Veel smartphones die dit jaar verschijnen, beschikken over een zogenaamde silicium-koolstof-accu. Daardoor past er meer capaciteit in en gaat je telefoon langer mee op een lading. De voordelen zijn dus duidelijk, maar hebben deze batterijen ook nadelen?
Lees verder na de advertentie.
Wat is een silicium-koolstof-accu?
Jarenlang hadden de accu’s van de meeste smartphones een maximale capaciteit van zo’n 5000 mAh. Dit jaar gaan we daar ruim overheen. De OnePlus 13 en Oppo Find X8 Pro bieden ongeveer 6000 mAh. De Realme GT 7 Pro haalt zelfs 6500 mAh en later dit jaar verschijnen er mogelijk smartphones die 7000 mAh aantikken. Je hoeft ze dus minder vaak op te laden.
Dat komt door relatief nieuwe technologie: de silicium-koolstof-accu. Daarbij wordt het grafiet dat in traditionele batterijen te vinden is, vermengd met siliconen die veel meer energie kunnen vasthouden. De theoretische capaciteit van een siliconen accu is maar liefst tien keer zo groot dan eentje van koolstof.
‘Klein’ nadeeltje: siliconen hebben de neiging om op te zwellen. Ze kunnen tot wel 300 procent uitzetten als ze volledig zijn opgeladen. Een smartphone met een batterij van pure siliconen is dus niet praktisch, want dan vervormt je toestel. Bovendien wordt hij nog erg heet ook, wat eveneens problematisch is, en ligt de levensduur een stuk lager dan bij ouderwetse batterijen.

Vandaar het compromis dat we dit jaar veel zien: de gecombineerde silicium-koolstof-accu. Het grafiet zorgt ervoor dat de siliconen niet te veel uitzetten: de zwelling blijft beperkt tot 10 á 20 procent. Bij een normale koolstofbatterij is dat met 10 procent nauwelijks lager.
Uiteraard neemt het voordeel van siliconen ook af als je er minder van gebruikt. De accu’s we dit jaar veel zien hebben meestal zo’n 20 procent hogere energiedichtheid dan voorheen. Toch levert dat al een flinke winst op als we ze vergelijken met oudere batterijen.
Langzamer opladen
De tijd zal leren of de ‘silicon-carbon’-batterij net zo duurzaam is als accu’s van alleen grafiet. Er bestaan namelijk zorgen dat ze door de toevoeging van siliconen toch sneller slijten. Een ander nadeel is dat ze tijdens het opladen warmer worden. Sommige fabrikanten beperken daarom de laadsnelheid van smartphones met een dergelijke batterij.
Toch hebben we voorlopig veel plezier van de silicium-koolstof-accu. Ze maken niet alleen grotere batterijen mogelijk, maar ook dunnere smartphones als de iPhone 17 Air. De Samsung Galaxy S25 Edge zou vreemd genoeg niet over een dergelijke accu beschikken.
Lees het laatste nieuws:
- One UI 8 Watch en de Trump-smartphone (Android-nieuws #25) (21 jun)
- Krijgt jouw telefoon een Android-update? Check dit overzicht – week 25 (20 jun)
- Opinie: De huidige staat van Google Home is onacceptabel (20 jun)
- ‘Samsung Galaxy S25 FE haarscherp te zien op gelekte renders’ (20 jun)
- Overzicht: dit weten we al over de Google Pixel 10-serie (19 jun)