De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Technologie achter corona-app nu beschikbaar voor Android

Erwin Vogelaar
21 mei 2020, 8:49
2 min leestijd
Technologie achter corona-app nu beschikbaar voor Android

Google en Apple hebben de technologie achter de corona-app klaar. Via updates wordt deze Exposure Notification API op smartphones geplaatst. Dit moet je weten.

Lees verder na de advertentie.

Exposure Notification API: Technologie achter corona-app nu voor Android

Google en Apple werken samen aan de technologie achter corona-apps. Deze ‘Exposure Notification API’ is nu klaar en wordt via updates naar Android en iOS uitgerold. Voor iPhone-gebruikers komt de technologie als onderdeel van een iOS-update. Bij Android werkt het iets anders.

De api is op Android onderdeel van een update voor Google Play Services via de Play Store. Er is dus geen update voor het hele besturingssysteem nodig. Aangezien de update pas net wordt uitgerold, kan het wel even duren tot je deze zelf op je telefoon krijgt aangeboden.

exposure notification api

Google kiest voor deze methode om de api zo snel mogelijk naar zoveel mogelijk smartphones uit te rollen. Had het bedrijf gekozen voor een reguliere Android-update, dan zouden veel gebruikers worden achtergesteld.

Vind Google Play Services in Google Play

Wat is deze api?

Google en Apple maken zelf geen corona-app, maar enkel de technologie er achter. Deze api kan door een corona-app van de overheid worden aangesproken.

Het idee van de api is dat Google en Apple het mogelijk maken om contactmomenten tussen mensen te registreren, zonder gevaar voor de privacy. Deze traceerfunctie wordt gebruikt om te zien of iemand in contact is gekomen met een besmet persoon. Geeft een gebruiker zelf aan besmet te zijn, dan krijgen mensen met wie diegene in contact is gekomen een berichtje.

Zelfs als de overheid een eigen corona-app uitbrengt en gebruikmaakt van deze api, ben je niet verplicht om deze in te schakelen.

Waar blijft die app dan?

Nu is het wachten tot de Nederlandse overheid een app uitbrengt die gebruikmaakt van deze api. Dat kan nog eventjes duren. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft een ‘Programma van eisen‘ gepubliceerd waar de app aan moet voldoen. De broncode van de app komt beschikbaar op Github, zodat iedereen mee kan kijken.

Tot het zover is kun je wel alvast de Corona Check-app downloaden. Deze app helpt bij het in kaart brengen van het virus in Nederland.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu