De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Twitter: alles over het populaire sociale netwerk

Redactie
4 min leestijd
Twitter/X: alles wat je moet weten

Twitter, inmiddels X, is een populair social media-platform waar je berichten met maximaal 280 tekens kunt plaatsen. We vertellen je hier alles over Twitter/X en wat het medium te bieden heeft.

Lees verder na de advertentie.

Het laatste nieuws over Twitter

Wat is Twitter?

twitter x layout android planet

Twitter, nu X genoemd, is een social media-platform waar gebruikers berichten kunnen posten van maximaal 280 tekens. Je hebt als gebruiker de keuze om je profiel op openbaar of ‘privé’ in te stellen. Die laatste zorgt ervoor dat enkel je volgers en de gebruikers die je toestemming geeft jouw berichten (Tweets) kunnen zien.

Je kunt posts retweeten of leuk vinden. De eerste zorgt ervoor dat de tweet ook direct op jouw tijdlijn komt te staan en deze ook in de tijdlijn van je volgers te zien is. Een ‘vind ik leuk’ geven kan ook ervoor zorgen dat de post bij anderen terugkomt, maar krijgt minder prioriteit op de tijdlijn.

Op Twitter kan je ook foto’s, video’s, gifs, spraakberichten en polls plaatsen. Je kunt maximaal vier foto’s en video’s tegelijkertijd plaatsen, welke in een vier vakjes onder je tweet komen te staan. Foto’s die je plaatst zijn vervolgens te downloaden, bij video’s is dit niet (direct) mogelijk.

Twitter draaide voor de overname door Elon Musk vooral om wat er gaande is: wereldnieuws, live events of waar andere gebruikers mee bezig zijn. Ook was het voorheen het platform waar journalisten en redacteuren veelvuldig op te volgen waren. Zo was het eenvoudig om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws of interessante gebeurtenissen. 

X, de vernieuwde vorm, moet volgens Elon Musk een ‘alles-app’ worden. Waar voorheen nieuws, berichten en meningen werden gedeeld, moet het nu een platform worden waar ‘alles’ op kan: financiën, bankieren, berichten uitwisselen en een marktplaats voor alles wat je kan bedenken. Ook is het nu zo dat interactie van Premium-gebruikers onderling beloond wordt, met voorrang in het algoritme en eventueel een zakcentje.

X Premium uitgelegd

X Premium, wat eerst Twitter Blue heette, is een betaald abonnement op X. Het abonnement brengt verschillende functionaliteiten die je bij de ‘gratis’ versie van X niet krijgt. Zo kan je een blauw vinkje kopen, wat voorheen enkel verkrijgbaar was voor het verifiëren van bekende personen of organisaties. 

Ook kan je met X Premium ervoor kiezen om een abonnementsoptie toe te voegen aan jouw account. Gebruikers kunnen dan een betaald abonnement op jouw X-profiel nemen om maandelijks exclusieve content te zien. Wel moet je aan een aantal eisen voldoen voor je hier geld mee kan verdienen.

Een ander voordeel van X Premium is dat je weinig tot geen advertenties meer op het platform te zien krijgt. Vaak krijg je advertenties terwijl je over je tijdlijn, door de reacties of op een profiel op Twitter scrollt. Wanneer je een duurder abonnementsniveau, X Premium Plus, afneemt krijg je een volledig advertentievrij X.

En zo zijn er nog meer functies en extra’s die je krijgt als je een abonnement neemt. Het abonnement en de benaming ervan wisselen regelmatig. Het kan dus zijn dat als je op X je abonnement wil afsluiten, er weer andere opties bij zitten.

Je notificaties aanpassen op Twitter

Alle notificaties op X kunnen natuurlijk de pan uitrijzen als je overal van op de hoogte wil blijven. Gelukkig laat het platform, net als andere social media, je ze aanpassen. Dit doe je door op je profielfoto linksboven en vervolgens op ‘Instellingen en ondersteuning > ‘Instellingen en privacy’ te tikken. 

Als je eenmaal in de instellingen zit, ga je naar het kopje ‘Meldingen’. Onder ‘Voorkeuren’ vind je verschillende soorten meldingen die je kan krijgen. Ontvang je te veel meldingen op je smartphone? Kies dan ‘Pushmeldingen’ om alle meldingen te zien die je van de app krijgt. Je kan hier nu al je meldingen aanpassen.

Meerdere Twitter-accounts in een app

Bij de Twitter Android-app is het mogelijk om van account te wisselen. Dit is handig als je meerdere Twitter-profielen gebruikt, zoals jouw persoonlijke profiel en het account van jouw werkgever, bijvoorbeeld. Het wisselen tussen profielen gaat middels de het tikken op je profiel, waarna je op ‘accounts’ kan drukken. Hier vind je alle beschikbare profielen die aan de app zijn gekoppeld, en kun je eventueel ook een nieuw account toevoegen. Als je de app verwijdert en opnieuw installeert, moet je echter wel weer alle profielen handmatig aan de app toevoegen – en daarmee ook alle wachtwoorden weer intypen.

Daarnaast kunnen gebruikers ook van profiel wisselen tijdens het opstellen van een tweet. Als je drukt op jouw huidige profielinformatie boven de opgestelde tweet verschijnt een nieuw venster waar je het betreffende account kunt selecteren. Handig om snel tijdens het tweeten van profiel te wisselen als je toch even vanuit een ander Twitter-account wilt reageren.

Download

De Twitter Android-app is gratis in Google Play te downloaden via onderstaande link. De app wordt regelmatig van updates voorzien en werkt met vrijwel elke Android-smartphone.

X

X Corp.

Gratis via Google Play
Heeft dit artikel je geholpen?

Twitter/X: alles wat je moet weten archief

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu