De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

In gesprek met Honor: 4 vragen over updates, 5G en meer

Thomas Haenen
23 januari 2019, 8:31
4 min leestijd
Exclusief
In gesprek met Honor: 4 vragen over updates, 5G en meer

Honor kondigde dinsdag de View 20 aan, een flitsend vlaggenschip met een cameragat in het scherm. In gesprek met Android Planet licht het bedrijf vast een tikje van de sluier op over verdere plannen voor 2019, van toekomstige smartphones tot aankomende Android-updates.

Lees verder na de advertentie.

Honor-interview: ambitieuze, maar soms onduidelijke plannen

Hoewel Honor in Nederland een nogal onbekende naam is, heeft het grote plannen voor de Westerse markt. Het is namelijk een submerk van Huawei dat zich volledig richt op jongeren. Op een evenement van de fabrikant in Parijs spraken Android Planet en verschillende andere media met Michael Pan, Honor’s President of Western Europe, over de plannen en beloftes van het bedrijf voor de komende maanden. Dit waren de meest opvallende uitspraken.

1. De Honor 20 komt in mei

Hoewel de Honor View 20 pas volgende week in Nederland verschijnt, heeft het bedrijf al plannen voor zijn volgende toptoestel. Een opvolger van de Honor 10 staat gepland voor mei, zo liet Michael Pan weten tijdens ons gesprek.

honor 10 officieel

Heel verrassend is dat niet: de Honor 10 werd ook in mei 2018 aangekondigd. Wel bevestigt de topman dus dat het bedrijf zijn strategie van meerdere vlaggenschepen per jaar aanhoudt. Wat de Honor 20 precies gaat bieden, kon de topman ons nog niet vertellen. Vorig jaar waren de verschillende tussen de View 10 en de 10 grotendeels beperkt gebleven tot de camera; het is aannemelijk dat de specificaties elkaar dit jaar ook nauwelijks ontlopen.

2. … maar voorlopig geen 5G of opvouwbare smartphones

De Honor 20 wordt in ieder geval geen opvouwbare smartphone of een toestel met 5G-ondersteuning, zo liet Pan doorschemeren. Hoewel de technologie volgens hem “erg belangrijk” is, en moederbedrijf Huawei “veel 5G-patenten heeft”, is het voor consumenten waar Honor op mikt nog niet interessant genoeg, aldus de topman.

“Als 5G belangrijker wordt voor consumenten willen we er voor ze zijn,” aldus Pan. Aangezien Nederlandse providers pas naar verwachting vanaf 2020 een 5G-netwerk introduceren en de eerste 5G-smartphones erg prijzig worden, klinkt dat als een logische keuze. Voor opvouwbare smartphones geldt waarschijnlijk vooral dat de technologie de komende tijd heel duur is. Huawei’s grote rivaal Samsung onthult naar verwachting volgende maand zijn eerste opvouwbare smartphone, die volgens bronnen bijna 2000 euro gaat kosten.

→ Lees ook: 5 vragen over 5G in Nederland beantwoord

3. Honor is zelfstandig(er) dan eerst, maar Huawei helpt met hardware

Oplettende lezers herkennen de Honor-naam wellicht: in 2015 was het submerk ook al actief op de Nederlandse markt. Dat duurde echter niet lang, want na iets meer dan een jaar werden Honor-smartphones al niet of nauwelijks meer verkocht door Nederlandse webwinkels. Huawei besloot eerst op zijn ‘eigen’ naam te focussen voordat het met een tweede merk kwam.

De Chinese fabrikant heeft het echter niet opgegeven, en heeft Honor het afgelopen jaar al opnieuw geĂŻntroduceerd in verschillende landen. Sinds eind 2018 is Honor ook weer actief op de Nederlandse markt. Michael Pan was er van overtuigd dat het bedrijf hier nu wel gaat doorbreken: volgens hem is Honor nu wel een onafhankelijk merk. Waar Honor eerst meer een team binnen Huawei was, heeft het bedrijf nu zijn eigen mensen, zijn eigen aanpak en een eigen strategie.

Helemaal onafhankelijk is Honor natuurlijk niet. Pan gaf wel toe dat de hardware vrijwel volledig door moederbedrijf Huawei gemaakt wordt. De Kirin 980-chipset die in de View 20 zit, werd bijvoorbeeld eind vorig jaar voor het eerst geĂŻntroduceerd in de Mate 20 Pro. Honor moet het verschil vooral maken met eigen, onderscheidende software.

Huawei P Smart (2019) videoreview

Toch zijn de verschillen soms nog wel erg klein. Zo verschenen in januari zowel de Huawei P Smart als Honor 10 Lite in Nederland. Beide hebben een nagenoeg identiek design met dezelfde afmetingen. Ook de hardware is identiek, op de selfiecamera na: op de P Smart zit een 16 megapixel-lens, op de Honor een 24 megapixel-model.

Volgens Pan is dat helemaal niet zo erg, want “veel mobiele telefoons lijken toch al erg veel op elkaar”. Dat de smartphones van Apple en Samsung vergelijkbaar zijn, horen we volgens hem ook niemand over. Wel is het ‘ecosysteem’ rond Honor anders genoeg dat het bedrijf zijn eigen mannetje staat ten opzichte van Huawei.

4. Geen concrete beloftes rondom updates

Beveiligingsupdates zijn een steeds belangrijker punt voor veel consumenten. Koop je een nieuwe smartphone, dan wil je zeker weten dat je ook na de release op ondersteuning kunt rekenen. Helaas kon de topman op dat punt weinig zekerheid bieden.

Gevraagd of hij beveiligingsupdates met enige regelmaat kon garanderen, kregen we een vrij onduidelijk antwoord terug. Updates zijn “heel belangrijk” volgens Pan, maar een vast schema wilde hij niet noemen. Moederbedrijf Huawei doet dat wel voor vrijwel al zijn smartphones: zelfs de goedkoopste toestellen worden tot twee jaar na de release ondersteund met minstens één update per kwartaal. Nokia, Xiaomi, Samsung en andere rivalen brengen zelfs maandelijkse updates uit.

Dat betekent overigens niet dat Honor-smartphones helemaal geen updates gaan krijgen. Sterker nog: de fabrikant is tot nu toe redelijk goed in het bijwerken van zijn smartphones. Zo verscheen er onlangs een Android Pie-update voor de Honor View 10 en Honor 10. De kans lijkt ons dan ook groot dat de Honor View 20 in de loop van 2019 een update naar Android Q krijgt. Waarom Pan dat niet wilde bevestigen, is ons ook niet helemaal duidelijk.

Lees het laatste nieuws over Honor

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Honor View 20
Honor View 20

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu