Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Met Google Nearby 2.0 maakt je smartphone slimme verbindingen met je omgeving

Thomas Haenen
1 augustus 2017, 12:11
2 min leestijd
Met Google Nearby 2.0 maakt je smartphone slimme verbindingen met je omgeving

Google heeft Nearby 2.0 gelanceerd, een api waarmee ontwikkelaars Android-smartphones en andere apparaten offline met elkaar kunnen verbinden. Daarvoor wordt een combinatie van wifi en bluetooth gebruikt.

Lees verder na de advertentie.

Google Nearby 2.0 beschikbaar

Nearby is een api, een pakket met gereedschappen voor ontwikkelaars. De eerste versie van het pakket werd in 2015 gelanceerd, maar Google heeft nu een grondig vernieuwde versie vrijgegeven. Het is software die op de achtergrond van je Android-smartphone zijn werk doet, maar veel praktische voordelen biedt. De nieuwe versie maakt het voor het eerst mogelijk om bestanden volledig offline te verbinden, dus zonder verbinding met het internet. Ook is de beveiliging verbeterd.

Met Nearby is je Android namelijk in staat om offline gegevens te delen met andere apparaten. Met een combinatie van bluetooth en wifi wordt een P2P-verbinding gemaakt tussen twee apparaten, die vervolgens op hoge snelheid een grote hoeveelheid versleutelde informatie kunnen delen. Nearby is niet alleen bedoeld om bestanden van de ene naar de andere smartphone te versturen, maar ook zodat bijvoorbeeld een bluetooth-apparaat in de winkel je speciale aanbiedingen kan sturen zodra je binnenstapt.

Nearby 2.0 beschikbaar

Dit kun je met Nearby: slimme hotelkamers en klaslokalen

Dat klinkt allemaal ingewikkeld, maar Google heeft gelukkig verschillende voorbeelden vrijgegeven die illustreren hoe Nearby precies werkt. Je zou bijvoorbeeld een hotel-app kunnen downloaden die je verbindt met Netflix, Spotify en je andere voorkeuren. Zodra je je hotelkamer binnenstapt, geeft je telefoon die informatie automatisch door. De temperatuur wordt perfect aangepast aan je voorkeur, de tv start op met je Netflix-lijst in beeld en je favoriete muziek speelt over de kamerspeakers.

Of deel automatisch je contactenboek zodra je in de buurt bent van vertrouwde contacten. Zo hoef je bijvoorbeeld nooit meer je partner om het nummer van je schoonmoeder te vragen, noemt Google als voorbeeld. In een klaslokaal zouden de smartphones van alle leerlingen automatisch met die van de leraar verbonden kunnen worden, om een proefwerk af te nemen.

Het is nu aan ontwikkelaars om de vrijgegeven tools te gebruiken. Google heeft alvast een voorzetje gedaan, en lanceert binnenkort een afstandsbediening-app die met Android TV-apparaten gebruikt kan worden. Ook werkt het samen met het Amerikaanse Weather Channel om noodweerwaarschuwingen sneller te verspreiden via Nearby, en Hotstar om media te delen op plekken waar weinig of geen internet is. Met die laatste app kun je bijvoorbeeld films kijken op je eigen tablet in het vliegtuig, zonder internetverbinding.

Lees het laatste nieuws over Google

Bron: Google
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu