Android TV: het complete overzicht

Gijs Ettes
3 min leestijd
Android TV

Android TV is een speciale Android-versie die is geoptimaliseerd voor het grote scherm. Het platform werd tijdens Google I/O 2014 onthuld door Google en is inmiddels op zowel settopboxes (zoals de Nexus Player) als televisies te vinden. Onder andere het Nederlandse Philips levert tv’s die vanuit de doos standaard op Android TV draaien.

Het laatste nieuws over Android TV

Wat is Android TV en hoe werkt het?

Lees verder na de advertentie.

Android TV is een speciale Android-versie die is geoptimaliseerd voor het grote scherm. De software richt zich op het snel en gemakkelijk bekijken van content, die jij op dat moment graag wilt zien. Android TV is te besturen via een afstandsbediening, die je veelal bij de settopbox of tv geleverd krijgt, of via spraakbesturing. Google hamert voornamelijk op dat laatste.

Zo kun je zoeken naar ‘Breaking Bad’, waarbij informatie over de show en de acteurs wordt getoond en je direct de serie kunt bekijken via Netflix of Google Play Films. Een spraakopdracht als ‘alle films met een Oscar uit 2011’ geeft ook de betreffende resultaten weer, op eenzelfde manier als Google Now. Als je vraagt ‘wie speelt Katniss in The Hunger Games’, geeft de Android TV-app het antwoord ‘Jennifer Lawrence’.

androidtv-interface

Omdat Google al webwinkels voor films (Google Play Films) en muziek (Google Play Muziek) heeft, is het zeer gemakkelijk om via je Google Wallet-account content aan te schaffen of te huren. Zo heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om via een All Access-account van Google Play Muziek nummers af te spelen, of via Google Play Films een film in hoge kwaliteit te huren.

Van apps tot games

Android TV biedt ook de mogelijkheid om apps en games uit Google Play te installeren. Zo heb je via apps bijvoorbeeld toegang tot Plex, Netflix en NPO, waarmee je content van een externe bron naar de tv kunt spelen. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor YouTube, waarmee je via je tv naar video’s kunt zoeken en deze kunt afspelen. Je kunt door de lijst met geïnstalleerde apps scrollen, waarbij je ook een tegel met ‘Live Televisie’ ziet. Als je hierop drukt, kijkt je weer gewoon live televisie.

androidtv-games

Met Android TV wordt het mogelijk om Android-games uit Google Play op het grote scherm te spelen, waarbij de smartphone of tablet als controller wordt gebruikt. Ook wordt Google Play Games ondersteund, waardoor je archievements kunt behalen en multiplayergames met anderen kunt spelen. Dit betekent dat je Android-games met anderen via je tv online kunt spelen. Ook kun je met meerderen op de tv spelen, die elk hun eigen smartphone of tablet voor bediening hebben. Handig voor de kinderen.

Nexus Player en andere hardware

De eerste settopbox met Android TV is de Nexus Player, die vooralsnog niet in Nederland te koop is. Het apparaat is voorzien van een 1,8GHz quadcore Intel-processor, krachtige 2 —2 AC wifi-verbinding en een hdmi-ingang. De Nexus Player beschikt tevens over de functionaliteit van de Chromecast, waardoor apps die de dongel ondersteunen ook naar de Nexus Player kunnen casten.

nexusplayer

Je sluit de Nexus Player aan op de tv, en koppelt de settopbox van je televisie weer aan de Nexus Player. Zo beheert de Nexus Player ook jouw live televisie. Het apparaat wordt bediend met een kleine afstandsbediening die spraakbesturing ondersteunt en je snel door lijsten laat scrollen. Er is ook een gamepad beschikbaar waarmee gebruikers games via Android TV kunnen spelen. De gamepad gaat 39 dollar kosten, de prijs van de Nexus Player bedraagt 99 dollar.

Android TV en de Chromecast: wat zijn de verschillen?

Chromecast is alleen te gebruiken in combinatie met de Cast-functie, waarbij je content van apps naar de tv kunt streamen. De Chromecast ondersteunt maximaal 1080p (full-hd), waarbij de Nexus Player maximaal 4K ondersteunt. Daarnaast is Android TV een stuk veelzijdiger, waarbij je kunt gamen, apps kunt installeren en content kunt aanschaffen via je tv. Daarmee is Android TV een volwaardige settopbox die je niet per se met je smartphone hoeft te besturen.

Heeft dit artikel je geholpen?

Android TV archief

Bekijk archief (44 artikelen)

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu