Dit moet je weten over de Google Pixel 4
De Google Pixel 4 is eigen topsmartphone die op 15 oktober 2019 werd gepresenteerd. Het toestel onderscheidt zich met uitstekende camera’s en de standaard Android-versie met jarenlange updates. Voorop zitten meerdere sensoren voor 3D-gezichtsherkenning, een techniek die Apple ook gebruikt voor nieuwere iPhones. De Pixel 4 wordt vergezeld door de grotere en duurdere Pixel 4 XL.
3D-gezichtsbeveiliging, net als de iPhone
In navolging van Apple ruilt ook Google de vingerafdrukscanner in voor geavanceerde gezichtsbeveiliging. De Pixel 4 heeft geen vingerafdrukscanner, maar gebruikt een arsenaal aan sensoren en camera’s op de voorkant voor 3D-gezichtsbeveiliging.
Je ontgrendelt de smartphone door er simpelweg naar te kijken. Dit gaat razendsnel en is erg nauwkeurig, ook in het donker. De methode is bovendien erg veilig omdat het bijzonder moeilijk is om de 3D-camera’s te foppen.
De camera’s aan de voorkant kun je ook gebruik voor Motion Sense. Daardoor kun je makkelijk en snel verschillende handelingen uitvoeren, zonder het toestel aan te hoeven raken. Zo kun je een gesprek weigeren door deze letterlijk weg te wuiven. Ook een alarm snoozen of bijvoorbeeld het volgende muzieknummer laten afspelen, is mogelijk met handgebaren.
De behuizing van de Pixel 4 is van glas, wat draadloos opladen mogelijk maakt. Achterop vind je naast het Google-logo ook een flinke camerabult. Het is daarom handig om een hoesje om het toestel te doen. Dit verkleint de kans op beschadigingen en zorgt ervoor dat het toestel plat op tafel ligt.
Dubbele camera achterop
De Pixel 4 is de eerste Google-smartphone met twee camera’s op de achterkant. Alle voorgaande Pixels, inclusief de goedkopere Pixel 3a, hebben slechts één camera achterop. Die kon normale foto’s maken en via slimme software de achtergrond blurren voor een zogeheten bokeh-effect. De Pixel 4 kan dit uiteraard ook.
Het gaat bij de Pixel 4 om een 12 megapixel-camera die wordt bijgestaan door 16 megapixel-telelens. Daardoor kun je nog beter zoomen zonder kwaliteitsverlies. Volgens Google is een “groothoekcamera leuk, maar is telefoto belangrijker.”
Google heeft ook verschillende nieuwe features aangekondigd, waaronder Super Res Zoom. Je kunt namelijk tot twee keer optisch inzoomen, zonder verlies van detail. Als je echter verder digitaal inzoomt, zorgt dat bij de Pixel 4 XL ook nog voor mooie plaatjes.
Bij de 4 XL kun je ook afzonderlijk de felle belichting en schaduwen regelen, door middel van twee sliders. Ook is de Night Sight-modus flink verbeterd, waardoor je nu ook goed een lucht vol met sterren kunt fotograferen.
Pixel 4 scherm: oled en slimmigheden
Het display van de Pixel 4 neemt het grootste gedeelte van de voorkant in beslag en is plat afgewerkt. De randen bollen dus niet, zoals op de Huawei P30 Pro en OnePlus 7T Pro. Net als oudere Pixel-toestellen heeft de Pixel 4 een oled-scherm, dat een groot contrast biedt en fraaie kleuren toont. Een oled-paneel is bovendien energiezuiniger dan een lcd-scherm omdat het individuele pixels kan uitzetten om zwart te tonen.
Het scherm van de Google Pixel 4 heeft een diagonaal van 5,7 inch en resolutie van 2280 bij 1080 pixels. De grotere 4 XL heeft een display aan boord van 6,3 inch met een hogere resolutie. In de praktijk zien de schermen van beide toestellen er beide erg goed uit. Zo zijn ze ideaal om te gebruiken voor een film op Netflix, Disney Plus of om rustig te browsen.
De beste hardware van dit moment
Net als bij voorgaande Pixel-toestellen schuilt er onder de motorkap van de Pixel 4 krachtige hardware. De gebruikte Snapdragon 855-processor levert de benodigde rekenkracht om alle apps en games probleemloos te draaien. Deze chipset vind je in bijna alle concurrerende topsmartphones, waaronder de OnePlus 7 Pro en Sony Xperia 5.
De Pixel 4-telefoons zijn voorzien van 6GB werkgeheugen en dat is redelijk in lijn met de concurrentie. Dankzij de ruime hoeveelheid werkgeheugen kun je snel wisselen tussen recent gebruikte apps en games. Het opslaggeheugen is 64GB of 128GB groot, wat betekent dat je heel wat apps, foto’s en andere media kunt opslaan. Houd er wel rekening mee dat het toestel geen micro-sd-ondersteuning heeft. Je kunt de opslag dus niet uitbreiden.
De accu van de Google Pixel 4 heeft een capaciteit van 2800 mAh, terwijl de grotere 4 XL over een 3700 mAh-accu beschikt. Opladen doe je makkelijk en snel via de usb-c-aansluiting. Snelladen (met 18 Watt) wordt ondersteund; niet heel snel, maar vlot genoeg om de accu in korte tijd bij te vullen. Ook kun je de Pixel 4 natuurlijk ook draadloos opladen. Dit gaat met 10 Watt.
De Pixel 4 ondersteunt dual-sim, wat doorgaans betekent dat je twee simkaarten tegelijk in de smartphone kunt stoppen. Zo ben je op twee nummers bereikbaar zonder dat je twee toestellen bij je moet houden. Google kiest echter voor een andere methode. Je kan één fysieke simkaart in de Pixel 4 prikken. Daarnaast ondersteunt het toestel e-sim, een digitale simkaart die de fysieke sim opvolgt. E-sim is in een aantal landen al beschikbaar, maar veel Nederlandse providers doen er nog niet aan mee. Hier kun je de Pixel dus met één simkaart gebruiken.
Lees verder na de advertentie.
Software: stock-Android en 3 jaar updates
Eén van de belangrijkste redenen om een Google Pixel-smartphone te kopen, is omdat je verzekerd bent van goede software. De Pixel 4 draait op stock-Android: de standaard Android-versie waar geen aanpassingen aan zijn gedaan. Je geniet dus van de software zoals Google, de maker van Android, het voor ogen heeft. Het besturingssysteem is vrij van extra apps, (onnodige) features en visuele aanpassingen.
Een ander voordeel is het updatebeleid. Als Google een beveiligingsupdate uitbrengt, komt die als eerste beschikbaar voor de Pixel-serie. Je bent dus direct up-to-date en beschermd tegen kwetsbaarheden in het Android-systeem. Google garandeert drie jaar lang elke maand een beveiligingspatch. Dat is langer dan veel andere merken.
Je krijgt ook drie jaar lang Android-upgrades. Bij zijn release draait de Google Pixel 4 op Android 10 en er volgen dus updates naar versies 11, 12 en 13. Bijna alle dure Android-toestellen ontvangen hooguit twee updates. Goedkopere smartphones kunnen doorgaans rekenen op één tot twee updates. Wie zo lang mogelijk met zijn toestel wil doen, is dus het beste uit met een Pixel.
Vergelijk de Pixel 4 lijn van Google
Google Pixel 4 release en prijzen
De Pixel 4 is op 15 oktober 2019 gepresenteerd tijdens het Made by Google-event. De Google Pixel 4 is binnenkort verkrijgbaar en verschijnt ook in Europa. Op 24 oktober vindt de release plaats. De telefoon komt helaas niet officieel naar Nederland, maar wel in landen zoals het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. De officiële prijzen van de Google Pixel 4 XL zijn:
- Google Pixel 4 XL (64GB): 749 euro
- Google Pixel 4 XL (128GB): 849 euro
→ Zo kun je toch de Google Pixel 4 (XL) kopen in Nederland
Deze smartphone koop je als je… altijd de nieuwste versie van Android wil hebben en een compacte smartphone zoekt.