Waarom Europeanen steeds minder (dure) smartphones kopen

Rens Blom
13 juni 2019, 10:50
4 min leestijd
Waarom Europeanen steeds minder (dure) smartphones kopen

De verkoop van smartphones in Europese landen neemt af en we kopen steeds goedkopere toestellen. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau IDC. Merken als Samsung en Nokia moeten inleveren, terwijl Huawei en Xiaomi juist groeien. We leggen de belangrijkste trends uit.

Lees verder na de advertentie.

Waarom er minder smartphones verkocht worden

Een paar jaar geleden nam de verkoop van smartphones flink toe, tot vreugde van fabrikanten als Samsung, LG en Apple. Zij deden goede zaken en zullen nu met weemoed terugdenken aan die tijd. De smartphoneverkoop in Europa daalt namelijk. In de eerste drie maanden van dit jaar kochten we 53 miljoen toestellen, 2,7 procent minder dan in dezelfde periode in 2018. Dat schrijft onderzoeksbureau IDC, dat de verkoopaantallen en -cijfers van meer dan honderd smartphonemerken bijhoudt.

Volgens Marta Pinto, een onderzoeker van IDC, komt de daling vooral omdat consumenten steeds langer met hun smartphone doen. Toestellen zijn kwalitatief beter dan een paar jaar geleden en krijgen langer updates, waardoor je minder noodzaak hebt om een nieuw model te kopen.

Beste Android-smartphones voorjaar 2019

Het IDC-rapport maakt ook duidelijk dat Europeanen minder dure smartphones aanschaffen. De gemiddelde toestelprijs daalde in West-Europa, al bleef hij in Oost-Europa gelijk. In die regio kopen mensen sowieso vaker goedkopere toestellen, zeggen de onderzoekers.

Deze merken zijn minder in trek

De teruglopende smartphoneverkopen raken vooral de grootste merken. Marktleider Samsung zag in het eerste kwartaal zijn marktaandeel met 7 procent dalen ten opzichte van een jaar ervoor, schrijft IDC. Bij Apple zakte de iPhone-verkoop blijkbaar nog verder in: de fabrikant verkocht bijna 23 procent minder iPhones.

HMD Global, het moederbedrijf van Nokia, krijgt de grootste klap. De verkoop van Nokia-toestellen daalde met ruim 32 procent. Mogelijk heeft dit te maken met de strategie van het bedrijf: het verkoopt tientallen toestellen die qua naam en specificaties veel op elkaar lijken, en bovendien qua prijs met elkaar concurreren. Vorige week gaf een Nokia-topman toe dat de namen van de smartphones ‘verwarrend’ zijn en de fabrikant zijn portfolio gaat vereenvoudigen.

Nokia-smartphones in 2019

Xiaomi en Huawei zijn de winnaars

De negatieve berichten over de smartphonemarkt zijn niet voor iedereen slecht nieuws. Chinese merken profiteren er juist van. Xiaomi verkocht in het eerste kwartaal 33 procent meer smartphones dan een jaar ervoor. Huawei deed helemaal goede zaken en noteerde een groei van liefst 66 procent. De fabrikant behaalde een marktaandeel van 25 procent en hoefde alleen Samsung voor zich te dulden.

Daar komt zeer waarschijnlijk verandering in. In mei plaatste de Amerikaanse regering Huawei op een zwarte lijst omdat er zorgen zijn over spionage en samenwerking met de Chinese overheid. Amerikaanse bedrijven mogen nu geen zaken meer doen met Huawei, wat grote gevolgen heeft. Huawei mag geen belangrijke onderdelen inkopen voor zijn smartphones en verliest de toegang tot Googles volledige Android-versie.

Huawei kan daarom niet garanderen dat bestaande smartphones als de P30 Pro en P Smart (2018) een update krijgen naar Android 10.0 (Q). Aanstaande toestellen als de Honor 20 Pro en Huawei Mate 30 komen mogelijk zonder Google-certificering – en dus zonder apps als de Play Store, Gmail en YouTube. Ook ontvangen deze modellen geen Android-updates en pas later beveiligingsupdates. De fabrikant is daarom druk in gesprek om de Amerikaanse ban van tafel te krijgen. Of dat lukt, is op dit moment onzeker. Lees meer over de Huawei problemen rondom Android-smartphones.

Opvouwbare 5G-smartphone Huawei

‘5G-smartphones hebben tijd nodig’

Smartphonemerken hopen hun verkoopcijfers op te krikken met 5G-smartphones, de volgende innovatie in de telecomwereld. Dit voorjaar zijn de eerste Europese 5G-netwerken geactiveerd en de komende maanden volgen meer landen. In Zwitserland, Engeland en Italië kun je al 5G gebruiken, mits je een geschikte smartphone hebt. Daar verschijnen er steeds meer van. Van de OnePlus 7 Pro 5G en Samsung Galaxy S10 5G tot de Xiaomi Mi Mix 3 5G en Oppo Reno 5G: de keuze neemt met de maand toe.

Onderzoeksbureau IDC voorspelt dat eind dit jaar overal in Europa 5G-smartphones verkrijgbaar zijn. Toch duurt het nog wel even voordat 5G-toestellen een belangrijk aandeel hebben in de Europese smartphonemarkt, denkt IDC-onderzoeker Marta Pinto. Hij verwacht dat providers veel moeite moeten doen om hun klanten te overtuigen om hun 4G-toestel in te ruilen voor een (duurder) 5G-model. Bovendien is de noodzaak om over te stappen niet zo groot: alle Europese landen hebben een goed 4G-netwerk.

In Nederland hoef je voorlopig nog geen 5G te verwachten. De benodigde frequenties worden pas eind dit jaar of begin volgend jaar geveild, en daarna kunnen providers pas starten met het aanbieden van 5G. Om die reden verkopen bijvoorbeeld OnePlus en Samsung hun 5G-toestellen niet in Nederland. Meer weten over het nieuwste mobiele netwerk? Android Planet geeft antwoord op de 5 belangrijkste vragen over 5G in Nederland.

Wat vind jij van de verschuivingen op de smartphonemarkt? En koop jij ook een goedkopere smartphone? Laat het weten in de comments.

Bron: IDC
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu