Uit Play Store verbannen sociaal netwerk klaagt Google aan

Erwin Vogelaar
18 september 2017, 19:47
2 min leestijd
Uit Play Store verbannen sociaal netwerk klaagt Google aan

Google verwijderde afgelopen augustus het extreemrechtse sociale netwerk Gab uit de Play Store. De makers zijn het er niet mee eens en klagen Google aan.

Lees verder na de advertentie.

Waarom Google Gab uit de Play Store heeft verwijderd

Google verwijderde afgelopen augustus het sociale netwerk Gab uit de Play Store, terwijl Apple de app nooit heeft toegestaan. Hoewel Gab zichzelf een sociaal netwerk noemt voor mensen die geloven in vrijheid van meningsuiting en individuele vrijheid, staat het voornamelijk bekend als ontmoetingsplek voor extreemrechts.

Volgens Google moeten apps in de Play Store voldoen aan een bepaalde standaard voor moderatie van content. “Dit gaat ook om content dat geweld en haat tegen groepen mensen aanmoedigt”, stelt Google tegenover de BBC. Volgens het bedrijf bestaat die regel al lang. Gab mag een beroep doen op de ban als de app voldoet aan de richtlijnen.

google gab

Volgens de advocaat van Gab schendt Google echter het mededingingsrecht, omdat het bedrijf zelf concurrerende apps bezit met YouTube en Google+. Ook zou Google een intieme partnerschap hebben met Twitter. “Ongeacht de rechtvaardiging van Google voor het verwijderen van Gab, is het effect dat zij hun monopolie in de app-winkel gebruiken om een opkomende concurrent te blokkeren.”

Niet vergelijkbaar met Europese Commissie

Met de rechtszaak lijkt Gab in te haken op actuele boetes die door de Europese Commissie worden opgelegd. Google wordt onder andere gestraft voor zijn prijsvergelijkingsdienst Google Shopping. Shopping wordt in de zoekresultaten namelijk hoger geplaatst dan de concurrentie. Ook is de Europese Commissie niet blij met het feit dat fabrikanten verplicht een stapel Google-apps vooraf moeten installeren, omdat ze anders gebruikers geen toegang mogen geven tot apps uit de Play Store.

Op Medium heeft Gab een artikel over de rechtszaak geplaatst. Op de afbeelding bij het artikel wordt Google gepresenteerd als Goliath, terwijl Gab David moet voorstellen dat het grote bedrijf neerhaalt.

Lees het laatste nieuws over Google

Bronnen: BBC, Gab/Medium
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu