De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Google gaat problemen met gezichtsherkenning Pixel 4 (XL) in ‘komende maanden’ oplossen

Dennis de Vries
21 oktober 2019, 9:27
2 min leestijd
Google gaat problemen met gezichtsherkenning Pixel 4 (XL) in ‘komende maanden’ oplossen

Google werkt aan een update voor de gezichtsbeveiliging van de Pixel 4 en 4 XL. Deze aanpassing maakt het onmogelijk om het toestel te ontgrendelen als de gebruiker zijn ogen dicht heeft.

Lees verder na de advertentie.

Ontgrendelen met ogen dicht

De nieuwe vlaggenschepen van Google kunnen een update voor de gezichtsbeveiliging tegemoet zien. Al snel na de lancering van de Pixel 4 en Pixel 4XL bleek dat de nieuwe, geavanceerde gezichtsontgrendeling het op één belangrijk punt laat afweten. Als de gebruiker zijn ogen dicht heeft, ontgrendelt de telefoon alsnog.

Google geeft dit ook toe in de supportpagina’s van de Pixel toestellen. Daar staat: “Je telefoon kan door iemand anders worden ontgrendeld als de telefoon voor je gezicht wordt gehouden, zelfs als je je ogen dicht hebt.”

Pixel 4-gezichtsbeveiliging krijgt update

Tegenover nieuwssite The Verge laat het bedrijf weten dat het werkt aan een optie die gebruikers vereist de ogen open te hebben bij het ontgrendelen van het toestel. Deze optie wordt ergens in de komende maanden via een update uitgerold. Wanneer precies, is onduidelijk.

In een eerder gelekte afbeelding van de Google Pixel 4 was de optie wel al te zien, wat bevestigt dat eraan gewerkt wordt. Op het scherm in de gelekte foto zijn instellingen te zien voor ‘Face unlock’, waarbij de optie ‘Require eyes to be open’ aan of uit gezet kan worden.

pixel 4 gezichtsbeveiliging

3D-gezichtsscan zoals op de iPhone

De Pixel 4 en Pixel 4 XL maken allebei gebruik van een nieuwe manier van gezichtsbeveiliging. De camera’s en sensoren in de bovenste rand van het toestel maken een 3D-gezichtsscan, waardoor de beveiliging niet te foppen is met een goede foto van een gezicht. Een vingerafdrukscanner ontbreekt op de toestellen.

De gezichtsherkenning is daarmee vergelijkbaar met Face ID van de iPhones, die ook een geavanceerde 3D-scan maakt van je gezicht. De iPhone vereist echter al open ogen voordat het toestel ontgrendelt. Dit voorkomt bijvoorbeeld dat iemand stiekem je telefoon kan ontgrendelen als je slaapt.

Lockdown-optie biedt uitkomst

Voor wie het gevoel heeft dat hij nu risico loopt dat zijn toestel stiekem wordt ontgrendeld, is de lockdown-optie een tussenoplossing. Deze is standaard aanwezig in Android 10, en zorgt ervoor dat het toestel eenmalig alleen met een pincode of veegpatroon ontgrendelt. Gezichtsherkenning of vingerafdrukscanner werkt dan even niet.

Zo activeer je de Lockdown-optie in Android 10

  • Ga naar de Instellingen-app en kies ‘scherm’;
  • Kies ‘Geavanceerd’ voor meer opties;
  • Tik op ‘Weergave voor vergrendelingsscherm’
  • Schakel ‘Lockdown-optie weergeven’ in;
  • Als je nu de aan/uitknop ingedrukt houdt, krijg je de optie om het toestel op ‘lockdown’ te zetten.

Lees meer over de Pixel 4

Bron: The Verge
Bron afbeelding: The Verge
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Google Pixel 4
Google Pixel 4

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu