Google Daydream leeft voort in zelfstandige vr-headset

Thomas Haenen
17 mei 2017, 20:52
2 min leestijd
Google Daydream leeft voort in zelfstandige vr-headset

Google presenteert een zelfstandige virtual reality-headset, waarvoor geen smartphone vereist is. Daarmee lijkt het bedrijf voor een combinatie van virtual en augmented reality te gaan.

Lees verder na de advertentie.

Google Daydream-headset

De headset onderscheidt zich van de Oculus Rift, HTC Vive en andere virtual reality-producten door de manier waarop hij de wereld om je heen waarneemt. Die headsets vereisen sensoren die je los in je kamer moet zetten, zodat ze je positie kunnen bepalen. Googles headset werkt omgekeerd: sensoren in de headset detecteren de afstand tot de muur en andere objecten.

Ook is er geen laptop, computer of andere externe hardware vereist om de losstaande headset te gebruiken. Zelfs een smartphone is niet nodig: het scherm en de hardware zitten al in de headset. Voor de vorige Daydream was nog een relatief krachtig toestel vereist, zoals de Google Pixel.

Verschillende fabrikanten gaan hun eigen zelfstandige Google Daydream-headset ontwerpen, waaronder Lenovo en HTC. Die zijn echter pas vanaf eind dit jaar beschikbaar, voor een nog onbekende adviesprijs.

Google en virtual reality

Het is het zoveelste virtual reality-project van het bedrijf in de afgelopen jaren. Zo verscheen in 2014 Google Cardboard, een simpele kartonnen houder waarmee elke smartphone als vr-headset gebruikt kon worden. Vorig jaar introduceerde Google op I/O het Daydream-platform, een nieuwe headset voor een select aantal toestellen. Daarnaast heeft het bedrijf geëxperimenteerd met een combinatie van augmented en virtual reality, met producten als de Google Glass.

Daydream is tot nu toe nauwelijks van de grond gekomen, en werkt slechts op een handjevol toestellen als de Google Pixel. De Daydream vr-headset wordt tot op heden ook niet in Nederland verkocht. Wel maakte het bedrijf vandaag bekend dat de Samsung Galaxy S8 ondersteuning voor Daydream krijgt.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu