel en Pixel XL die door HTC worden gemaakt, maar ook andere fabrikanten zullen volgen.

Daydream release

Google zakt met de prijs van zijn Daydream-bril onder de prijs van de concurrentie. De Gear VR gaat voor 99 dollar over de toonbank, terwijl de Daydream-bril van Google 79 dollar moet gaan kosten inclusief controller. De bril komt in november uit. Een Europese prijs en release is nog niet bekend. De Daydream View komt in Crimson (rood), Slate (zwart) en Snow (wit) beschikbaar.

De eerste game die beschikbaar gaat zijn voor Daydream is een game rond de film Fantastic Beasts and Where to Find Them, waarin je in het Harry Potter-universum puzzels moet oplossen met een toverstokje. Ook game-ontwikkelaar CCP Games komt met een Daydream-game waarin je vanuit een cockpit in de ruimte rond schiet. Ook kun je gebruik maken van Google Play Movies, Google Foto’s, Street View en YouTube.

Made By Google

Naast de Daydream-bril heeft Google natuurlijk nog meer onthuld op het 4 oktober-evenement. Wat dacht je van de Pixel en Pixel XL, de twee nieuwe smartphones die het bedrijf in samenwerking met HTC maakt. Ook heeft Google de Google Wifi en Chromecast Ultra onthuld en weten we meer over Google Home.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu